Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Oživljanje zgodovinskega jedra Solkana

DATUM OBJAVE 10. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Staro jedro Solkana je pomemben in vsestransko zanimiv del goriškega somestja, ki je v zadnjih desetletjih deloma izgubljal nekdanjo aktivno vlogo v javnem življenju. Mestna občina Nova Gorica je zato znanje in sredstva mednarodnega projekta Cvetoče ulice v okviru evropskega programa URBACT usmerila prav v ta prostor. Temeljni cilj projekta je evidentirati primerne rešitve za oživljanje mestnih predelov v več evropskih mestih in te rešitve tudi preveriti v praksi – v obliki poskusnih, začasnih ureditev, s spremljajočim javnim programom. Izvedbo začasne preureditve v tem delu Solkana je mestna občina zaupala neprofitnemu urbanističnemu studiu Prostorož, ki je s premišljenim in inovativnim pristopom izboljšal že marsikateri javni prostor.  

 

Tako bo v okviru letošnjega Knjižnega festivala in sejma Mesto knjige ob podpori projekta URBACT Cvetoče ulice / »Thriving streets« solkanski Plenčičev trg v prihodnjih dneh gostil dela štirih odličnih primorskih ilustratork Ane Maraž, Anje Kranjc, Ane Zavadlav in Tine Volarič. Otvoritev razstave na prostem, v zgodovinskem jedru Solkana, bo na sporedu v soboto 12. junija 2021, ob 19. uri. Program bo ob 20. uri nadgradil koncert domačega dvojca GLOG (Matija Širok in Gregor Vuga). Več na https://facebook.com/events/s/razstava-ilustracij-na-trgu-an/199049851967846/. Tako želimo približati vrhunsko ustvarjanje ilustratork širši publiki, prebivalcem pa predstaviti alternativno rabo javnih površin. Ob otvoritvi se bodo ilustratorke Ana Maraž, Anja Kranjc, Ana Zavadlav in Tina Volarič ter Zala Velkavrh iz KD Prostorož pogovarjale s Katjo Pahor. Naj dodamo še, da se veselimo sveže novice, da je prejemnica Levstikove nagrade za izvirne ilustracije 2021 prav solkanska ilustratorka Ana Zavadlav, ki ji za ta dosežek najlepše čestitamo.  

Rezultat aktivnosti projekta je tudi prihod Mesta knjige v Solkan. Festivalu bosta v juniju na solkanskih trgih sledili še dve prireditvi, in sicer 20. junija 2021 Primorska poje. Pri fontani bodo zapeli Mešani pevski zbor Slavec Solkan, Ženski pevski zbor Stmica Rožna Dolina, Mešani pevski zbor Nova Gorica, Ženski pevski zbor Rože Nova Gorica in Mešani pevski zbor Motiv.  26. junija 2021 pa bo na sporedu Pesem pod lipo: Slovesnost ob 30. obletnici Dneva državnosti. Sodelovali bodo dramski igralec Radoš Bolčina, učenca Osnovne šole Solkan, mešana pevska zbora Slavec Solkan in Motiv Nova Gorica, okteta Gallus Ribnica in Ljutomer, vokalna skupina LIJAK 1883 Vogrsko in moški pevski zbor Ludvik Zorzut iz Medane.

Še več dogajanja pa v Solkanu načrtujemo konec poletja in jeseni, v trimesečnem testnem obdobju med avgustom in oktobrom 2021, o čemer bomo podrobneje poročali v naslednjih dneh. 

 

 

Naslovna ilustracija: Veronika Zelko