Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izbrani so vinski prvaki

DATUM OBJAVE 18. maj 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

  

V čudovitem ambientu Vipavskega Križa, grajski kleti, se je v ponedeljek, 17. maja, odvil pravi vinski spektakel. Župani Mestne občine Nova Gorica, Občine Renče-Vogrsko in Občine Ajdovščina so na skupnem virtualnem dogodku razglasili županova vina in podelili druge prestižne nazive. Laskavi naziv županovih prvakov so prejela štiri vina.

 

Izbrana vina županov Vipavske doline treh občin so pridobila pomembno vlogo – predstavljala bodo občino na vseh najvišjih sprejemih in postala pomembno protokolarno darilo za najpomembnejše goste. Izbrance so razglasili župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon in župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič.

Mestna občina Nova Gorica ima dolgo tradicijo izbora županovega vina, letos pa je župan prvič izbral tudi svoje županovo oljčno olje – laskavi naziv je prejel Ernest Kante iz Šempasa za svoje ekstra deviško oljčno olje. Na izboru za županovo vino je sodelovalo 14 goriških vinarjev, ki so prispevali skupaj 30 vzorcev vin, 19 belih in 11 rdečih. Županov beli izbor za leto 2021 je chardonnay 2020 s kmetije Kraljič (Ivo in Primož Čotar, Tabor), županov izbor avtohtone sorte za leto 2021 pa je zelen 2020, Vina Colja (Davorin in Mitja Colja, Steske). Naziv županov rdeči izbor za leto 2021 sta prejela cabernet sauvignon 2019 z družinske kmetije Lisjak iz Saksidov in rdeča fantazija 2017, Vina Colja (Davorin in Mitja Colja, Steske). Županovo belo vino Mestne občine Nova Gorica za leto 2021 je sauvignon 2019, Vina Bizjak. Naziv Županovo rdeče vino Mestne občine Nova Gorica za leto 2021 pa je prejela družinska kmetija Lisjak iz Saksidov za merlot 2017.

Občina Renče-Vogrsko je  letos prvič pristopila k vinskemu ocenjevanju in podelila tri listine, prejeli so jih: vinarka Kerstin Žižmond, vinar Ivan Forznazarič in vinar Aldo Mozetič. Plaketo z nazivom županovo vino Občine Renče-Vogrsko pa je prejel Matjaž Bavdaž.

Na izboru za županovo vino občine Ajdovščina je sodelovalo 16 vipavskih vinarjev, skupaj so prispevali so 57 vzorcev vin. Letos sta prvič med prejemniki listin odličnosti tudi dve penini. Listino odličnosti so prejeli: Borut Koron, Brje: penina pinela 2016 in pinela 2020; Bogdan in Klemen Čehovin, Gaberje: penina rose 2017; Posestvo Štokelj: bela zvrst (Planta bela) 2018 in chardonnay 2019; Miha Cigoj, Črniče: malvazija 2020 in merlot 2018; Bojan Furlan, Zavino: zelen 2020; Posestvo Ferjančič, Planina: Rdeča zvrst (fino rdeče) 2017, ki je postalo županovo vino za leto 2021.

Vse tri občine povezuje obsežnejša povezovalna zgodba in trden namen – ustanoviteljice Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina so odločene turistični razvoj graditi z roko v roki kot enotna turistična destinacija, ki ponuja pester nabor doživetij. Bogata vinska zgodba, spletena skozi stoletja tradicije in v sodobnem času dopolnjena z znanjem ter veliko mero občutka, je poglavitna komponenta tako turizma kot kmetijstva naše dežele.

Županova vina, ki kot protokolarno ali promocijsko darilo z županovimi gosti potujejo tako rekoč po vsem svetu, so pomemben prispevek k promociji vipavskega vinogradništva in vinarstva. Slednje je v svoji izjavi izpostavil tudi župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič: »Izbor županovega vina ni samo izbor protokolarnega darila Mestne občine Nova Gorica. Je predvsem praznik za naše vinarje, za naše kmetijstvo in v turističnem smislu tudi priložnost za razvoj podeželja. Je praznik povezovanja občin, saj smo županova vina predstavili skupaj z Občino Ajdovščina in Občino Renče-Vogrsko ter ob tem spoznavali vinarstvo v našem območju, v območju Vipavske doline, ki je hkrati tudi turistična destinacija, ki si zasluži pozornost, saj ima velik razvojni potencial. Razvoj našega kmetijstva mora temeljiti na tradiciji. Pomembno pa je, da imamo mlajšo iniciativo – pojavlja se nova generacija vinogradnikov in vinarjev, ki nas navdaja z optimizmom, da se bo to razvijalo naprej in da bomo tukaj razvili vrhunska vina in bomo tudi po tem prepoznani. Vipavska dolina mora postati prepoznavna tudi po vrhunskosti svojih vin, saj so pogoji idealni in tudi kakovost dosega zavidljivo raven

O odličnih danostih in pomenu povezovanja vseh treh občin je izpostavil tudi ajdovski župan Tadej Beočanin: »Ocenjevanje vin ima v občini Ajdovščina bogato tradicijo. Iz leta v leto vse več vinarjev sodeluje v vinskem izboru, vina naše rajske doline pa vse bolj pridobivajo na kakovosti. Tudi letos se je izkazalo, da domači vinarji delajo le še dobra, boljša in najboljša vina. Združen v vinsko zgodbo treh občin pa je vinski izbor presegel pričakovanja in nas povezal v prepričanju, da pristnost in svojstvenost vipavskih vin predstavljata velik potencial za razvoj in prepoznavnost naše skupne destinacijske znamke. Ponosen sem, da spleta Občina Ajdovščina z občino Renče-Vogrsko in Mestno občino Nova Gorica še eno povezovalno zgodbo, osnovano na stičišču razvojnih ukrepov, temelječo na podpori vinogradnikom in povečanju prepoznavnosti našega razvojno izjemno potencialnega območja. Naj bo projekt Vina županov Vipavske doline v navdih in spodbudo za ustvarjanje novih priložnosti – tako pridelovalcev kot tudi povpraševalcev naših pristnih, avtentičnih in visoko cenjenih vin

Prvo leto pa so v skupni zgodbi vinsko ocenjevanje uresničili v občini Renče-Vogrsko, kar je pozdravil tudi župan Tarik Žigon: »Veseli me, da smo prvič od obstoja Občine Renče-Vogrsko tudi mi izpeljali javni natečaj za izbor Županovega vina. Četudi gre za neke vrste tekmovanje, želim, da v ospredje stopi sodelovanje in trud, ki ga vsi vinarji in posamezni kmetje celo leto vlagajo v skrb za grozdni pridelek. Tisti, ki se peljete skozi našo občino, lahko vidite, kako zelena je, kako so polja lepo obdelana in griči prepleteni z vinogradi. Kmetijstvo je bilo in vedno bo pomemben del razvoja, prepoznavnosti, pa tudi turistične ponudbe, ki sega onkraj občinskih meja in zaobjema celotno Vipavsko dolino.  Naj bo ta izbor dokaz vinarjem, da je njihovo delo cenjeno in spoštovano. Obenem pa si, verjamem da vsi tu prisotni, želimo, da bi tudi mladi videli v kmetijstvu in vinarstvu potencial za razvoj in delo.«

Skozi dogodek, ki ga je povezovala Mateja Rosa, se je ob omizju županov zvrstila še vrsta drugih zanimivih gostov. Program, ki je potekal virtualno, je popestrila glasbena skupina Ne joči pevec.

 

       

 

Foto: Polona Ipavec