Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Prvi poslovni zajtrk v Xcentru Nova Gorica posvečen ekonomski coni

DATUM OBJAVE 06. julij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V centru kreativnih praks Xcenter v Novi Gorici se je pred kratkim na pobudo župana dr. Klemna Miklaviča in podjetnika Marina Furlana odvil prvi poslovni Zajtrk X. Posvečen je bil možnosti ustanovitve posebne ekonomske oziroma proste carinske cone na območju obeh Goric.

V sproščenem druženju udeleženih gospodarstvenikov goriške regije je bila najprej predstavljena poglobljena študija Boštjana Starca, ki je ponudila pravno podlago obstoječih možnosti za posebno ekonomsko ali posebno carinsko cono na območju obeh Goric. Študija navaja, da je oblika proste carinske cone že avtorizirana s strani Evropske unije, posebne ekonomske cone pa so pravnoformalno bolj zahtevne. Dr. Marko Jaklič je predstavil študijo podobnih carinskih in ekonomskih con širom Evrope, njihovih ekonomskih učinkov in umestitev v perspektivo globalnega trgovanja. Poudaril je, da bi posebna ekonomska cona prinesla ugodnosti tako za lokalno gospodarstvo kot tudi za privabljanje novih podjetij iz širše srednjeevropske regije.

V razpravi, ki je sledila predstavitvam, so sodelovali predstavniki gospodarstva in političnih, ekonomskih ter izobraževalnih organizacij. Marino Furlan, predsednik in lastnik podjetja Intra Lighting, je predstavil primere iz prakse in mednarodne gospodarske perspektive ter poudaril pomen upoštevanja vseh sektorjev gospodarstva. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je predstavil predhodna politična srečanja na to temo in ugodno klimo za oblikovanje  posebne ekonomske cone. Dodatno je izpostavil še pomen Evropskega zelenega dogovora in iskanja zelenega v vseh segmentih od transporta do visoke tehnologije, tudi v okviru posebne ekonomske cone.

Skupni zaključki debate so izpostavili, da je zgodovinska in pravna podlaga razmeroma ugodna za ustanovitev posebne carinske cone, prav tako tudi obstoj preteklih praks na goriškem območju. Ker pa je skupna iniciativa novogoriškega vodstva in gospodarstva bolj daljnovidna in strateška, bo okvir zastavila bolj ambiciozno v smeri oblikovanja posebne ekonomske cone. Slednja bi bila kot taka tudi prva na območju Slovenije in s svojo čezmejno dimenzijo tudi prva na območju Evropske unije. Tako goriška regija s čezmejnim območjem nadaljuje v sodelovalnem duhu “borderless” povezovanja kot že na primeru Evropske prestolnice kulture in kot taka predstavlja daljnovidni pilotni primer primera dobrih praks za celotno Evropsko unijo.

Drugi poslovni Zajtrk X, ki bo organiziran do konca septembra, bo posvečen podrobnejši vsebini posebne ekonomske tehnološke cone, njenih možnih lokacijah, vključitvi zelenega elementa in dodajanju čezmejne, nacionalne ter evropske dimenzije.