Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Poljubi in odpelji

DATUM OBJAVE 06. julij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Ukrep z naslovom Šolska ulica Inštituta za politike prostora (IPoP) je namenjen izboljšanju varnosti in udobnosti šolske poti. Inštitut je k sodelovanju povabil občine, ki si z novim šolskim letom želijo to preizkusiti.

Novogoriška mestna občina se je skupaj z Osnovno šolo Solkan in ob podpori Krajevne skupnosti Solkan uspešno odzvala na povabilo inštituta, in sicer s predlogom obravnave Šolske ulice v Solkanu, kjer želimo prednostno zagotoviti varnejše in bolj zdravo okolje za šolarje. 

Tako bomo z novim šolskim letom šolarjem solkanske osnovne šole prepustili Šolsko ulico. S tem namenom bomo za obdobje dveh tednov v septembru na Šolski ulici omejili vožnjo z avtomobilom in jo odprli za otroke. S tem bomo otrokom omogočili bolj varno in udobno pot v šolo. Za dostavo in prebivalce bo dostop dovoljen z dovolilnico. 

Starši, se spomnite, kako ste vi hodili v šolo? 

Najbrž ste hodili v šolo peš skupaj z vrstniki. Raziskave kažejo, da je pred 30 let preko 90 % otrok prišlo v šolo na ta način. Danes so avtomobilski zastoji v okolici šol nekaj običajnega. V šolo se peš poda bistveno manjši delež otrok. Pogosto predvsem zato, ker se zdi staršem otrokova pot do šole nevarna. Vendar pa ravno avtomobili pred šolo ustvarjajo njen okoliš nevaren. 

Raziskava ob pripravi mobilnostnega načrta OŠ Solkan je pokazala, da je v šolo prihajalo približno 40 % otrok z avtomobilom, kljub temu da je 64 % šolarjev živelo v oddaljenosti do 2 km. To je razdalja, ki jo lahko vsakdo opravi aktivno. Drugim otrokom, ki živijo bolj oddaljeno je na voljo šolski avtobus. 

Zakaj hočemo zmanjšati število avtomobilov pred šolo?

Prevoz otrok neposredno do šolske stavbe vpliva na stanje okolja, na zdravje otrok in njihovo dobro počutje. Jutranja vožnja prikrajša otroke za potrebno telesno dejavnost in druženje z vrstniki. Tudi otroci bi raje hodili v šolo s kolesom, peš ali s skirojem, izhaja iz opravljenih anket. To bi bilo všeč tudi njihovim učiteljem. Otroci, ki pridejo v šolo peš, s kolesom ali skirojem, so pri pouku bolj zbrani in lažje sledijo programu. Naužili so se svežega zraka in jutranjega klepeta z vrstniki. 

Šolsko ulico bo napolnil sproščen smeh šolarjev, kolesarjev in pešcev. Zmanjšal se bo hrup avtomobilov in sivi oblak izpustov. Šolska ulica bo bolj varna in šolarji se bodo za spremembo lahko sami ali v družbi prijateljev lažje odpravili v šolo. 

Kdaj bo Šolska ulica odprta za ljudi in zaprta za motorni promet?

Septembra 2021, ob začetku novega šolskega leta, bo Šolska ulica namenjena otrokom. Točen termin in izvedba začasno spremenjene prometne ureditve bodo znani kmalu, o vseh podrobnostih bomo obveščali pravočasno.

Kako bodo otroci prišli v šolo?

V času Odprte ulice bodo lahko otroci šli v šolo sami ali s prijatelji. Varno in samostojno pot v šolo bomo omogočili tudi tistim otrokom, ki se ne morejo peš odpraviti od doma. Organizirana bo izstopna točka »Poljubi in odpelji«, kjer bodo starši lahko varno odložili otroke, ki se bodo nato do šole odpravili s Pešbusom.  Pešbus je organizirana pešpot do šole v skupinah, v spremstvu odraslih spremljevalcev. Šolski prevozi bodo delovali vse dni, le da bodo otroci tudi iz šolskih avtobusov lahko izstopali na točki »Poljubi in odpelji« in se s Pešbusom napotili do šole. 

Da bi si ukrep šolske ulice lažje predstavljali, vas vabimo k ogledu video filma z vtisi šolske ulice iz Škofje Loke: http://bit.ly/odprtaulica

Organizatorji »Šolske ulice« v Solkanu smo: Mestna občina Nova Gorica, OŠ Solkan, KS Solkan in IPoP – Inštitut za politike prostora.

Ukrep je del projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.