Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Dosegli razpis specializacije za čeljustno in zobno ortopedijo za Goriško regijo

DATUM OBJAVE 13. april 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župani občin soustanoviteljic Javnega zavoda Osnovno varstvo in Zobozdravstveno varstvo Nova Gorica so v začetku februarja na Ministrstvo za zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije naslovili odprto pismo glede problematike pri dodeljevanju programov specializacij zdravnic in zdravnikov ter doktoric in doktorjev dentalne medicine z namenom, da se programi specializacij dodeljujejo glede na potrebe v posameznem lokalnem okolju – konkretno na Goriškem z dodelitvijo specializacije programa specialistične dejavnosti čeljustne in zobne ortopedije. Zdravniška zbornica Slovenije se je na poziv županov odzvala in za Javni zavod Zdravstveni dom zobozdravstveno varstvo Nova Gorica za čeljustno in zobno ortopedijo na javnem razpisu s področja dentalne medicine razpisala eno mesto.

 

Prvi javni razpis s področja dentalne medicine 2021 za posamezne izvajalce in za območje celotne države, v katerem je predvidena ta specializacija za Goriško regijo, je bil objavljen 31. marca. Gre za prvi korak k rešitvi problema dodeljevanja programov specializacij zdravnic in zdravnikov ter doktoric in doktorjev dentalne medicine. Specializacija namreč traja tri leta, kar pomeni, da bo imel zavod odprt problem izvedbe pogodbenega programa čeljustne in zobne ortopedije še najmanj tri leta.

V ortodontski ambulanti v Šempetru namreč še vedno nadomeščajo s pomočjo dveh zunanjih izvajalcev, ki sta že sedaj preobremenjena. V specialistični ortodontski ambulanti v Novi Gorici pa specialistka že dve leti izpolnjuje pogoje za upokojitev. Čakalne vrste v obeh ambulantah presegajo dopustne meje, kar pomeni, da bi v regiji potrebovali še tretji tim programa. Na do sedaj objavljene razpise za prosto delovno mesto specialista zobne in čeljustne ortopedije se v petih letih ni prijavil še nihče.

Kljub temu so na zavodu zadovoljni, da sta Ministrstvo za zdravje in Zdravniška zbornica razumela, kako pereč je ta problem v Goriški regiji. Upajo, da bo na jesenskem roku oziroma razpisu možna še ena specializacija za Goriško regijo. Direktor ZDZV Nova Gorica mag. Darko Tomšič se je ob tem zahvalil tudi predstavnikom občin ustanoviteljic, ki so pod okriljem Mestne občine Nova Gorica intervenirale na Ministrstvu za zdravje in na Zdravniški zbornici v zvezi s to problematiko. »Menim, da je potrebno oba naslovnika stalno informirati o problematiki pomanjkanja specialistov in programov za zobozdravstvo v naši regiji ter komunicirati z odgovornimi osebami. Z vzajemno akcijo lahko dolgoročno uspemo z reševanjem te problematike v naši regiji,« je povedal.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič ob tem izpostavlja pomen medsebojnega informiranja in skupnega nastopa: »Občine soustanoviteljice se redno srečujemo z vodstvom javnih zavodov, ki nas seznanjajo tudi o vseh ključnih težavah. Na novogoriški mestni občini smo zadovoljni, da so vse občine stopile skupaj in na pristojne naslovile odprto pismo za razpis nujno potrebne specializacije. Za podporo se zahvaljujemo tudi Marjanu Pintarju, direktorju Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Enoten nastop se je očitno obrestoval.«