Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Prometne poti na Delpinovi ulici prilagojene drevesom

DATUM OBJAVE 18. avgust 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Urejanje Delpinove ulice v Novi Gorici je znanilec novega koncepta razvoja mesta iz dveh razlogov. Prvi je ta, da pri prenovi posebno skrb namenjamo drevesom. Delpinovo ulico temeljito prenavljamo, a tako, da smo ohranili glavnino dreves. Tudi na območju poti se nismo odločili za posek dreves, ampak je promet speljan tako, da drevesa obide. Drugi razlog pa je v ulici mešanega prometa, kjer bodo na cestišču ob omejitvi 20 km/h sobivali avtomobili, kolesarji in pešci, pri čemer bodo imeli pešci prednost. Delpinova ulica bo po novem zasnovana tudi tako, da bo omogočala gibljivo postavitev teras lokalov na ulici, skladbo s potrebami.

 

»Ko boste stopili ali se zapeljali po ulici, bo to popolnoma nova izkušnja v Novi Gorici,« poudarja novogoriški župan dr. Klemen Miklavič. Ulica je še gradbišče, vendar so vidni že prvi obrisi prenovljene ulice, ki bo do jeseni zasijala v novi preobleki. Na zahodnem delu ulice ob Hotelu Park je prometna ureditev speljana tako, da obide drevo in ga tako ohranja. V tem delu bo v bodoče nekaj parkirnih mest, medtem ko bo vzhodni del ulice namenjen terasam lokalov, ki bodo odslej poenotene v podobi, in urbani opremi. Na novogoriški mestni občini s tem odpiramo možnost, da se ulica pretvori v živahno območje, na katerem bodo pešci imeli prednost.

Delpinova ulica je bila prva novogoriška nakupovalna ulica, zgrajena v 50-ih letih. Ko je pri sedanji prenovi ulice izvajalec odkopal vrhnje sloje, je naletel na nekoliko stihijsko postavljeno podzemno infrastrukturo, kar je prispevalo k podaljšanju del. Menjava kanalizacijskih cevi je bila obenem zahtevnejša tudi zato, ker smo želeli ohraniti drevesa. Z novo ureditvijo in vsebinsko zasnovo bo ulica omogočala ponovno oživitev tega dela mesta.