Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Seznanite se s stanjem na področju parkiranja v Novi Gorici in Solkanu

DATUM OBJAVE 16. september 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti in povečanja kvalitete javnega prostora smo na novogoriški mestni občini minulo leto pristopili k pripravi strateškega dokumenta Parkirna politika, s katero želimo reševati problematiko parkiranja v Novi Gorici in Solkanu. Kaj to pomeni? Parkirna politika je sistem usklajenih ukrepov na področju mirujočega prometa. Je sestavni del prometnega in prostorskega načrtovanja na lokalnem nivoju, s katerim se uravnava ponudbo in povpraševanje po parkirnih mestih.

Parkiranje ima velik vpliv na življenje v mestih. Avtomobili zasedajo dragocen prostor, ki bi ga lahko namenili drugim dejavnostim, brezplačna parkirišča vzpodbujajo potovanje z avtomobilom tudi na kratke razdalje, iskanje prostih parkirišč pa ustvarja promet in zastoje.

Ključni cilji parkirne politike so prispevati k boljši dostopnosti mestnih središč, uravnoteženim prometnim načinom, prispevati k višji kakovosti bivanja in podpirati lokalno gospodarstvo. Z uspešno izvedenimi ukrepi parkirne politike imajo središča mest bolj raznoliko ponudbo javnih prostorov, so bolj dostopna za vse oblike transporta vključno z avtomobili, stanovanjska gradnja je lahko cenejša, zrak pa je bolj čist. Ali povedano krajše, dobra parkirna politika izboljšuje mesto.

Pri oblikovanju parkirne politike sodelujemo z Inštitutom za politike prostora IPOP, ki je v letošnjem maju in juniju analiziral stanje na področju parkiranja v Novi Gorici in Solkanu. Sodelavci inštituta so tako neposredno na terenu opazovali in beležili dogajanje na parkiriščih ter pridobljene podatke nato obdelali z namenom, da bodo v pomoč pri oblikovanju parkirne politike.

 

V prihodnjem tednu vas vabimo na javni razpravi v Novi Gorici in Solkanu, na katerih vam bomo predstavili opravljeno analizo parkiranja in različne možne scenarije za prihodno ureditev parkiranja v Novi Gorici in Solkanu. Sledilo bo povabilo k izmenjavi mnenj o ugotovitvah in nadaljnjih ukrepih. Želimo namreč slišati mnenje in izkušnje prebivalcev o pridobljenih podatkih, saj kot domačini in uporabniki prostora najbolj poznajo razmere in se z njimi srečujejo vsakodnevno.

 

Zavedamo se, da je parkiranje občutljiva tema za vsakega posameznika, zato potrebuje veliko strpnosti in potrpežljivosti, da se omogoči varno in prijetno izkušnjo vsem uporabnikom skupnega prostora.

Ker smo analizirali veliko področje, ki sega tako v Novo Gorico kot Solkan, bomo organizirali dve javni razpravi, in sicer za Novo Gorico in za Solkan.

Tako vas vabimo na javno razpravo v Solkanu, ki bo v torek, 21. 9. 2021, ob 18. uri v prostorih Krajevne skupnosti Solkan.

Javna razprava za Novo Gorico pa bo potekala v četrtek, 23. 9. 2021, ob 17. uri v prostorih Medpodjetniškega izobraževalnega centra v Novi Gorici.

Za udeležbo na obeh javnih razpravah je potrebno zadostiti pogoju PCT, zaželena pa je prijava udeležbe na elektronski naslov: parkiranje@ipop.si. Vabimo vas, da na razpravo pridete peš ali s kolesom.

 

Obe razpravi boste lahko v živo spremljali tudi preko spleta (povezavo bomo na dan dogodka objavili na FB profilu mestne občine).