Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V Novi Gorici poteka 10. Mednarodni mladinski filmski tabor

DATUM OBJAVE 12. avgust 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Ustanova Silvana Furlana in Kinoatelje skupaj že 10 let tketa navdihujoče in nabrite zgodbe mladih filmskih ustvarjalcev. Prva leta je tedensko filmsko druženje z mladimi potekalo v Goriških Brdih, leta 2015 pa je projekt dobil svoje domovanje v mestu na meji, v Novi Gorici, ki prav tako izziva in navdihuje pri snovanju kratkih filmskih zgodb ob medsebojnim druženjem.

Letošnji začetek tabora je potekal s posebnim filmskim večerom v znamenju praznovanja desete obletnice v Gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica v nedeljo, 8. avgusta 2021. Na velikem platnu so na ogled postavili jagodni izbor iskrivih kratkih filmov mladih ustvarjalcev, ki so nastali v prvem desetletju.

Dogodka se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič. Danes je na novinarski konferenci povedal: »Čutim se dolžan, da povem, da desetletna poti, ki so jo prehodili organizatorji, ni bila spregledana. Opazili smo vse mejnike, pečate, strast na področju filmske kulture in predvsem predaje te strasti na mlade, ki jo gojijo tako Ustanova Silvana Furlana kot Kinoatelje. Njihova zgodba je zgodba uspeha, ker so uspeli združiti prave sestavine; visoko strokovni pristop, kvalitetno vzgojno-izobraževalno noto in zabavo, vse skupaj pa je začinjeno s srčnostjo in entuziazmom,« in dodal, da se bo okrepljena podpora nadaljevala še vnaprej.

Miranda Brataševec, predsednica Ustanove Silvana Furlana, meni: »Leta 2005, ko je Silvan umrl, smo se odločili, da bomo ustanovili ustanovo in nadaljevali Silvanovo delo. Leta 2012 je tako zaživel tudi prvi filmski tabor. V teh desetih letih je na vseh naših dejavnostih tudi krožkih in delavnicah nastalo preko 100 kratkih filmov. Ti pa niso sami sebi namen, ampak smo zares ponosni na naše udeležence in vse njihove izdelke. Vidimo, da je v mladih veliko ustvarjalnega potenciala in želimo jim dati možnost, da pride do izraza.«

Organizatorji uspešno kljubujejo vsem oviram, ki jih narekujejo trenutne razmere. Skupaj z Dijaškim domom Nova Gorica so omogočili udeležbo 27 mladim med 10. in 18. letom starosti iz Slovenije in Italije, ki ustvarjajo pod mentorstvom izjemne ekipe strokovnih sodelavcev.

Pod taktirko profesorja scenaristike in režiserja Miroslava Mandića so mladi izklesali ideje in jih prelevili v scenarije, z Valerie Wolf Gang, Urbanom Koširjem, Enejem Ljubičem Šinigojem in Matejo Zorn pa je sledila intenzivna in nadvse iznajdljiva, a hkrati kreativna faza snemanja in montaže. Jan Devetak, Alexander Faganel, Jana Pohl in Danijel Bukovec, nekoč sami udeleženci tabora, ki danes končujejo študij filmskih in umetniških smeri, so se letos prvič preizkusili v vlogi mentorjev. Letošnji tabor zaznamuje svojevrsten medgeneracijski prenos znanja in veščin, saj so se kot asistentje preizkusili tudi Sinja Smokvina, Nace Pregelj, Aljaž Brezigar in Peter Persoglia.

»Pri Kinoateljeju si zelo prizadevamo za vzpostavitev trajnostnega  filmskega in medijskega opismenjevanja v čezmejnem prostoru. Pri tem procesu je ključnega pomena izobraževanje ter formiranje novih mentorjev. Prav tabor je odlična priložnost, ki nudi mladim prostor, kjer lahko pridobijo dragocene praktične izkušnje. Vesela sem, da danes pridobivajo prve mentorske izkušnje naši bivši udeleženci. Vsekakor, ustvariti film v tako kratkem času predstavlja izziv tudi za profesionalce, vsaka faza filmskega procesa – od razvoja ideje do postprodukcije – je nepogrešljiva in je ne moremo zaobiti, preprosto preskočiti. Lepota filmskega ustvarjanja je prav timsko delo. Do leta 2025 se bomo potrudili za še večji preboj in dodatno povezati naš evropski prostor preko mladinske filmske ustvarjalnosti,« nam je povedala Mateja Zorn, programska vodja filmskega tabora.

Jan Devetak, bivši udeleženec filmskega tabora, je letos v Milanu dokončal študij filmske montaže. O svoji izkušnji na taboru nam je povedal: »Zelo sem vesel, da se lahko preizkusim v vlogi mentorja. Tabora sem se prvič udeležil leta 2016 in prav ta izkušnja je botrovala odločitvi, da se vpišem na študij montaže. Mladim želim povedati, naj sledijo svojim sanjam, naj se ne bojijo stopiti na takšno pot, saj je možnost zaposlitve realna.«

Rdeča nit vseh nastajajočih filmov je zgodba goriških bratov Rusjan. V spomin na 110. obletnico Edvardovega poleta na meetingu v Beogradu želijo v filmske podobe ujeti predvsem njihovo strast do letenja, raziskovanja novega in trmasti inovatorski duh. Ob začetku tabora je mlade nagovorila nečakinja bratov Rusjan, Gracia Rusjan in z njimi delila spomine na letalska pionirja Josipa in Edvarda. Posebna zahvala pa gre tudi pilotoma Tomiju in Janezu ter Aeroklubu Josip Križaj iz Ajdovščine.

V nedeljo in ponedeljek se je na taboru pridružila tudi ekipa mladih Ostrilcev na prav posebni delavnici pisanja o filmu. Pod mentorstvom dr. Maje Kranjc, odg. urednice revije KINO!, so mladi poleg same filmske produkcije spoznavali tudi osnove pisanja filmske refleksije, kritike in reportaže. Končna skupna reportaža bo objavljena v jesenski številki revije KINO!.

Ob koncu pa še vabilo na zaključno projekcijo v petek, 13. avgusta 2021, ob 20.30 v Dijaški doma Nova Gorica, kjer se bo odvila premiera kratkih filmov 10. edicije filmskega tabora.

(Vir: Kinoatelje)

   

 

  

  

    

  

Foto: Jure Batagelj