Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Spodbujanje priseljevanja mladih na podeželje

DATUM OBJAVE 01. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Stanovanjski sklad MO Nova Gorica je danes objavil Javni razpis za subvencioniranje obrestne mere in stroškov najetih stanovanjskih kreditov občanov Mestne občine Nova Gorica za leto 2021. V ta namen je novogoriška mestna občina zagotovila sredstva v višini 100.000 evrov. S subvencijami želi stanovanjski sklad spodbuditi samostojno reševanje stanovanjske problematike. Skozi splošne kriterije razpisa bodo dodatno spodbudili nakup ali prenovo stanovanjskih hiš na podeželju ter reševanje stanovanjske problematike mladih družin in mladih do 35. leta starosti.

 

Na novogoriški mestni občini si želimo, da bi postali občina, ki je prijazna za življenje, delo, ustvarjanje in študij mladih. Kot poudarja novogoriški župan dr. Klemen Miklavič, je stanovanjska problematika ključen korak k pomlajevanju občine, zato bomo s to subvencijo pomagali mladim in mladim družinam pri nakupu stanovanja. Dodaja še: »Oživljamo tudi podeželje. Pomembno je, da se mladi preseljujejo tudi na podeželje, saj je tam po današnjih vrednotah kakovost bivanja lahko tudi boljša od mestne. Priseljevanje mladih na podeželje je tudi del ciljev, ki jih zasledujemo na mestni občini in s tem ukrepom spodbujamo mlade, da kupujejo stare hiše na podeželju in jih prenavljajo. Seveda ostaja glavni element stanovanjske politike za mlade izgradnja neprofitnih stanovanj, kajti še vedno je velika večina takih, ki si stanovanja ne more kupiti in tudi ne more vzeti kredita. Ta ukrep, ki ga zdaj uvajamo, je samo dopolnilni in cilja zlasti na tiste skupine, ki si komaj privoščijo kredit oziroma na tiste, ki bi si želeli na podeželju prenoviti staro hišo. S tem želimo oživiti podeželje oziroma obnavljati vaška jedra.«

Sredstva se bodo pod pogoji iz javnega razpisa dodelila v obliki enkratne subvencije za kritje skupnih stroškov kredita za gradnjo, prenovo ali nakup stanovanjskih hiš in stanovanj občanov ter za poplačilo že odobrenih stanovanjskih kreditov občanov. Kot prenova se bo štela tudi adaptacija ali rekonstrukcija stanovanjske hiše, stanovanja, kot gradnja pa tudi dozidava. Subvencija v primeru prenove se bo dodelila za izvedbo ali prenovo fasade, toplotne izolacije, prenovo dotrajane strehe, obnovo sanitarij, elektro in vodovodnih instalacij, tlakov in stopnišč, vgradnjo ali zamenjavo oken in vrat ter vgradnjo ali zamenjavo sistema ogrevanja.

Subvencijo za poplačilo že odobrenega stanovanjskega kredita bo mogoče pridobiti le za nezapadle obveznosti iz stanovanjskega kredita, ki je bil sklenjen v koledarskem letu pred letom razpisa oziroma za stanovanjski kredit, ki je bil sklenjen v letu razpisa.

 

Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani Stanovanjskega sklada MO Nova Gorica in na spletni strani mestne občine.

 

Naslovna fotografija: David Verlič