Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Cene vode ne smejo povečati revščine

DATUM OBJAVE 15. april 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Z namenom pridobitve predloga diferenciacije cen na osnovi dejanske porabe vode, se je župan na predlog koalicijskih partnerjev odločil za umik predlogov dopolnitev odlokov o oskrbi s pitno vodo in ureditvi javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode z dnevnega reda današnje seje mestnega sveta. Župan v pogovorih z vsemi zainteresiranimi skupinami išče ustrezno rešitev za določitev cene vode. S tem namenom se je srečal tako z gospodarsko in obrtno zbornico kot tudi s centrom za socialno delo in društvi upokojencev v mestni občini in se seznanil z njihovimi stališči. Želi doseči dogovor, ki ne bo nikogar oškodoval, saj mestna občina ne želi dodatno obremenjevati podjetja, ki jih je prizadela že epidemija koronavirusa. Posebno skrb mestna občina namenja tudi upokojencem, brezposelnim in ranljivim skupinam.

 

Župan dr. Klemen Miklavič ne vztraja na dodatni obremenitvi gospodarstva in izpostavlja: »Položnice se ne dražijo, ker se je župan tako odločil. Položnice se dražijo, ker je tak predlog prišel od  podjetja VIK Nova Gorica d. d.. Na mestni občini se zavedamo, da smo v času, ko vsaka podražitev lahko povzroči še dodatno stisko. Dosegli smo, da se bosta vodarina in kanalščina znižali. Želim, da imajo svetniki na mizi več različnih opcij in da jih čim bolj uskladimo z vsemi zainteresiranimi skupinami. To usklajujem še naprej, tako z gospodarsko in obrtno zbornico, ki sta že dali svoje mnenje, kot tudi z drugimi skupinami, kot so upokojenci, ki so tudi zelo prizadeti od podražitve in ki jih ne smemo pozabiti. In tudi z institucijami, ki imajo vpogled v ranljive skupine. Želimo priti do rezultata, ki ne bo nesorazmerno oškodoval eno ali drugo skupino.»

Pri problematiki podražitev cene vode se po županovih besedah ukvarjamo z zelo drago in sofisticirano osrednjo čistilno napravo. V ponedeljek bo župan gost sestanka upravnega odbora regijske gospodarske zbornice, ponovno se bo pogovarjal tudi z območno obrtno zbornico. Župan predlaga, da se pripravi še izračun vode glede na dejansko porabo. Tako poudarja: »Po tem modelu več plačajo tisti, ki so pri porabi vode bolj potratni. Večja poraba vode namreč povzroča več okoljskih izzivov in tudi bolj obremenjuje čistilno napravo. Tak model priporočajo tudi smernice iz tujine, npr. OECD, ki navaja pomen ravnovesja med kakovostjo sistema in dostopnostjo storitve.« Tako bi svetniki imeli na mizi tri VIK-ove predloge: prvotni predlog VIK-a, ko je cena vode enaka za vse; predlog diferenciacije po dobičku (razlika v ceni med gospodinjstvi in podjetji) ter nov predlog diferenciacije po dejanski porabi. »Tako se bo lahko odprla razprava, po kateri se bodo svetniki lahko odločili na podlagi argumentov in možnosti, ki jih ponuja zakon. Na odločitev mestne občine čakajo tudi druge občine, zato bo potrebno odločitev sprejeti v najkrajšem možnem času, » poudarja župan.