Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Z današnjim dnem informator za večjo varnost na Soči v Solkanu

DATUM OBJAVE 03. avgust 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Z današnjim dnem je na Soči, na območju t. i. Starega jezu v Solkanu, z delom začel informator, ki bo obiskovalce obveščal o nevarnosti utopitve. Gre za enega od ukrepov, ki jih predvideva sporazum za večjo varnost na območju Soče v Solkanu. Sporazum so podpisali župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič, direktor Soških elektrarn Nova Gorica mag. Radovan Jereb in predsednik Kajak kluba Soške elektrarne mag. Ivan Zagožen. Podpisniki so ob tem poudarili, da absolutne varnosti pred utopitvami ni in je niti ne more biti zaradi same narave reke Soče. Sprejeti ukrepi in dejavnosti varstva pred utopitvami so namenjeni zgolj relativnemu izboljšanju varnosti na tem področju. Dosežen sporazum pomeni velik korak naprej pri sprejetih ukrepih v tem delu Soče. Po letošnjem testnem obdobju jih bo ovrednotila in po potrebi izboljšala posebna strokovna delovna skupina.

Lokacija Stari jez na Soči pri Solkanu, ki velja za tradicionalno mesto kopanja, ni uradno kopališče, kot določajo predpisi, kar pomeni, da se na tem območju vedno kopamo na lastno odgovornost. Podpisniki sporazuma po svojih najboljših močeh in v dobri veri izpolnjujejo večino pričakovanj javnosti, politike ter lokalnega in poslovnega okolja glede skupnega sodelovanja pri reševanju problematike varstva pred utopitvami na tej lokaciji. Gre za primer dobre prakse in sodelovanja med SENG, KKSE in novogoriško mestno občino v korist lokalnega prebivalstva in turistične dejavnosti na omenjeni lokaciji.

Župan dr. Klemen Miklavič je po podpisu sporazuma povedal: »Z današnjim dnem nismo začeli zviševati varnosti na reki Soči v Solkanu, saj to počnemo že ves čas. Sporazum nakazuje na sozvočje med SENG, KKSE, ki je nosilec vodne pravice, in mestno občino, ki jo skrbi varnost uporabnikov oziroma obiskovalcev in turistov na tem območju. To pomeni, da smo skupaj po dolgotrajnem neformalnem sodelovanju začeli delovati tudi formalno. Več je ukrepov, mestna občina je nase prevzela tudi obveščanje. Večina ga je bila že izvedena preko objav v medijih in na družbenih omrežjih, postavljene so bile nove opozorilne table, čez reko je bila napeta jeklenica s tablo na območju, kjer se začne večja nevarnost. Postavili smo reševalno ploščad, v roku dveh tednov bomo postavili še dodatne informacijske table večjih dimenzij. Vse to je mestna občina že naredila. Bistvena novost sporazuma je uvedba informatorjev, ki bodo predvsem tiste, ki so na tem območju prvič in ne poznajo nevarnosti reke, opozarjali na nevarnost in na opozorilne table, na katerih je v več jezikih pojasnjeno, na kaj je potrebno biti pozoren. Opozarjali bodo tudi na prisotnost hidroelektrarne, saj večina obiskovalcev, ki na to lokacijo pride prvič, zlasti tujcev, ne ve, da je tam hidroelektrarna. Da pretok, ki ga vidijo, v tistem trenutku ni stalen, ampak se lahko spreminja.«

Mag. Radovan Jereb, direktor Soških elektrarn Nova Gorica je izpostavil: »Dosežen dogovor je rezultat konstruktivnega sodelovanja mestne občine, SENG in KKSE. Ocenjujemo, da so ukrepi pozitivni, da so v smeri tistega, kar obiskovalci območja Starega jezu v Solkanu pričakujejo, kar pričakuje tudi družbena skupnost. Podpisniki verjamemo, da bo tudi s temi ukrepi zagotovljena večja varnost na tem območju. Poudariti pa moram, da to ni urejeno kopališče in da absolutne varnosti na tem območju ne bo. Na osnovi rezultatov, ki se bodo pokazali do 31. avgusta letos, bo delovna skupina dorekla nadaljnje korake, kako še povečati varnost obiskovalcev na območju »Starega jezu.«

Podpisniki bodo ob koncu poletne sezone izvedli skupno analizo uvedenih ukrepov in preučili možnosti morebitnih ukrepov za naslednjo sezono. Na podlagi analize letos izvedenih ukrepov bo delovna skupina, v katero bodo svoje predstavnike imenovali vsi trije podpisniki, z delom začela v septembru in do naslednje sezone pripravila izhodišča za trajnejšo rešitev za varstvo pred utopitvami na lokaciji »Stari jez«.

Nalogo informatorja, ki bo oblečen v belo majico z logotipom Mestne občine Nova Gorica in napisom “INFORMATOR,” in bo deloval do konca meseca avgusta, je pojasnil mag. Ivan Zagožen, predsednik Kajak kluba Soške elektrarne: »Naš informator bo dodatno prispeval k osveščenosti obiskovalcev tega prostora, kar bo pomembno prispevalo k varnosti obiskovalcev. Glavna naloga informatorja bo seznanjanje obiskovalcev z nevarnostmi pri kopanju v tem odseku reke Soče. V klubu smo veseli, da je prišlo do podpisa tega sporazuma. Menimo, da je to korak v pravi smeri, ki izboljšuje varnost in ne omejuje številnih dejavnosti v tem tako atraktivnem prostoru ter daje dobro podlago za nadaljnje sodelovanje .«

Informator je z delom začel  danes. Na lokaciji bo vsak dan, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, med 10. in 19. uro.

Fotografije: Mateja Pelikan in informatorji na terenu