Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Cirkuški spektakel "Climate of Change" v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 05. avgust 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V Novi Gorici bo 6. in 7. avgusta gostoval cirkuški spektakel Climate Of Change - sodobni cirkus, ki uprizarja povezavo med podnebnimi spremembami in migracijami.

Sedem umetnikov in akrobatov, štirje glasbeniki, impresivna scenografija in veliko zgodb. To je le nekaj številk sodobne cirkuške predstave na prostem #ClimateOfChange, komunikacijske kampanje, ki je namenjena ozaveščanju in opozarjanju mladih o povezavah med podnebnimi spremembami in migracijami.

»Okoljska kriza je družbena kriza. Ne moremo zanemariti dejstev, da podnebne spremembe vplivajo na vse skupnosti in prisilijo mnoge, predvsem najbolj ranljive, da zapustijo svoje domove, mesta ali države,« pojasnjuje Mateja Skrt iz Platforme SLOGA, mreže nevladnih organizacij za razvoj, humanitarno pomoč in globalno učenje, ki je ena izmed 16 partneric vseevropskega projekta Climate of Change. »Turneja Climate of Change, ki se bo 6. in 7. avgusta ustavila v Novi Gorici, se umešča na presečišče umetnosti ter ozaveščanja in prinaša zgled ozaveščanja o perečih problemih in družbenih izzivih na jasen, a hkrati subtilen način. Z akrobatsko-gledališko ulično predstavo želimo vse, tako mlade kot širšo javnost, opozoriti, da iz okoljske ter družbene krize, v kateri smo se znašli, lahko izstopimo le s solidarnostjo in trajnostnim razvojem.«

Dogodek soorganizira Platforma SLOGA, v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica v okviru projekta Evropska prestolnica kulture – GO! 2025.

Na novinarski konferenci, na kateri so organizatorji predstavili cirkuški spektakel, je podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica povedala: "Pred nami je izjemna cirkuška predstava, ki je uvrščena v program Goriškega poletja, ki daje mestu poseben utrip. Vsebina predstave vsebuje močno sporočilo - usmerja nas v zeleno ravnanje, v to, da cenimo in spoštujemo naravo. Ko ji škodimo, se nam to povrne, kar lahko opazujemo zdaj ob nedavnih poplavah in požarih. Podnebne spremembe povzročajo tudi migracijo najšibkejših, ki so prizadeti, ki izgubijo imetje in domove. Kot lokalna skupnost smo izrazito usmerjeni v zeleno in prepričana sem, da bomo s tem cirkuškim spektaklom še bolj osveščali vse generacije o posledicah podnebnih sprememb."    

V petek, 6. avgusta in v soboto, 7. avgusta, bosta na Trgu E. Kardelja ob 21. uri na sporedu dve celovečerni predstavi. VSTOP BO PROST (je pa obvezen PCT). V primeru dežja predstava odpade.

V času gostovanja cirkusa Climate of Change bo v Novi Gorici potekal tudi spremljevalni program.

Dan pred prvo predstavo, 5. avgusta, bodo umetniki organizirali delavnico grafitiranja z mahom. Delavnica se prične ob 18. uri. Število udeležencev je omejeno, zato sprejemamo prijave na naslov miha.turk@sloga-platform.org.

Turneja #ClimateofChange želi spremeniti mnenje mladih Evropejcev: zato bo frizerka  obiskovalcem ponudila ne le spremembo pričeske, temveč tudi “spremembo miselnosti”. Striženje bo na voljo 6. in 7. avgusta, oba dneva med 9.00 in 12.00 uro ter med 18.00 in 20.00 uro. Naročanje ni potrebno!

Vsi dogodki, tudi cirkuška predstava, so brezplačni ob spoštovanju ukrepov in do zapolnitve mest.

Kakšno sporočilo prinaša cirkuška turneja Climate of Change?

MagdaClan je sodobna italijanska cirkuška skupina, v kateri so vsi člani in članice mlajše od 35 let. Njihova predstava se dogaja na prostem in  prinaša dramatičen prikaz procesov, ki so globalni, a obenem intimni. Poplave, taljenje arktične permafrosta, dezertifikacija in požari ogrožajo življenje skupnosti po vsem planetu. Predstava kot interpretacija resničnih zgodb na temo podnebnih sprememb in podnebnih migracij je hkrati očarljiva scenska igra in presunljiv spektakel človeške drame, v kateri so podnebni priseljenci predstavljeni »v suspenzu«, kot prebivalci ne-kraja.

Poetiko Petra Formana, umetniškega vodje in režiserja, ki deluje z močjo scenskih podob, podpira dramaturgija Flavia D'Andree in scenografija, ki jo je zasnoval in zgradil Francesco Fassone. Prizorišče predstave spominja na pristanišče - vsak element je metaforično predstavljen s predmeti, povezanimi s pošiljanjem, skladiščenjem, porabo in svetovnim trgom.

»Želimo ustvariti simbolni kontekst, v katerem ljudje prepoznajo svoje vsakdanje življenje, občinstvo pa spodbudimo k razmisleku o tem, kako sprejeti, ignorirati ali se boriti proti pogojem, ki nas silijo v to, da ravnamo z vsem, kot da gre za blago, in organizirajo naš svet v skladu z neusmiljenimi ekonomskimi pravili, ki ustvarjajo vse večje težave, povezane s podnebnimi spremembami,« pojasnjuje scenograf Francesco Fassone.

Predstava je del večje turneje, ki bo med julijem in novembrom obiskala devet evropskih mest. V Slovenijo bo prispela iz Bolgarije. Po gostovanju v Novi Gorici se bo turneja nadaljevala svoje poslanstvo na Poljskem, v Nemčiji, na Madžarskem, v Italiji, na Portugalskem, v Franciji in Belgiji.

Foto: Mateja Pelikan