Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Po dolgih 70-ih letih do Doma krajanov Osek - Vitovlje

DATUM OBJAVE 23. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V Krajevni skupnosti Osek – Vitovlje se te dni veselijo nove pridobitve, doma krajanov. Nanj so čakali zelo dolgo in zdaj si obetajo novega utripa v njihovi skupnosti. Vaški dom je zasnovan kot družbeno središče na podeželju. Namenjen je delovanju krajevne skupnosti, društev in raznih skupin ter kot kulturno središče omogoča izvedbo različnih prireditev. V objektu je večnamenska dvorana za različne prireditve in dogodke, večnamenska sejna soba za delo krajevne skupnosti, društev in drugih skupin (skupina starejših za samopomoč, delavnice za otroke, itd.) ter vsi spremljevalni prostori: sanitarije, čajna kuhinja, skladišče opreme. Na zemljišču objekta je urejeno parkirišče za potrebe objekta, kot tudi za potrebe obiskovalcev in stanovalcev v historičnem vaškem jedru Oseka.

Na včerajšnjem slovesnem odprtju doma je Simon Kerševan iz biroja Materia predstavil nove prostore in poudaril: »Arhitekturna podoba vaškega doma je bližje ambientu domačije kot pa upravne stavbe. Objekt z velikostjo volumna dvorane in usmerjenostjo slemena sledi okoliški, večinoma novejši pozidavi. Oblikovali smo tudi prijeten zunanji prostor, ki bo na tej, vetrovno dokaj izpostavljeni lokaciji, nudil kar se da veliko zavetja za uporabnike.«

Pozdravna nagovora sta prispevala novogoriški župan dr. Klemen Miklavič in predsednik KS Osek – Vitovlje Dominik Ličen. Župan je predvsem poudaril pomen razvoja podeželja: »Podeželje je ključnega pomena v razvoju mestne občine, zlasti na področju kmetijstva in turizma. Zato, da podeželje živi, mora imeti tudi neko družbeno življenje. Podeželje novogoriške mestne občine je zelo bogato z družabnim življenjem. Imamo turistična društva, krajevne skupnosti, društva na drugih področjih. Vsi potrebujejo prostor, kjer se lahko srečujejo in organizirajo prireditve, kjer ustvarjajo in delujejo. Dom krajanov Osek – Vitovlje je samo eden od takšnih domov oziroma prizorišč, ki bogatijo našo občino in prispevajo k razvoju podeželja. V našem mandatu ima podeželje tudi sicer svoje posebno mesto, saj je nujen razvojni del občine, ki po površini zavzema njen večji del. Na podeželje vlagamo predvsem denar za razvoj kanalizacijskega omrežja, popravilo cest, sanacijo plazov, podpornih zidov. Predvsem pa na podeželju vlagamo v razvoj tiste infrastrukture in projektov, ki omogočajo razvoj turizma. Tistega turizma, ki ceni zeleno in sonaravnost. »

Predsednik KS Osek – Vitovlje Dominik Ličen je v imenu krajanov izrazil veliko zadovoljstvo nad novim domom: »V naši skupnosti smo bili kar 70 let brez doma krajanov, zato smo se čutili zelo zapostavljeni. Ti domovi bistveno prispevajo k utripu in razvoju kraja, zato smo nove pridobitve zares veseli. Namenjen bo druženju krajanov in različnim dogodkom ter prireditvam. Dom je že postal nova zbirna točka. Veseli so ga tudi najmlajši, saj se že igrajo na igralih, ki so bila postavljena v okviru participativnega proračuna novogoriške mestne občine. S pomočjo sredstev participativnega proračuna bo tudi bližnji travnik urejen v travnato igrišče.«

Foto: Mateja Pelikan