Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vipavska dolina in goriški prostor povezana s trajno označeno potjo

DATUM OBJAVE 22. julij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Tekaška prireditev UTVV od leta 2015 povezuje Vipavsko dolino z goriškim prostorom. V tem obdobju se je razvila v največji tovrstni športni dogodek oziroma trail tek v Sloveniji. Na osnovi tega mednarodnega športnega dogodka letos nastaja trajna označitev te poti, pri kateri sodelujejo Mestna Občina Nova Gorica, Občina Renče-Vogrsko, Občina Miren-Kostanjevica, Občina Ajdovščina in Občina Vipava. 165 kilometrov dolga pot bo v celoti označena s tablami UTVV, med drugim se vključuje v že obstoječe tematske oziroma planinske poti. Postavitev označevalnih tabel trenutno poteka po Mestni občini Nova Gorica, ki ima 53 kilometrov poti. V družbi ekipe UTVV so si postavitev tabel pod Sveto Goro danes ogledali tudi novogoriški podžupan Simon Rosič in svetovalec za družbene dejavnosti Robert Cencič ter priznani ultra trail tekač Renato Lešnik.

 

Tematska pot UTVV predstavlja enoten in povezovalen turistični produkt celotne Vipavske doline in širšega goriškega prostora ter s svojo močno osnovo na mednarodnem dogodku UTVV omogoča dobro promocijo v tujini. Pot je razdeljena na 12 etap, ki so povprečno dolge 13 kilometrov. Pohodnikom in tekačem bo predstavila raznolikost območja Vipavske doline in goriškega urbanega prostora, ponuja namreč razglede z gorskih grebenov, mediteransko klimo, gorsko sub alpsko podnebje in vinorodne gorice.

Ekipa UTVV trenutno označuje pot po Mestni občini Nova Gorica, kjer so do zdaj označili 30 od skupno 53 kilometrov. Danes so s tablami označevali območje proti Grgarju in Sveti Gori, v prihodnjih dneh bodo označevali urbani del Nove Gorice.

Kot je povedal predstavnik ekipe UTVV Boštjan Mikuž, pot vzpostavljajo za turističen namen promocije in trženja zelenega turizma na območju Vipavske doline z goriškim prostorom. »Namen postavitve je tudi, da v prostor umestimo tekaško zgodbo UTVV, ki že šest let poteka po naši destinaciji in je poznana širše po svetu. Pot je prvotno namenjena tekačem za tekmo UTVV, iz tega se potem razvija še turistični potencial, da lahko tako domači kot tuji tekači pridejo sem trenirat in preverjat progo med letom. Prav tako je namenjena lokalnim prebivalcem, saj s tem, ko so poti označene, ne razmišljajo, kam bi šli, ker imajo označeno pot. S tem spodbujamo tudi lokalno aktivnost. Seveda je namenjena tudi turistom, ki prihajajo k nam in dobijo dodaten produkt označenih poti.«

Označba poti je prednost za tiste, ki prihajajo od drugod, je poudaril  novogoriški trail tekač Renato Lešnik: »Tekači iz cele Slovenije, med njimi so tudi moji prijatelji, ne poznajo teh poti. Za tiste, ki prihajajo iz tujine, je to nedvomno velika pridobitev. Težko je nekomu točno razložiti, kje neka pot poteka. Vesel sem tudi, da si je UTVV, ki je trenutno največja prireditev v Sloveniji na tem področju, izbrala to lepo pot. To je nedvomno pozitiven korak.« O terenu poti je povedal: »Teren tukaj je raznolik, imamo več profilov, od kamenja na Sabotinu, do lepe zemlje pod Škabrijelom, do spustov, ki so tehnično zahtevni, do stezic, single trailov, ki te popeljejo po naravi. Pot je speljana tako, da lahko vsak najde kaj za svojo dušo. To je hoja v naravi na malo hitrejši način.«

Urejanje poti v Vipavski dolini in širšem goriškem prostoru je zagotovo zgodba o povezovanju, je poudaril novogoriški podžupan Simon Rosič: »Vipavska dolina in čezmejni goriški prostor imata ambicijo, da postaneta prepoznavna destinacija za kolesarje, pohodnike in tekače. Skladno s tem je potrebno poskrbeti tudi za fizično označitev kolesarskih in tekaško-pohodnih poti. Trajno označena tekaško-pohodna pot UTVV na območju Vipavske doline in goriškega prostora je vsekakor pomemben korak v tej smeri in velika pridobitev v kontekstu že uveljavljene tekaške prireditve. Istočasno pa predstavlja dodano vrednost tako za lokalno prebivalstvo kakor za turiste. Del slednjih jo bo zagotovo uporabljal tudi kot idealno destinacijo za svoje priprave v kontekstu gorskega teka. Prizadevali si bomo, da v prihodnosti to trajno označitev prenesemo tudi preko meje in s tem poudarimo specifičnost in prednost našega prostora.«

Urejanje poti v Mestni občini Nova Gorica bodo končali do konca avgusta. Načrtujejo, da bo celotna pot UTVV označena do spomladi 2022. V 2. fazi projekta je predvidena digitalizacija projekta UTVV poti.