Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Mestna občina Nova Gorica med energetsko najbolj prodornimi občinami

DATUM OBJAVE 04. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Družba Montel Energetika.NET je v okviru spletnega dogodka En.občina & En.management 021 včeraj razglasila zmagovalne med energetsko najbolj prodornimi slovenskimi občinami. Med energetsko najbolj prodornimi občinami v kategoriji mestnih občin je naziv prejela Mestna občina Nova Gorica, ki izstopa zaradi vlaganja v obnovo daljinskega ogrevanja, posodobitev javne razsvetljave in nakup električnih vozil za občinsko upravo.

 

V Sloveniji je dovolj strokovnega znanja za številne probleme – tako energetske kot okoljske, je na včerajšnjem dogodku dejal dr. Boris Sučić s Centra za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan in predsednik komisije izbora En.občina 021. »Projekti, ki so bili doslej izvedeni v Sloveniji, so primer odličnih praks tudi v širšem evropskem prostoru. Sodelovanje, izmenjava primerov dobrih, a tudi slabih praks, je ključ pri prehodu v brezogljično družbo,« je še dodal.

Kot so zapisali v obrazložitvi, je novogoriška mestna občina aktivna na različnih področjih, pri čemer s svojimi aktivnostmi celo presega začrtan lokalni energetski koncept (LEK). Poudarili so, da izstopajo vlaganja v obnovo daljinskega ogrevanja, posodobitev javne razsvetljave in nakup električnih vozil za občinsko upravo.

Kot je povedal višji svetovalec za evropske in druge projekte na mestni občini Simon Mokorel, je k pridobitvi naziva pripomogla tudi vzpostavitev Centra zelenih tehnologij: »Zelo velike napore vlagamo v to, da vzpostavimo Center zelenih tehnologij, da povežemo Univerzo in občino ter se skupaj povežemo v regijski kontekst, da regija kot celota pristopi k zelenemu prehodu skozi Center zelenih tehnologij. Hkrati nadaljujemo tudi z aktivnostmi za zmanjšanje izpusta ogljikovega dioksida v naši občini in posledično v regiji.«

Občina je uspešna tudi pri izvajanju evropskih projektov in pridobivanju ELENA tehnične pomoči. (Trajnostno) pot tlakuje občina tudi z vzpostavitvijo javno-zasebnih partnerstev; v občini izstopajo tudi po največjem deležu lastnih sredstev za energetske projekte med mestnimi občinami in po številu evropskih projektov.

Med energetsko najbolj prodornimi občinami so še Miklavž na Dravskem polju, Ajdovščina in Tržič, posebno priznanje za ustanovitev energetske skupnosti pa je prejela Občina Luče.