Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Župan zahteval pojasnilo zamude pri gradnji vrtca v Grgarju

DATUM OBJAVE 13. oktober 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Starši otrok, ki obiskujejo Vrtec Grgar, se sprašujejo, zakaj na gradbišču vrtca ni veliko strojev in delavcev.  Za enomesečno zamudo je odgovoren izvajalec, podjetje Dema Plus. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je zato od izvajalca zahteval pojasnila in s tem namenom v Novo Gorico povabil direktorja podjetja Dema Plus in vodjo gradbišča. Pristojni so povedali, da se v tem obdobju veliko gradi, veliko je naročil, primanjkuje delavcev in gradbenih materialov. Kot so pojasnili, so to bili glavni razlogi za to, da se zamuja z izgradnjo vrtca. Direktor je županu predstavili objektivne okoliščine za zamudo, zlasti neugodne razmere na trgu gradbenega materiala in oviran transport iz drugih celin. Zagotovil je, da so zdaj materiali dobavljeni in da se bo gradnja pospešila. Predvidoma drugi teden bodo zato postavili temeljni kamen in betonirali temeljno ploščo. Župan pričakuje, da bo vrtec zgrajen čim prej, a tudi kakovostno. Nadeja se tudi sredstev iz Eko sklada, saj je vrtec temu primerno projektiran in bo energetsko zelo učinkovit. Nov termin izgradnje vrtca je predviden v drugi polovici zime.  

 

Gradbeno dovoljenje za gradnjo vrtca je bilo pravnomočno  29. julija 2021. Že pred tem pa so bili izpolnjeni vsi pogoji za začetek del. Izvajalec je z rušitvijo vrtca začel v drugi polovici avgusta, ko je predal tudi terminski plan izvedbe del. Po pogodbi in terminskem planu je rok za predajo objekta 5. januar 2022. Kot pojasnjujejo v Službi za investicije mestne občine, trenutno izvajalec zaostaja dober mesec za planom, ki ga je predal. Zamuda je za novogoriško mestno občino, predvsem pa za otroke, zelo neugodna, saj vrtec trenutno deluje na nadomestni lokaciji, ki nima ustreznih zunanjih površin (igrišč), zato so dejavnosti okrnjene. Montažna gradnja pa je bila izbrana prav z namenom, da bo čas gradnje čim krajši. Ključni del izvedbe vrtca se zamika v vremensko neugoden čas leta, kar lahko privede do novih zamud.

Župan poudarja, da je pomembno, da se otroci čim prej naselijo v spodoben vrtec in da mora biti ta vrtec res kakovostno zgrajen. Ob tem je poudaril: »Če nisi vztrajen, gradbinci zapostavijo projekt na račun drugih gradbišč. Kot župan moram igrati tudi vlogo dobrega gospodarja in v tej vlogi sem zahteval obisk vodstva podjetja, ki je na javnem naročilu dobilo nalogo, da zgradi vrtec. In od njih sem tudi zahteval, da se vrtec v čim krajšem času tudi kakovostno zgradi. V drugem delu zime bi moral biti vrtec nared. Sicer pa bodo vsi pristojni ponovno prišli prihodnji teden v Novo Gorico zato, da bodo splošni javnosti in staršem pojasnili, zakaj so težave z izgradnjo vrtca.«

Po sestanku je župan o razlogih, ki jih je navedel izvajalec, še povedal: »Tako dobava materiala kot razpoložljivost delavcev sta problematična, zato prihaja do zamud. Pomanjkanje delavcev so odpravili. Zagotovili so mi, da bodo med prednostne projekte, ki jih izvajajo, uvrstili Vrtec Grgar. Ostaja še izziv dobave materiala, kajti veliko se gradi. Dobavni roki materiala so se podaljšali, dobava iz drugih kontinentov je ovirana, zato pa se tudi podaljšuje izvedba. Zelo natančno smo pregledali vsak korak posebej in pri vsakem koraku tudi materiale.«