Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Šolska ulica v Solkanu kot območje varnega prihoda v šolo

DATUM OBJAVE 24. avgust 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

 

Med 6. in 17. septembrom bomo Šolsko ulico v Solkanu poskusno namenili območju varnega prihoda v šolo. Na odseku med Ulico Milojke Štrukelj in Žabjim krajem bo vožnja avtomobilov začasno drugačna. Ulica bo enosmerna, vožnja počasna, pešci pa bodo imeli na voljo več prostora, zato bodo otroci lahko varno prišli v šolo sami ali v družbi prijateljev. Hoja v šolo je za otroke koristna, zdrava in zabavna. Ker bo manj avtomobilov pred šolo, bo zrak čistejši. Gre za preizkus drugačne ureditve, ki bo podlaga za nadaljnje načrtovanje. Vključevali bomo vse ključne deležnike, tudi starše, in preverjali njihovo zadovoljstvo s projektom.

 

Za vse, ki jih projekt zanima, bomo v kiosku Mobilet na Trgu Marka Antona Plenčiča v Solkanu na voljo za vse dodatne informacije in pobude, povezane s Šolsko ulico, in sicer v četrtek, 26. avgusta, in v sredo, 1. septembra 2021, med 12. in 18. uro. Organizatorji projekta so Mestna občina Nova Gorica, OŠ Solkan, KS Solkan in IPoP – Inštitut za politike prostora.

Rezultati anket kažejo, da otroci raje gredo v šolo s kolesom, peš ali s skirojem. To je všeč tudi njihovim učiteljem. Otroci, ki pridejo v šolo na ta način, so pri pouku bolj zbrani in lažje sledijo programu. Naužili so se svežega zraka in jutranjega klepeta z vrstniki.

V kolikor je otrokova pot v šolo peš predolga, bodo lahko starši otroka odložili na eni izmed točk »Poljubi in odpelji«, ki bodo na Vojkovi ulici oziroma na obračališču pri solkanski železniški postaji. Od tam bodo lahko otroci vsaj del poti v šolo opravili peš. Podrobnejše informacije bodo starši prejeli v šoli.

V kolikor je otrok premajhen za samostojno pot v šolo, se lahko pridruži Pešbusu – organiziranemu spremstvu otrok. Starši otrok, ki obiskujejo vrtec, pa bodo lahko z dovolilnico zapeljali na šolsko dvorišče. Vseeno pa starše prosimo, da otroke v tem času pripeljejo v vrtec peš ali s kolesom, da bo avtomobilov pred šolo in vrtcem čim manj.

Da si lažje predstavljate, kako sicer lahko zgleda jutranji prihod v OŠ Solkan, si lahko ogledate na spodnji fotografiji. Kakšna pa je alternativa, si lahko ogledate v kratkem filmčku z izkušnjo šolske ulice v Škofji Loki na https://ipop.si/odprta-ulica/.

 

 

Karta dostopnosti do šole