Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Z Atletsko zvezo Slovenije o razvoju atletike in atletske infrastrukture na Goriškem

DATUM OBJAVE 22. september 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na Mestni občini Nova Gorica je danes podžupan Simon Rosič skupaj z vodjo Oddelka za družbene dejavnosti mag. Marinko Saksida, direktorico Javnega zavoda za šport Nova Gorica Aleksandro Fortin, predsednikom sveta JZŠ NG Gabrijelom Fišerjem in predsednikom Atletskega kluba Gorica Oliverjem Batageljem gostil predsednika Atletske zveze Slovenija Romana Dobnikarja. Na srečanju so pogovori tekli o razvoju atletike v našem okolju tako na vsebinskem kot infrastrukturnem področju in o nadaljnjem sodelovanju z Atletsko zvezo Slovenije. Istočasno je bil pogovor usmerjen v razvoj atletike kot športne panoge kot tudi razvoja športnega turizma v naši regiji.

 

Na Atletski zvezi Slovenije že vrsto let poudarjajo pomembnost tradicije atletike na Goriškem. Predsednik zveze Roman Dobnikar je zato z zadovoljstvom sprejel povabilo novogoriškega župana in podžupana. »Na Goriškem imate dobre pogoje za razvoj te panoge, ne samo zaradi vremenskih pogojev, ampak tudi zaradi infrastrukture, ki je bila v svojem času vodilna in prva v državi. Sedaj pa se pogovarjamo, da zaradi turizma, drobnega gospodarstva in zaradi pomena športa pri mladih in pri srednji generaciji razvijamo tudi atletsko infrastrukturo v Novi Gorici. Izjemen doprinos bi bil, da se atletski stadion odpre širši javnosti, da se še bolj poveže s šolo in se na strani Cankarjeve ulice, nasproti obstoječih tribun, naredijo nove tribune s pokrito atletsko dvorano, ki bi omogočila priprave in tekmovanja skozi vse leto. To pomeni razvoj turizma, športnih priprav za vse športe, ne samo za atletiko. Najbolj kot predsedniku atletske zveze mi je všeč to, da imate šport v mestu. To pomeni, da lahko peš, s tekom in kolesom pravzaprav narediš vse v Novi Gorici, hkrati pa si na robu meje, kjer meja ni več.«

Podžupan Simon Rosič današnje srečanje ocenjuje kot izjemno konstruktivno. »Pogovor je potekal v smeri razvoja atletike kot športne panoge kakor tudi v kontekstu razvoja športnega turizma, zavedajoč se naše tradicije, spodobne infrastrukture in ugodnih podnebnih razmer. Dotaknili smo se možnosti nadgradnje infrastrukture kakor tudi vsebinskega dela z umeščanjem pomembnih atletskih tekmovanj in zagotavljanju pogojev za priprave atletskih reprezentanc in klubov. Prepričan sem, da bomo skupaj z Atletsko zvezo Slovenije in posluhom države v bodoče naredili konkretne pozitivne korake naprej v tej smeri. Na tej poti bomo vsekakor združevali moči s sosednjo občino Šempeter-Vrtojba, Občino Gorica, našimi javnimi zavodi in ponudniki namestitev s podjetjem HIT na čelu.

Z dogovori so zadovoljni tudi v Atletskem klubu Gorica, je izpostavil predsednik kluba in trener Oliver Batagelj: »Predvsem veseli to, da imamo dobre namene. Nova infrastruktura bi omogočila tako Mestni občini Nova Gorica, vsem občanom, najmlajšim, pa tudi lokalnemu Atletskemu klubu Gorica, da bi lahko izvajala bolj kvalitetno vadbo. V Novi Gorici je prednost ta, da imamo ugodno klimo, tudi dobro osnovno infrastrukturo, se pravi stadion, bazen. Sam ocenjujem, da bi se z umestitvijo moderne utežarne, dodatnih slačilnic in na dolgi rok pokrite atletske steze v športnem parku Nova Gorica umestili na pomemben športno-turističen zemljevid, ki bi imel velike pozitivne učinke na samo okolje. Verjamem, da bi to sprožilo velik razvoj vseh športnih panog, ne le atletike, pa tudi ugodno vplivalo na turizem v Novi Gorici. Znano je, da so bile v Novi Gorici že priprave tujih atletov, predvsem iz Skandinavije, ravno zaradi ugodne klime in solidne infrastrukture za tedanji čas. Mislim, da je to odlično izhodišče.«

Direktorica Javnega zavoda za šport Nova Gorica Aleksandra Fortin pa je po sestanku poudarila: »Mislim, da je v redu, da smo se zbrali vsi ključni akterji, ki lahko pripomoremo k razvoju tako atletike kot športnega turizma. V javnem zavodu se kot upravljalec športne infrastrukture zavedamo, da je potreba po novih športnih objektih velika. Potreba po atletski infrastrukturi je seveda povezana tudi z razlogom, da se lahko ta šport tudi nadalje razvija.«

Delegacija se je srečala tudi z direktorico Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Eriko Lojk in Suzano Pavlin, vodjo prodaje pri družbi HIT. Kot dolgoletni atletski delavec je srečanju prisostvoval tudi Črtomir Špacapan, predsednik Turistične zveze Nova Gorica.

Sledil je ogled Športnega parka v Novi Gorici, nakar si je podžupan s predsednikom atletske zveze Romanom Dobnikarjem ogledal tudi Športni center Šempeter-Vrtojba, kjer sta ju sprejela šempetrski župan Milan Turk in direktor Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Šempeter-Vrtojba Dejan Koglot. Navedeni center je namreč edini v naši regiji, ki združuje pokrito atletsko stezo ter stezo za skok v daljino in višino.

 

    

Levo: Oliver Batagelj, Roman Dobnikar, Aleksandra Fortin, Gabrijel Fišer, Simon Rosič, Marinka Saksida; desno: Aleksandra Fortin, Gabrijel Fišer, Simon Rosič, Roman Dobnikar, Suzana Pavlin, Oliver Batagelj, Erika Lojk, Črtomir Špacapan (foto: JZ za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina)

Milan Turk, Roman Dobnikar, Simon Rosič