Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

O vsebini osnutka pokrajinske zakonodaje bodo odločali tudi občani

DATUM OBJAVE 07. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na predlog Predsednika Republike Slovenije je Državni svet Republike Slovenije prevzel pobudo za oblikovanje obsežnega normativnega dela – osnutka pokrajinske zakonodaje. V ta namen je bila oblikovana strokovna skupina pod vodstvom izr. prof. dr. Boštjana Brezovnika, ki je konec prejšnjega leta vsebino predstavila Državnemu svetu Republike Slovenije. Postopek zbiranja mnenj o osnutku pokrajinske zakonodaje predvideva obveščanje posameznih občin, ki lahko v proces vključujejo tudi občane.

 

Na novogoriški mestni občini smo se odločili, da mnenja ne bo podajal samo župan in mestni svet, ampak da k aktivnemu sodelovanju pozovemo tudi občane. S tem namenom na mestni občini pripravljamo javni posvet o osnutku pokrajinske zakonodaje, ki bo potekal v sredo, 9. junija, ob 17.00 v konferenčni dvorani Pinta v Perli.

Ob tem je novogoriški župan dr. Klemen Miklavič izpostavil: »Odločili smo se, da se ne bomo omejili samo na župana in mestni svet, ampak da bomo pozvali organizacije in institucije na našem koncu, gospodarsko in obrtno zbornico ter nenazadnje občanke in občane, da sami povejo, kaj menijo o ureditvi naše države na pokrajine.«

Z osnutki pokrajinske zakonodaje strokovna skupina predlaga teritorialne členitve Republike Slovenije na pokrajine, ureditev pravnega statusa pokrajine, področja nalog pokrajine, organizacijo pokrajine, sodelovanje prebivalcev pri odločanju, pokrajinsko upravo, načela urejanja financiranja pokrajin, statut pokrajine In pokrajinske predpise, sodelovanje pokrajine z občinami, državnimi organi in medsebojno sodelovanje pokrajin, postopek spremembe imena, sedeža in območja pokrajine, naloge pokrajine ter druge zadeve, pomembne za začetek dela pokrajin.

Državni svetnik Tomaž Horvat: »Po naši oceni je vsekakor napočil čas za pokrajine, to čutijo tudi lokalni prebivalci, čutijo tudi občine na terenu, kajti pričakuje se določen premik predvsem v upravnih postopkih, v skrajševanju rokov. Vemo, da so ti postopki dolgotrajni in da zavirajo hiter in skladen razvoj, predvsem regijski. Imamo velika pričakovanja in verjamem, da bomo skupaj z ljudmi pripeljali do te faze, da bomo tudi to implementirali in bomo potem lažje prehajali do raznih dovoljenj, odločb, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje.«

Predloge in mnenja občanov o pokrajinski zakonodaji pa do vključno 12. junija 2021 sprejemamo tudi na naslov Mestne občine Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica ali po elektronski pošti na naslov: mestna.obcina@nova-gorica.si.