Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pričakujemo, da bo vlada prepoznala strateško usmerjenost Goriške regije

DATUM OBJAVE 07. september 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Vlada Republike Slovenije bo jutri obiskala Goriško regijo. V okviru obiska se bodo predsednik vlade in ministri srečali s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji. Regijski obisk se bo zaključil na javni tribuni o razvoju in perspektivah Goriške regije, ki se bo začela ob 19. uri v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Na novogoriški mestni občini bomo na pogovorih gostili predsednika vlade in pet ministrov. Novogoriški župan pred jutrišnjim obiskom izpostavlja ključne izzive regije in novogoriške mestne občine, ki jih bo predstavil vladi.

 

Ministru za zunanje zadeve dr. Anžetu Logarju bo župan dr. Klemen Miklavič predstavil projekt čezmejne ekonomske cone in predlagal oblikovanje posebne delovne skupine, sestavljene s slovenskimi in italijanskimi predstavniki, ki bi se ukvarjala s strateškimi cilji Evropske prestolnice kulture. Na srečanju z ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec bo župan izpostavil projekt »Makerspace«, enega ključnih povezovalcev med izobraževanjem in malim podjetništvom. Gre za operacionalizacijo MIC-a v Novi Gorici z namenom, da bi postal uporaben za lokalno gospodarstvo. Na voljo bo za prekvalifikacijo kadra in bo omogočal uporabo orodij in naprav obrtnikom ter podjetnikom, ki šele začenjajo svojo pot. Poseben poudarek bo župan namenil Knjigotrškemu središču Nova Gorica, skupnemu projektu novogoriške mestne občine, ZRC SAZU in ministrstva. Njegov cilj je ponuditi in predstavljati knjige številnih slovenskih in tujih založb s poudarkom na knjigah, ki izhajajo in obravnavajo prostor zahodne slovenske narodnostne meje (domoznanske vsebine) in s hkratnim spremljanjem sodobne knjižne produkcije, promocijo znanosti in umetnosti in vzpostavitve kulturne točke s festivalskim programom in kulturno-turistično točko. S prenovo Delpinove ulice, na kateri bo središče, mesto pripravljamo na dogajanje v letu naslova Evropske prestolnice kulture. Na ministrstvu so bila že leta 2019 obljubljena finančna sredstva za obnovo in ureditev teh nepremičnin. Mestna občina zato zdaj pričakuje, da se ti dogovori o finančni podpori središču uresničijo. Govora bo tudi o javnem financiranju Univerze v Novi Gorici in financiranju projekta Center zelenih tehnologij, katerega glavna naloga je povezati vse ustanove in gospodarske družbe, ki si želijo prehoda na zelene tehnologije.  

Župan dr. Klemen Miklavič se bo na novogoriški mestni občini sestal z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom. Pogovarjala se bosta o selitvi FURS-a v prostore Eda centra in o načrtih finančne uprave z obstoječimi prostori FURS-a, ki se nahajajo v samem središču Nove Gorice.

Sledilo bo srečanje župana z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsem. Pogovarjala se bosta o varnosti na reki Soči. Župan bo ministra pozval tudi k temu, da ne bo zaostrovanja ukrepov na meji v primeru slabšanja epidemiološke situacije tako kot v prvem valu epidemije. Župan meni, da je postavljanje preprek na meji v urbanem delu obeh Goric in Šempetra nesmiseln ukrep, saj po njegovem mnenju ne prispeva bistveno k manjšemu širjenju okužb, povzroča pa veliko preglavic prebivalcem enotnega urbanega območja. Podoben poziv bo župan na ministra naslovil glede kmetovalcev dvolastnikov.

Župan se bo srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo. Ključne teme pogovora bodo posebna čezmejna ekonomska cona, strateške investicije v okviru projekta Nova Gorica Evropska prestolnica kulture 2025, Bohinjska proga in projekt Centra zelenih tehnologij. Ob 19. uri se bo župan udeležil javne tribune o razvoju in perspektivah Goriške regije v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica.

Župan dr. Klemen Miklavič je pred jutrišnjim obiskom predstavil pričakovanja regije: »Menim, da si vlada želi obiska naše regije zato, ker je slednja morda ena redkih v Sloveniji, ki se kot regija tudi obnaša. Med župani smo usklajeni in imamo poleg občinskih tudi konkretne skupne regijske projekte. Župani od vlade pričakujemo jasne odgovore, kaj bo vlada naredila v zvezi z uresničitvijo ključnih regijskih projektov. To so projekti, za katere nujno potrebujemo sodelovanje države, da lahko naše razvojne načrte uresničimo. Govorimo predvsem o infrastrukturnih projektih, četrti razvojni osi,  bohinjski železnici, ki ima svoj krak v Ajdovščino in Gorico. Gre za poplavno varnost, namakalni sistem, turistični razvoj kaninskega smučišča. Skratka gre za projekte, od katerih bo celotna regija imela možnost razvoja oziroma na katerih sloni naša razvojna vizija. Seveda sta čezmejnost in evropska prestolnica kulture neke vrste utelešenje te naše čezmejne vizije, ki je tudi pomemben del prihodnosti. In tudi tu potrebujemo podporo države. V regiji pričakujemo, da država prepozna strateško usklajenost regije in strateško usmerjenost vseh občin v njej in da ji tudi sledi z državnimi investicijami. Tam, kjer je država pristojna, na primer na področju infrastrukture, tam naj se država odzove in v svoje strateške načrte in razvojne plane umesti tisto, kar jo regija sprašuje. Regija ne išče razvojne pomoči, regija išče podporo države pri osnovnih funkcijah države, da se lahko razvija.«

Glede tematik, ki zadevajo novogoriško mestno občini, je povedal: »Izpostavil bom tiste zadeve, ki so za nas kot mestno občino in prestolnico regije najbolj pomembne. To so infrastruktura, torej razvoj železnice, logističnega centra. Poleg tega se želim pogovoriti o tem, kaj bo država strateško naredila za to, da bo naša evropska prestolnica kulture uspešna. Gre za državni projekt, Slovenija je dobila evropsko prestolnico kulture, znotraj Slovenije je bila izbrana Nova Gorica skupaj z Gorico. Po zgledu drugih uspešnih prestolnic želimo tesno sodelovanje z vlado. Na primer, velik del italijanskega proračuna za kulturo je bil namenjen za investicije v Materi, ko je mesto nosilo naslov Evropske prestolnice kulture. Nekaj podobnega pričakujemo tudi v Novi Gorici. Izpostavil bom tudi projekt Centra zelenih tehnologij in razvoj inovativnosti oziroma financiranje projekta, ki bi v državi omogočil tehnološki razvoj in podporo industriji, ki se želi razvijati na področju zelenih tehnologij.«

Na novogoriški mestni občini bo podžupanja Damjana Pavlica sprejela ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija. Pogovori bodo namenjeni zlasti strateškim investicijam v okviru projekta EPK 2025.