Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Spoznavanje gradu Rihemberk z raziskovalnimi ogledi

DATUM OBJAVE 17. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

V nedeljo, 20. junija 2021, bo med 14. in 18. uro na gradu Rihemberk zavod Svitar v sodelovanju z novogoriško mestno občino premierno predstavil raziskovalni ogled z naslovom Zakladi gradu Rihemberk. Med interpretacijskim ogledom, ki je namenjen družinam, skupinam ali posameznikom, bodo obiskovalci spoznavali grad s pomočjo zemljevida gradu na ročno izdelanem papirju. Na zemljevidu je označenih 12 lokacij, na katerih so skriti majhni predmeti. Preko predmetov je obiskovalcem predstavljena njihova uporabnost v zgodovini kot tudi posamezna grajska stavba, v kateri je predmet skrit.

 

Z raziskovalnimi ogledi želijo v zavodu Svitar predati znanje o gradu Rihemberk na zanimiv doživljajski način, ki vzpostavi odnos med obiskovalci in gradom. Direktorica zavoda Svitar Bojana Čibej je pojasnila: »Ideja o iskanju zakladov se je porodila med razmišljanjem, kakšen trajnostni produkt lahko na gradu Rihemberk ponudimo družinam. Grad Rihemberk je s svojo podobo kompleksno grajene srednjeveške utrdbe pod izjemnim obrambnim stolpom enkratno prizorišče iger s pustolovskim pridihom. Ker želimo, da obiskovalcem ta izjemnost ne ostane skrita, je stavbni razvoj gradu Rihemberk osrednja tema Zakladov gradu Rihemberk in skrbno vpet v aktivnost iskanja skrivnih lokacij, prikazanih na zemljevidu zakladov. Drobni predmeti, replike in približki muzejskih eksponatov, ki jih bo naša grajska ekipa vsak napovedani dan iskanja zakladov namestila po gradu, so k nam prišli iz Nemčije, Češke in Slovenije. Kovaško orodje za izdelavo približka kovanca Alberta II, nosilca Albertinske veje goriških grofov iz 14. stoletja, je na poti s Poljske. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila vsem sodelavcem Svitarja, ki z ljubeznijo do gradu pripomorejo k njegovemu odprtju in razvoju programov. Med njimi so naši člani, mladi zgodovinarji, ki sprejemajo obiskovalce na gradu, turistični vodniki in lokalna skupnost. Zahvalila bi se vsem tistim, ki so sodelovali pri pripravi Zakladov gradu Rihemberk. Zahvala gre tudi lokalnim ponudnikom, ki se nam v zadnjih mesecih pridružujejo v oblikovanju prihajajočih produktov kostumske interpretacije dediščine Vipavske doline. Prav zaradi njihovega truda in trdne vere v dragocenost gradu Rihemberk lahko obiskovalci k obiskanim lepotam Vipavske doline zopet dodajo tudi grad Rihemberk. Sodeč po nasmehu in besedah v grajski knjigi vtisov, so obiskovalci nad gradom Rihemberk in njegovo predstavitvijo očarani.«

Cilj obiskovalcev, ki se odpravijo na iskanje zakladov, je najti vseh 12 predmetov (opisi skritih predmetov bodo dostopni preko QR kod) in sestaviti odgovor na uganko, ki osvetli zgodovino nastanka gradu Rihemberk. Če jim bo uspelo, si bodo za nagrado lahko sami skovali svoj mali zaklad in odšli obogateni z znanjem o nastanku gradu Rihemberk.

V nedeljo, 20. junija 2021, bo med 10. in 18. uro obiskovalce sprejela tudi rihemberška gospa Eleonora z zemljevidom zakladov in uganko. Na dan, ko grad že napolnjuje svetloba kresnega sonca, bo največ možnosti, da jo obiskovalci razrešijo.

Prvim petim obiskovalcem oziroma družinam, ki bodo v nedeljo prišli na grad po novo doživetje, bodo raziskovalni ogled Zakladi gradu Rihemberk podarili.

Ostali zainteresirani obiskovalci bodo ob redni vstopnini v grad ogled lahko kupili po promocijski ceni 10 evrov na zemljevid, ne glede na število iskalcev, ki se bodo z zemljevidom podali v grad.

V nedeljo bo število zemljevidov bo omejeno, sprejeli bodo do 30 posameznikov oziroma skupin, zato je za zagotovitev mesta potrebna rezervacija preko telefonske številke 051 201 910.

Zakladi gradu Rihemberk bodo obiskovalcem na gradu Rihemberk na voljo samo na vnaprej napovedane datume.

 

Ideja produkta Zakladi gradu Rihemberk je nastala v okviru projekta Zasnova in izvedba novih programov za obiskovalce gradu Rihemberk na področju interpretacije kulturne in naravne dediščine.

 

Grad Rihemberk je sicer med majem in septembrom odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih med 10. in 19. uro. Grad lahko najamete tudi za poroke in druga osebna slavja, poslovna srečanja, snemanja in fotografiranja. Informacije in rezervacije: 051 201 910 ali info@rihemberk.com.

 

Foto: Zavod Svitar

 

Naslovna fotografija: Mateja Pelikan