Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

»Da bi Solkan zaživel, je potrebno oživiti naše trge«

DATUM OBJAVE 10. maj 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica je konec leta 2019 pristopila k izvajanju mednarodnega projekta iz programa URBACT III, imenovanega Cvetoče ulice (Thriving streets), ki je aktualen tudi letos. Konkretne aktivnosti projekta so usmerjene v eno pomembnejših lokacij goriškega somestja – zgodovinsko jedro Solkana, ki letos praznuje tudi 1020. letnico prve omembe (prvič je bil omenjen 28. aprila 1001 v Darovnici cesarja Otona III.)

Sredi aprila 2021 je Mestna občina Nova Gorica organizirala mednarodno srečanje projektnih partnerjev projekta. Krovna tema srečanja je bilo (uspešno) sobivanje prebivalcev in turistov v zgodovinskih jedrih manjših mest – z uporabo ukrepov trajnostne mobilnosti, ki so marsikateremu mestu že prinesli pozitivne spremembe.

»Sodelovanje v projektu Cvetoče ulice je za nas izjemno pomembno,« je na srečanju povedal podžupan Simon Rosič in dodal: »Mesto Nova Gorica, ki jo od svojega nastanka zaznamuje bogastvo zelenih površin, že precej let postopoma in vztrajno uveljavlja principe trajnostne mobilnosti, dostopnosti za vse in zelenega sistema mesta pri gradnji in prenovi javnih površin. V projekt smo se vključili z namenom, da bi postopoma pristopili k revitalizaciji najstarejšega dela našega čezmejnega urbanega prostora, to je starega dela Solkana. Javni prostor naselja je, zaradi zgodovinskih okoliščin, izgubil svoj namen in pomen, istočasno pa je sodoben čas prekril njegovo bogato zgodovino ter omejil njegov ekonomski potencial. Sodelovanje v projektu je za Mestno občino Nova Gorica izjemna priložnost ovrednotiti razvojne potenciale naselja ter razumeti vlogo javnega prostora Solkana tako za prebivalce, raznolike uporabnike kot za obiskovalce ter na tej osnovi pristopiti k nadaljnjim procesom revitalizacije naselja.«

Pred mednarodnim srečanjem je bilo izvedeno tudi delovno srečanje s predstavniki Krajevne skupnosti Solkan, lokalnih društev, podjetnikov in drugih skupin ali organizacij, ki so neposredno povezane z razvojem Solkana. Rezultat srečanja je bil dopolnjen nabor predlogov aktivnosti za oživitev in boljšo urejenost zgodovinskega jedra Solkana. Potrdili so tudi vizijo, ki je bila s prebivalci oblikovana že lani: staro jedro naj bo živo, z ljudmi, lokali in trgovinami. Jedro Solkana naj bo privlačno tako za lokalne prebivalce kot tudi za turiste. Jedro Solkana naj bo bolj prometno varno – tako, »da ga bo lahko 8-letni otrok  varno prehodil brez spremstva odraslih,« kot se je glasila ena od pobud.   

Pobuda, ki je med sodelujočimi dobila največ glasov, je občinski odkup bivšega Vina Gorica na trgu Marka Plenčičaa. Druge pomembne pobude so še predlog za solkansko tržnico, oživiti dogajanje na obeh glavnih trgih, še posebej na trgu M. Plenčiča, ureditev enosmernih ulic, manj prometa in bolj varna hoja po obeh trgih, začasen oder in tribune pred krajevno skupnostjo, kolesarske steze, nova drevesa in selitev knjižnice v pritličje Krajevne skupnosti Solkan. Lani so prebivalci na podobni delavnici izpostavili še ureditev prostora za druženje ob kapelici Sv. Ane.

Konstruktivno sodelovanje lokalnih organizacij kaže, da so želje po oživitvi jedra Solkana močne, in da imajo udeleženci delavnic podobno vizijo. Nekatere pobude so enostavne za izvedbo, druge za uresničitev zahtevajo čas in večji finančni vložek.

Trenutno je v teku preverjanje (kratkoročne) izvedljivosti izpostavljenih predlogov, ki bodo lahko realizirani še v tem letu. Prve izboljšave bodo v starem Solkanu predvidoma realizirane že pred poletjem v sodelovanju z neprofitnim urbanističnim studiem prostoRož, ki v letu 2021 v okviru projekta Cvetoče ulice (Urbact III) koordinira delo na terenu.