Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ponosni na 1. mesto med srednje velikimi mesti v Sloveniji

DATUM OBJAVE 14. oktober 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

V okviru Dnevov slovenskega turizma 2021 v Postojni je Turistična zveza Slovenije podelila priznanja vsem nagrajencem 30. natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2021, ki je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. V kategoriji srednjih mest je Nova Gorica osvojila 1. mesto. Splošni vtis strokovne komisije je, da je Nova Gorica prijetno in urejeno mesto Severne Primorske, pri čemer je pomemben element čezmejna razsežnost.

 

Med pozitivne posebnosti našega mesta je strokovna komisija uvrstila naslednje: Mesto je nosilec naziva Evropske prestolnice kulture 2025, premore Center trajnostne mobilnosti in dobro umestitev Turistično informacijskega centra in Javnega zavoda Nova Gorica in Vipavska dolina v mesto. Mesto si prizadeva za zmanjševanje pločevine, ureja dodatne javne površine in ima brezplačni mestni avtobusni promet ter ponudbo koles Go2Go z osmimi postajami. Nudi storitev prevozov za starejše GO šofer. Nova Gorica daje prednost kolesarjem in zmanjšuje cestne površine, proslavila se je kot naj gostitelj kolesarske dirke Po Sloveniji in odlično izpeljane etape Gira d'Italia. Mesto oblikuje tudi odlično zgodbo Edvarda Rusjana, tudi v povezavi z Beogradom. Poleg tega oživlja čezmejne zgodbe z Gorico in gosti umetnike iz Evrope. V mestu se odvija tudi veliko športnih dogodkov in prvenstev ter je obenem destinacija množičnega športa. Posebej je komisija omenila organizacijo evropskega prvenstva v kajaku in Kajak center v Solkanu, Multigolf na Lokvah in gradnjo novega pokritega bazena v mestu. Omenili so tudi skrb za invalide in novoletno osvetlitev s pomočjo sistema koles, ki so ga izdelali dijaki in študenti.

Podelitve priznanja se je v imenu novogoriške občine udeležil podžupan Simon Rosič skupaj z direktorico Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Eriko Lojk. Po podelitvi je povedal: »Priznanje, s katerim je Nova Gorica prepoznana kot najlepše in najbolj gostoljubno srednje veliko mesto v državi, je vsekakor potrditev, da smo kot mesto v turističnem smislu na pravi poti in hkrati je to motivacija za naprej. Predvsem pa nas veseli dejstvo, da tudi strokovna javnost vidi čezmejno razsežnost kot konkurenčno prednost pri umeščanju čezmejnega goriškega prostora na pomemben turističen zemljevid. Cilj je jasen: ustvarjati somestje in skupno prihodnost. Na tej poti moramo biti ambiciozni, odločni, zavedajoč se, da nas zgodovina lahko združuje in ne razdružuje, in zavedajoč se, da nas lahko drugačnost in raznolikost enostavno bogatita. V turističnem smislu moramo vlagati napore, da Nova Gorica in Gorica postaneta stičišče v pravem pomenu besed tako za Vipavsko dolino, Soško dolino, Brda, Kras in seveda čezmejni prostor. Ob tej priložnosti se v imenu mestne občine zahvaljujem za konstruktivno sodelovanje Turistični zvezi Nova Gorica, Javnemu zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, predvsem pa vsem turističnim društvom in prostovoljcem, ki v tej zgodbi predstavljajo resnično dodano vrednost.«

Potrditve, da so na pravi poti, so veseli tudi v Javnem zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina: »Veseli nas, da je strokovna komisija prepoznala kakovost naše turistične ponudbe ter pozitiven utrip, ki ga prinaša turizem v lokalnem okolju. Prejeti priznanji za mesto Nova Gorica in glamping Theodosius Gozdna vasica iz Vrhpolja pomenita za nas potrditev, da smo na pravi poti trženja urbanega in podeželskega turizma. S tovrstnimi priznanji dobivamo dodaten zagon za razvijanje turizma, infrastrukture in nove ter dopolnjene turistične ponudbe, » je povedala njegova direktorica Erika Lojk.

»Ne pravijo zastonj, da je zmaga v posamezni kategoriji tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna vredna prav toliko kot Michelinove zvezdice za gostince. To tekmovanje oziroma ocenjevanje, ki ga vsako leto prostovoljno opravljajo predani in strokovno usposobljeni ocenjevalke in ocenjevalci, namreč s svojimi resnično strokovnimi, objektivnimi in nepristranskimi ocenami postavlja zrcalo naši celotni turistični ponudbi in jo podpira pri uveljavljanju na našem domačem turističnem tržišču, prav tako pa tudi na velikih turističnih trgih,« je na prireditvi poudaril predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka.

 

        

Foto: Nino Verdnik