Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V tednu mobilnosti navijamo za zdrave poti

DATUM OBJAVE 17. september 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Letošnji Evropski teden mobilnosti ima za našo občino še dodaten pomen, saj praznujemo 20-letnico aktivnega sodelovanja v tej vseevropski akciji. Včeraj so na ljubljanskem gradu podelili priznanja sedmim občinam, med njimi tudi novogoriški mestni občini, ki v lokalnem okolju spodbujajo aktivno in trajnostno mobilnost že dvajseto leto zapored, saj od samega začetka sodelujejo v Evropskem tednu mobilnosti (ETM). Priznanja smo veseli, saj pomeni potrditev večletnih prizadevanj občine za trajnostno mobilnost. Tudi letos smo pripravili različne dogodke in aktivnosti ob tednu mobilnosti, ki odražajo tematiko letošnjega slogana Živi zdravo. Potuj trajnostno. Izbira teme ni naključje. Cel svet se že drugo jesen zapored pod vplivom epidemije COVID-19 ukvarja predvsem z zdravjem, hkrati je v strokovni javnosti aktivna mobilnost že dlje časa prepoznana kot daleč najbolj učinkovita rešitev za zdravstvene težave sodobnega prebivalstva. Zato smo tudi na novogoriški mestni občini skupaj s Centrom za trajnostno mobilnost ter območno enoto Nacionalnega instituta za javno zdravje osredotočali predvsem na krepitev zdravja s pomočjo spreminjana potovalnih navad za različne ranljive skupine. Udeležence dogodkov pozivamo, da nanje pridejo na trajnosten način.

 

Organizirali smo »Vozičkanje mamic z otroki«, kjer so mamice poleg hoje in druženja pridobile še informacije glede telesne vadbe, prehrane ter duševnega zdravja. Prebivalce smo povabili na brezplačne vodene sprehode po Novi Gorici peš, z navadnim ali električnim kolesom. V nedeljo vabimo na pohod Pot dveh gradov od Dornberga do Rihemberka. V prihodnjem tednu bomo organizirali uporabni kolesarski delavnici: eno z namenom popravila kolesa med vožnjo, drugo pa za predpripravo kolesa.

Za osnovne šole smo za vsako triado posebej z namenom osveščanja in spodbujanja trajnostne mobilnosti pripravili posebno gradivo. K sodelovanju v akciji smo povabili tudi za srednje šole, ponudili strokovno vodenje telesne vadbe s pomočjo kineziologinje iz Centra za krepitev zdravja. V teku imamo pripravo Parkirne politike, v okviru katere se bodo javne razprave odvijale prav v Evropskem tednu mobilnosti, in sicer 21. septembra v Solkanu ter 23. septembra v Novi Gorici. Ponosni smo tudi na naš javni sistem izposoje koles go2go, ki je Novi Gorici zaživel letos in v katerega je prijavljenih že 657 uporabnikov. V prihodnje ga bomo še nadgrajevali, postal bo tudi čezmejen. V Novi Gorici pa gradimo tudi nove kolesarske poti.

V Šolski ulici v Solkanu smo skupaj z OŠ Solkan, Krajevno skupnostjo Solkan in IPoP– Inštitutom za politike prostora prvič v Sloveniji izvedli kampanjo območja varnih prihodov v šolo. Od 6. septembra do danes je bilo pred šolo namenjenega več prostora za otroke, da so lahko v šolo prišli bolj sproščeno in bolj varno. V ta namen so bili vzpostavljeni:  delna zapora ceste z vzpostavitvijo enosmerne ulice, površine za pešce in kolesarje in omejitev hitrosti prometa na 20 km/h. Uvedli smo točke Poljubi in odpelji, kjer so lahko starši varno odložili otroke, ti pa so se nato sami ali s pešbusom odpravili peš do šole. Pešbus se izvaja tudi v okoliših ostalih osnovnih šol v mestu.

Mestna občina Nova Gorica je v letu 2019 pristopila k izvajanju aktivnosti mednarodnega projekta Cvetoče ulice, sofinanciranega iz evropskega programa URBACT. Program je primarno namenjen spodbujanju boljše rabe javnih površin v mestih in trajnostni mobilnosti. V goriškem primeru je delo usmerjeno v zgodovinsko jedro Solkana, zanimiv in dragocen mestni prostor, ki pa je bil zadnja desetletja urejen predvsem po meri avtomobilov. Na podlagi več delavnic, diskusij ter preverjanj s krajani in drugimi deležniki je v sodelovanju s neprofitnim urbanističnim studiem Prostorož v Solkanu na Trgu Marka A. Plenčiča nastala nova ureditev, ki več prostora namenja pešcem in kolesarjem. Nova ureditev je začasna, testna, v njenem središču pa je zeleni kiosk Mobilet. Ta skupaj z novo urejenimi javnimi površinami ustvarja nov, prijeten prostor za druženje in prireditve v samem jedru Solkana.

V torek, 21. septembra, ob 10. uri pred Centrom trajnostne mobilnosti v Novi Gorici pripravljamo promocijski dogodek – Zaključni dogodek ETM, na katerem bomo predstavili dobre prakse, pogledali odzive na izvedene dogodke in povabili na različne aktivnosti. Pridružila se nam bo nacionalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti, mag. Polona Demšar Mitrovič, saj bomo v oktobru kot prejemniki lanskoletna naziva najbolj aktivne občine tedna mobilnosti v kategoriji mestnih občin gostili zaključni dogodek Evropskega tedna mobilnosti 2021.

 

Širimo zavedanje, da sta hoja in kolesarjenje v povezavi z javnim potniškim prometom in drugimi ukrepi zelo učinkovit odgovor na mnoge zdravstvene težave in okoljske probleme. Aktivna mobilnost je tudi rešitev za trajnostni lokalni razvoj.

 

Program letošnjega tedna mobilnosti v Mestni občini Nova Gorica

 

  

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

 

      

 

Foto: Mateja Pelikan