Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Grad Rihemberk odpira vrata v novo sezono

DATUM OBJAVE 21. april 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Po dolgem obdobju zaprtja, ki je zaradi epidemioloških razmer omejevalo življenje vseh, grad Rihemberk v soboto, 24. aprila, ponovno odpira svoja vrata. Tako izpolnjujemo željo obiskovalcev, da grad odpremo že pred prvomajskimi počitnicami. Grad bo predvidoma odprt vse sobote, nedelje in praznike do konca poletne sezone 2021, če bodo le epidemiološke razmere to dopuščale. Z vodnikom si ga je ob predhodni najavi mogoče ogledati kadarkoli, seveda ob upoštevanju epidemioloških omejitev. V minulem letu je dobil tudi mnogo lepšo podobo: obnovljena je bila večina grajskih streh, povsem drugačno podobo pa imajo zdaj tudi celotno vhodno poslopje ter obzidje in stolpiči v zahodnem in severnem delu obsežnega grajskega kompleksa. Grad ni samo lepši, je tudi utrjen in bolje pripravljen na prihajajoča leta.  

Grad Rihemberk leži na skalnatem pomolu vzpetine Golec nad vasjo Branik v novogoriški mestni občini in že stoletja kraljuje nad Braniško dolino. Nastajati je začel na začetku 13. stoletja na mestu, kjer je ležalo veliko starejše prazgodovinsko gradišče (1600 - 700 pr. n. št.). Je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Njegova prva omemba sega v leto 1230 – v povezavi z njegovimi prvotnimi posestniki, gospodi Rihemberškimi, ki so gradu in kraju pod njim dali tudi ime. Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev – skrivnostnih, a človeku koristnih nočnih živali, ki so opuščene grajske kleti in stolpe izbrali za svoje domovanje. Prav v teh dneh se na grad v letno kotišče in prebivališče vrača nekaj sto netopirk. Območje gradu je zaradi svojih posebnosti vključeno tudi v program Natura 2000.

V času epidemije je Rihemberk dobil povsem novo opremo za obiskovalce, nove programe zanje, nove tematske poti ter spletno stran https://rihemberk.com/

Opremljen je tudi z novo brezplačno internetno točko, s pomočjo katere bodo lahko obiskovalci na gradu raziskovali digitalne grajske zgodbe in ponudbo ali ob pogledu na Braniško dolino in kraje okoli nje načrtovali svoj naslednji izlet.

Posebej dragoceno je, da so bili pri obnovi gradu uporabljeni tradicionalni in trajnostni materiali in postopki, kot je apnena malta za opravilo zidov – taka, kot so jo v naših krajih uporabljali več stoletij. Tudi v letošnjem letu nadaljujemo z izboljšavami na gradu. Do konca leta je predviden zaključek obnove prvih notranjih prostorov – prvega sprejemnega prostora za obiskovalce in razstavnega prostora, tako imenovane Infoteke Natura 2000. S tem bo grad pridobil tudi težko pričakovane sanitarije in novo čistilno napravo.

Velik doprinos k oživljanju gradu je prineslo sodelovanje Zavoda Svitar, ki se že leta ukvarja prav z oživljanjem gradov. Na gradu skrbijo za bogatejši in zanimivejši program ter za oglede gradu. Zaradi epidemije koronavirusa zaenkrat še ne bo mogoče organizirati večjih prireditev oziroma zbiranj. Prilagojeno situaciji bo obiskovalcem ponujeno doživetje in spoznavanje številnih grajskih zgodb, ki so vtkane v mogočne grajske zidove. Navidezna pomanjkljivost gradu se je v današnjih razmerah izkazala kot prednost. Spoznavanje gradu se bo namreč tudi v tem letu odvijalo na prostem, na svežem zraku, v zanimivih grajskih ambientih in z navdihujočimi razgledi na okolico, ki vabi na izlete. Obiskovalce bo ob prihodu pričakal tudi srednjeveški vratar, ki jim bo z veseljem ponudil informacije o tem kulturnem spomeniku.

Na spodnji povezavi dodajamo kratki dokumentarni film podjetja Gnom d.o.o., ohranjanje kulturne dediščine, ki prikazuje potek zadnje obnove.

https://www.facebook.com/gnomdoo/videos/159675015943896/UzpfSTIwODU3Njc5NjMzMjUzNjoxMDUwNzkzNzc1NDQ0MTYz/

Priporočamo tudi ogled »grajskega potopisa« z naslovom Na grad Rihemberk in naokrog – na spodnji povezavi:

https://www.facebook.com/rihemberk/videos/na-grad-rihemberk-in-naokrog/381876166535389/

Fotografije: Muvi Media Uroš Rojc, Mateja Pelikan, Zavod Svitar