Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Šolska ulica v Solkanu je Območje varnih prihodov v šolo

DATUM OBJAVE 08. september 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Od 6. do 17. septembra 2021 je na Šolski ulici v Solkanu urejena začasna prometna ureditev. V smeri od Žabjega kraja do križišča z ulico Milojke Štrukelj je dovoljen enosmeren promet na enem voznem pasu z omejitvijo 20 km/h. Na drugem voznem pasu je urejena površina za hojo in kolesarjenje v obe smeri.

 

Cilj preizkusa prometne ureditve je zagotavljanje varne poti v šolo in da bi čim več otrok prišlo v šolo aktivno (peš, s kolesom, skirojem). Otroci se na tak način učijo obnašanja v prometu in postajajo bolj samostojni. Izkušnje začasne ureditve bodo temelj načrtovanja prenove Šolske ulice v prihodnosti.

 

Pozitivni odzivi na začasno ureditev

Za nami sta dva dneva akcije Sproščeno v šolo, ko je na območju Šolske ulice pred OŠ Solkan urejeno začasno Območje varnega prihoda v šolo. Otroci lahko zaradi umika parkiranih vozil zdaj pridejo varneje čez šolsko dvorišče, več prostora pa imajo tudi na Šolski, zato lahko hodijo bolj varno in sproščeno proti šoli in iz nje. Do 17. septembra bo prav tako »vozil« tudi Pešbus – spremstvo odrasle osebe na vnaprej načrtovanih linijah (https://www.e-hisa.si/pesbus/).

 

Za razvoj zdravega življenjskega sloga pri otrocih je nujno, da jim omogočimo več hoje in kolesarjenja vsak dan.

Izkušnje dveh dni kažejo, da še vedno visok delež staršev otroke pripelje na Šolsko ulico. Jutranja vožnja prikrajša otroke za potrebno telesno dejavnost in druženje z vrstniki. Medtem so 4 parkirišča na Vojkovi cesti, kjer je urejena točka Poljubi in odpelji za tiste otroke, ki ne morejo sami od doma, samevala. Od točke Poljubi in odpelji na Vojkovi, do šole je 5 minut hoje po varni šolski poti. Sicer pa je prostorska analiza pokazala, da bi lahko skoraj 70 % otrok v šolo prišlo aktivno, ostali pa imajo možnost koriščenja avtobusa.

 

Na šolsko parkirišče le če je nujno in z dovolilnico

Starši otrok, ki obiskujejo vrtec in starši prvošolcev, lahko z dovolilnico na vidnem mestu zapeljejo na šolsko dvorišče. Kljub temu naprošamo, da otroke v času začasne prometne ureditve pripeljete v vrtec peš ali s kolesom, da bo avtomobilov pred šolo in vrtcem čim manj.

 

Kaj pa vi menite o začasni ureditvi?

Cilj začasne prometne ureditve je tudi preizkusiti eno od možnih rešitev preureditve Šolske ulice v prihodnosti. Prihodnji teden boste lahko izpolnili anketo o zadovoljstvu z začasno ureditvijo. V ta namen bo v torek, 21. 9. 2021, ob 17. uri pred OŠ Solkan organizirana javna razprava.

 

Organizatorji: Mestna občina Nova Gorica, OŠ Solkan, KS Solkan in IPoP – Inštitut za politike prostora

Vprašanja in informacije: 040 900 370 (Nela - IPoP Inštitut za politike prostora)

 

      

Foto: Klub Zagon