Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Povišanje cen vode bi še povečalo stiske najranljivejših skupin

DATUM OBJAVE 14. april 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Rešitev treba poiskati v dialogu z vsemi prizadetimi, tudi z gospodarstvom

 

Podjetje Vodovodi in kanalizacije Nova Gorica d. d. je predlagalo elaborat o novih cenah vode, v katerem je predvidena podražitev. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je ta elaborat zavrnil. Da bi se čim bolj premišljeno lotil problema in dobil čim več informacij, se je župan sestal s predstavniki ustanov s področja sociale ter z gospodarsko in obrtno zbornico, saj verjame v to, da lahko z dialogom najde rešitev, ki je sprejemljiva za vse. »Sistem naj se preuredi tako, da bi v tem kritičnem času povzročili kar najmanj negativnih posledic. Skrbijo nas tako podjetja, ki jih je prizadela koronakriza, kot gospodinjstva, zlasti najšibkejše družbene skupine, kot so upokojenci, brezposelni in drugi,« je povedal župan.

 

Mestna občina je v sodelovanju z drugimi občinami in podjetjem VIK sicer že našla način za pocenitev vode in kanalščine. Problem ostaja omrežnina in storitev čiščenja na dragi čistilni napravi.

Župan na eni strani vodi pogovore z gospodarsko in obrtno zbornico, na drugi strani pa z organizacijami, ki lahko priskrbijo nekatere informacije o stanju med najbolj ranljivimi in najrevnejšimi družbenimi skupinami – to so Center za socialno delo, Zavod za zaposlovanje in društva upokojencev.

Župan se je včeraj tako sestal s predstavniki Centra za socialno delo in Zavoda za zaposlovanje. Kot sta povedali predsednica CSD Severna Primorska Patricija Može in pomočnica direktorice Sonja Saksida, bi višanje zneska položnic najbolj vplivalo na upokojence, ki so najranljivejša skupina. Drugim skupinam pa nekoliko višje položnice ne bi predstavljale večjih težav. Na CSD Severna Primorska sicer opažajo, da se jim je v času koronakrize število prosilcev za uveljavljanje denarne pomoči zvišalo za 10–15 odstotkov. 

Zavod za zaposlovanje pa je župana na sestanku seznanil s trendi brezposelnosti in s tem povezanimi spremembami socialnega stanja. Brezposelnost se je v primerjavi z lanskim letom povečala za 16 odstotkov, je povedala vodja novogoriške enote Zavoda za zaposlovanje Tanja Cink. Stanje se sicer izboljšuje, kljub temu pa je Goriška regija ena izmed treh najbolj prizadetih v Sloveniji. Poudarjajo, da je pomembno, da občina aktivno pristopa k spodbujanju podjetništva. Veliko pričakujejo tudi od skupnega projekta Razvoj podjetništva, ki ga vodijo skupaj z mestno občino in Primorskih tehnološkim parkom, ki cilja na spodbujanje podjetništva in samozaposlovanja.

Na sestanku sta sodelovali tudi podžupanja Damjana Pavlica in predsednica odbora za socialno varstvo in zdravje Vida Škrlj. Prisotnim sta pojasnili, da bo mestna občina v kratkem izdala zgibanko, v kateri bodo navedene vrste socialnih pomoči, ki jih občani in občanke lahko uporabljajo v primeru stisk, in številke odgovornih oseb, na katere se bodo lahko obrnili za pojasnila. Zgibanka bo vsebovala tudi podatke dostopnih točkah, kjer bo na voljo psihosocialna pomoči. Zgibanka bo razdeljena po gospodinjstvih in upajo, da bo dosegla vse, ki to pomoč potrebujejo. 

Sestanek se je zaključil s sklepom, da bo Center za socialno delo skupaj z občino ugotovil, kolikšen delež obremenitve proračuna glede na ostale regije pomenijo položnice za vodo in kanalizacijo in kolikšna je poraba teh ogroženih skupin, zlasti upokojencev. Ti podatki bodo dragoceni za oblikovanje cen, ki bo pravičnejša oziroma manj bremenilna za najbolj ranljive skupine, zlasti upokojence.

Danes popoldne se bo župan sestal še s predstavniki društev upokojencev, na katerem se bo seznanil s socialnim stanjem upokojencev in njihovimi stroški komunalnih storitev.