Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V staro jedro Solkana prihajata poletno dogajanje in kiosk Mobilet

DATUM OBJAVE 17. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Idej in pobud, kako urediti in izboljšati staro jedro Solkana, je veliko. Sredi aprila so predstavniki solkanskih organizacij in nekaterih podjetij, ki delujejo v starem jedru Solkana, na delavnici potrdili vizijo, o kateri so prebivalci razpravljali že lansko leto: staro jedro naj bo živo - z ljudmi, lokali in trgovinami - in privlačno tako za lokalne prebivalce kot tudi za turiste.

Predstavniki lokalnih organizacij in podjetij so kot najpomembnejšo pobudo izbrali občinski odkup bivšega Vina Gorica na Trgu M. Plenčiča. Druge pomembne pobude so še predlog za solkansko tržnico, oživitev dogajanja na obeh glavnih trgih, še posebej na Trgu M. Plenčiča, ureditev enosmernih ulic, manj prometa in bolj varna hoja po obeh trgih, začasen oder in tribune pred krajevno skupnostjo, kolesarske steze, kakšno novo drevo in selitev knjižnice v pritličje Krajevne skupnosti Solkan. Lani februarja so prebivalci na podobni delavnici za staro jedro poleg tega izpostavili še ureditev prostora za druženje ob kapelici Sv. Ane. Nekatere pobude so enostavne za izvedbo, druge za uresničitev zahtevajo čas in večji finančni vložek. Pobude po oživitvi dogajanja, po solkanski tržnici in po varni hoji na trgu bo letos poleti poskušal nasloviti nov kiosk Mobilet, ki bo stal na Trgu Marka Plenčiča.

V okviru letošnjega Knjižnega festivala in sejma Mesto knjige ob podpori projekta URBACT Cvetoče ulice / »Thriving streets« je bil v soboto, 12. junija, že uspešno izveden dogodek - razstava štirih odličnih primorskih ilustratork Ane Maraž, Anje Kranjc, Ane Zavadlav in Tine Volarič, in sicer na Plenčičevem trgu.  

 

Kiosk Mobilet bo testiral dogajanje na Trgu M. Plenčiča

Trg Marka Plenčiča ima velik potencial, da postane živahno središče Solkana. Zagotovo pa trg potrebuje več dogajanja, večjo varnost za pešce in dober razlog, da bodo ljudje na trg sploh prišli. Neprofitni urbanistični studio Prostorož bo zato na trgu testno, poleti in jeseni, postavil nov kiosk Mobilet. Kiosk bo Trg M. Plenčiča obogatil z javnim programom, postane pa lahko nova atrakcija za lokalne prebivalce in obiskovalce. Hkrati kiosk naslavlja več pobud prebivalcev in lokalnih organizacij po oživitvi programa. Na trgu bo med avgustom in oktobrom veljal začasen, testen režim parkiranja. Število uradnih parkirnih mest bo ostalo enako.

Mobilet ne bo običajen kiosk, ampak bo v njem pospravljeno vse potrebno za dogodke, umirjene aktivnosti in druženje. Za testno obdobje treh mesecev (avgust - oktober 2021) bo vnesel dogajanje na Trg Marka Antona Plenčiča. Mobilet spodbuja turizem, lokalno podjetništvo in kulturno dogajanje. Poleg tega je Mobilet začasen: pozimi bo pospravljen na suhem, naslednje leto pa se lahko prestavi na drugo lokacijo ali pa odpelje iz Solkana, če se bo letos izkazal za slabo idejo.

 

Mobilet išče najemnike: javni poziv za brezplačen najem

Info točka? Pop-up trgovina? Izhodišče za pohode, teke in druge športne dejavnosti? Za degustacijo vina, za pripravo frtalje ali za prodajo lokalnih pridelkov? Lokacija za promocijo Solkana in testiranje novih podjetniških idej? Prostor za dogodke, debate in druženje? Kiosk Mobilet bo avgusta, septembra in oktobra 2021 stal na Trgu Marka Plenčiča in v tem času ga lahko organizacije, društva, mali podjetniki in vsi ostali z dobro idejo brezplačno najamejo.

 

Cena: brezplačno.

Čas najema: najmanj 1 dan, največ 1 mesec, od avgusta do oktobra 2021.

Pogoj za najem: najemnik mora v času najema kiosk aktivno uporabljati, skrbeti za kiosk in za urbano opremo, ki mu pripada.

Izbor najemnikov: najemnike bomo izbrali glede na termine, v katerih želijo najeti Mobilet, in glede na to, kakšen program bodo ustvarjali na Trgu M. Plenčiča. Več kot se dogaja, bolje bo! Prednost bodo imeli najemniki iz Solkana.

Kapacitete in oprema: Mobilet bo opremljen z elektriko. V njem bo manjši hladilnik, štedilnik na elektriko in manjši shrambeni prostor. H kiosku spadajo tudi štirje kompleti zložljivih vrtnih miz in stolov ter oglasna tabla.

Koordinacija in promocija: Program Mobileta v l. 2021 koordinira Prostorož, ki bo najemnikom pomagal tudi pri promociji programa.

Najem in dodatne informacije: Naja Kikelj / Prostorož. Mail: info@prostoroz.org ali tel.: 0590 19 088.

 

Več informacij: Nataša Kolenc, strokovna sodelavka za razvojne projekte, tel. 05/33 50 103; elek. pošta: natasa.kolenc@nova-gorica.si

 

Novičnik o dogajanju v starem jedru Solkana

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti