Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Knjižni prvenec Sonje Pungertnik - Misliš resno?

DATUM OBJAVE 03. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na Mestni občini Nova Gorica smo danes predstavili knjižni prvenec Sonje Pungertnik z naslovom Misliš resno?. Na novinarski konferenci so poleg avtorice Sonje Pungertnik zbrane nagovorili še Stanislav Maršič, predstavnik Celovške Mohorjeve založbe, Damjana Pavlica, podžupanja Mestne občine Nova Gorica in Igor Miljavec, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, katerega članica je avtorica.

 

Pri tem književnem delu gre za roman, ki na privlačen način odstira pogled v življenje in doživljanje slepih, brez zadržkov govori o predsodkih in stereotipih ter nevsiljivo sporoča, kakšen naj bo oziroma naj ne bo odnos videčih do slepih. Gimnazijka Sara se na pragu svoje mladosti spoprijema z izzivi in stiskami, ki jih prinaša slepota. Čeprav je zgodba izmišljena, je avtorica v njej razkrila marsikateri košček svojega doživljanja sveta in svoje lastne življenjske izkušnje, ki jih ima kot slepa. Delo ima tudi izobraževalni značaj, saj se bralec mimogrede seznani s številnimi informacijami o življenju ljudi, ki ne vidijo.

Sonja Pungertnik je o svojem knjižnem prvencu povedala: »V knjigi so strnjeni vsi odgovori na najbolj pogosta vprašanja, ki mi jih ljudje zastavljajo kot osebi, ki ne vidim. Vse to sem skušala združiti v zgodbo, ki je tudi sicer privlačna za branje, življenjska. Predvsem pa sem si želela v knjigi spregovoriti o tistih stereotipih in predsodkih, o katerih po navadi ne upamo govoriti, pa vendar so med nami, kljub temu, da smo družba, ki zelo spodbuja odnos do drugačnih, strpnost, medsebojno sodelovanje. Skušala sem odprto spregovoriti tudi o tem. Želim si, da bi knjiga nagovorila videče bralce in odstrla del zavese, ki je med nami in videčim svetom.«

Knjigo je izdala Celovška Mohorjeva založba, njen urednik je bil mag. Hanzi Filipič: »Urejanje knjige Sonje Pungertnik Misliš resno? je odstiralo še dodatno dimenzijo, ki bi jo opisal z besedama »spoštovanje in »ljubezen«. Zgodbi o slepi Sari moramo najprej pozorno prisluhniti, brez predsodkov in vmesnih vprašanj – samo prisluhniti. Knjiga je meni, ki vidim, odprla oči, da vidim. Da vidim vsaj del tega, kar je mojim očem skrito. Zgodba Sonje Pungertnik je prežeta z ljubeznijo in spoštovanjem do sočloveka in nas opominja, da ne smemo gledati samo z očmi, temveč predvsem tudi s srcem. Naše sprejemanje bližnjega je zelo omejeno, če se zanašamo samo na svoj vid, če nismo pripravljeni gledati in dojemati z ljubečim srcem ter s spoštljivim odnosom do sočloveka, če ne urimo tudi vida in govorice srca. Govoriti to pretanjeno govorico nas uči knjiga Sonje Pungertnik, Misliš resno?

Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec je ob izidu knjige povedal: »Ta knjiga je velika pridobitev za samo društvo predvsem zato, ker društvo izvaja rehabilitacijo in ta zgodba bo pokazala, kakšen je tudi s strani slepih in slabovidnih pogled na svet iz njihovega področja.«

Podžupanja Damjana Pavlica pa se je na predstavitvi naprej zahvalila avtorici: »Sonja Pungertnik se je izkazala za izjemno žensko, ki premaguje ovire. Doživljala je stiske, zdaj pa pomaga tistim, ki so potrebni pomoči. Prepričana sem, da bo ta knjiga dajala energijo takrat, ko bomo na tleh, naučila nas bo tudi, da bomo znali tudi mi kdaj priti iz stiske. Velikokrat smo namreč v stiski in ne vemo niti zakaj. Sonja Pungertnik je z veliko moči kot močna ženska vse to premagala, gre naprej in dosega velike cilje. Prinesli ste pozitivno energijo in ste nam polepšali dan.«

Knjiga obsega 176 strani in je v trdi vezavi. Ker je roman napisan kot konkretna življenjska zgodba, je zanimiva prav za vsakega bralca, tudi za mlade. Tisk je prijazen slabovidnim, posebnost knjige pa je tudi to, da je naslov na platnici napisan v brajici.