Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

»Xcenter bo vzgajal nove generacije podjetnikov«

DATUM OBJAVE 30. september 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Včeraj se je v središču Nove Gorice v polni funkcionalnosti uradno odprl center kreativnih praks Xcenter. Namenjen je ustvarjalnim mladim, ki si želijo ustvarjati, tistim, ki iščejo novo znanje in tistim, ki želijo svoje znanje deliti z drugimi. Center kreativnih praks spodbuja kreativnost, inovativnost, podjetništvo, umetnost, izobraževanje in raziskovanje. V prostorih xCentra deluje tudi e-hiša, novogoriška hiša poskusov, ki spada pod okrilje Mladinskega centra Nova Gorica. Xcenter prinaša preplet različnih disciplin: intermedijske umetnosti, ustvarjalnosti, kulturno-kreativnih industrij, podjetništva, raziskovanja in izobraževanja. Xcenter je tudi eden poglavitnih projektov Evropske prestolnice kulture 2025 in je del dolgoročne, celovite strategije novogoriške mestne občine pri spodbujanju razvoja gospodarstva na Goriškem.

 

Uradno odprtje so v Xcentru pospremili s celodnevnim programom. Že dopoldne je e-hiša pripravila Festival znanosti Nova Gorica, v popoldanskih urah je sledil še glasbeni program pred Xcentrom, voden ogled e-hiše, Primorski tehnološki park pa je predstavil interesno dejavnost POPRI Podjetniški eksperiment. Sledila je še konS delavnica za mlade »Bralnik svetlobe«.

Osrednji dogodek je bila predstavitev prvega večjega razvojnega projekta Xcentra xMobil, ki ga je predstavil profesor na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici dr. Peter Purg. xMobil je eden od izbranih pilotov Interreg razpisa DIVA in hkrati del programa EPK Go!2025. Purg je mlade povabil k izzivov polnemu, a korektno plačanemu projektnemu delu na presečišču inženirstva, umetnosti, oblikovanja in znanosti. Skupaj z vodjo Zavoda Projekt Atol Urošem Vebrom kot soprijaviteljem projekta sta napovedala xMobil hekaton, ki bo 22. oktobra 2021 v Xcentru prvič zbral dijake, študente in raznolike inovatorje, izmed katerih bo sestavljen tim za razvoj prvega delujočega prototipa te multifunkcijske avtomobilske prikolice, ki bo služila tako raziskavam kot zabavam, tako kulturi kot znanosti.

Na osrednjem dogodku je zbrane nagovoril tudi novogoriški podžupan Simon Rosič: »Ponosni smo, da v osrčju Nove Gorice posedujemo center kreativnih praks, kraj, kjer se na skupnem imenovalcu srečujejo inovativnost, kreativnost, podjetništvo, umetnost, izobraževanje in znanost. Xcenter je izjemno pomembna zgodba pri strateškem načrtovanju gospodarstva na Goriškem. Tisto, kar gospodarstvo potrebuje, so kadri. In kadre vzgajamo pri otrocih in mladih. In prav to je poslanstvo te institucije, zavedajoč se, da je odgovornost vseh nas, da moramo biti zvedavi, da se učimo in predvsem da smo na teh naših poteh ustrezno drzni. Xcenter je tudi izjemno pomemben projekt Evropske prestolnice kulture. Ta projekt je samo eden od kanalov, prek katerega želi čezmejni goriški prostor priti do skupnega cilja. In ta cilj je jasen, to je skupna prihodnost, kjer smo vsi arhitekti mostov povezovanja in kjer ni prostora za zidove in žičnate ograje. Na tej ambiciozni poti bo Xcenter vzgajal nove generacije podjetnikov. Prepričan sem, da bo pri tem strokovno usposobljeno osebje vedno znova znalo apelirati na mlade, naj se ne ustrašijo priložnosti, naj jih izzovejo in zagrabijo z obema rokama in predvsem pri tem verjamejo vase. Prepričan sem, da bomo na tak način dosegli, da bo naša prihodnost svetla, čista, razvojno naravnana, predvsem pa mirna.«

Vrhunec večera je bila razstava oziroma svetlobno-zvočna postavitev Tilna Sepiča »Kozmični dež«. Razstava obravnava in materializira minone, visokoenergijske osnovne delce, ki nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu kozmičnih žarkov iz vesoljskega prostora. Vsak trenutek prehajajo skozi naša telesa, velike naravne mase in človeško infrastrukturo, razpadejo pa večinoma šele v globini Zemlje. Postavitev sestavlja sedem detektorsko-signalnih enot, ki jih po galerijskem prostoru razprostira in obenem napaja elektrificirana jeklena mreža. Razstava bo v Xcentru na ogled do 29. oktobra 2021.

Xcenter je sicer že pred uradnim odprtjem gostil veliko število projektov in dogodkov: intermedijske razstave, izobraževanja mentorjev, delavnice konS, konferenco Novi evropski bauhaus, zaključno razstavo Akademije za umetnost, festival, predavanja, novinarske konference, okrogle mize, srečanja, snemanja, delavnice, prvo arhitekturno razstavo. »Prav tak nabor, le z višjo frekvenco in širšim krogom udeležencev, bo v Xcentru obiskovalcem na voljo tudi v prihodnje. Med dogodki bi izpostavila seminar »Kulturni menedžer: izzivi in vizije«, za vse, ki bi se želeli podati na pot mednarodnega kulturnega povezovanja in sodelovanja, »X-mobil hackaton« za X-mobil za dijake, študente in raznolike inovatorje, konS delavnico »Kakšne oblike je zvok« za mlade od 10 do 99 let, o katerih lahko več preberete tudi na naši spletni strani,« je o nadaljnjih aktivnosti povedala vodja programov Xcentra mag. Mija Lorbek.

 

                  

 

Foto: Klub Zagon