Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Poslovil se je Vladimir Krpan

DATUM OBJAVE 03. november 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

V 91. letu starosti se je poslovil Vladimir Krpan, dolgoletni predsednik novogoriške območne organizacije borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Nova Gorica.

Krpan se je rodil in odraščal v Renčah, kjer je vseskozi deloval zelo povezovalno. Med drugim je bil pobudnik pohoda treh vojn, ki se vsako leto odvija na Ravnici. Bil je tudi častni predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB.

V letih po 2. svetovni vojni je bil zelo aktiven član rastočega športnega gibanja v Renčah. Bil je med ustanovitelji Fizkulturnega društva, pozneje TVD Partizana Renče. Nekaj časa je bil tajnik društva, predvsem pa tekmovalec in vaditelj. Po prihodu v Novo Gorico je bil kot športni pedagog zelo aktiven v hitro rastočem športnem življenju v novem mestu. Leta 1954 je ustanovil Sabljaške sekcije v okviru Železničarskega športnega društva iz Šempetra. Vrhunec je sekcija dosegla z organizacijo Republiškega prvenstva v sabljanju v Novi Gorici leta 1959. Odmevno prireditev z veliko gledalci so športni delavci zgledno organizirali v dvorani Soča (na občini).

Poleg pedagoškega dela je bil Krpan poleg pri vodenju in urejanju politike športa v občini kot športni delavec v okviru občinskih organov in v organih Športne zveze, bil je tudi med ustanovitelji Atletskega kluba Gorica (1962). Kot neumorni ljubitelj športa je bil nepogrešljiv pri organizaciji množičnih športno-rekreativnih prireditev, kjer je bilo njegovo vodenje protokola na prijazen in duhovit način že pravi zaščitni znak prireditev. Ta trditev velja tudi za dolgoletno protokolarno vodenje vseh večjih atletskih prireditev v Novi Gorici. Pravi športni navdušenec in podpornik športnega gibanja je ostal tudi v poznejšem življenjskem obdobju.

Na širšem Primorskem je bil poznan predvsem po skupni pobudi, s katero sta pred osmimi leti s patrom Bogdanom Knavsom, gvardijanom frančiškanskega samostana na Sveti Gorici, organizirala mašo za vse žrtve vojn. Maša je odprla vrata bolj strpnemu, srčnemu in človeškemu pogledu na zgodovino, kar so prepoznali tudi Primorci, ki so ju izglasovali za osebnosti Primorske leta 2013. Za to dejanje ju je leto pozneje predsednik Borut Pahor obdaril z jabolkom navdiha, namenjenim osebam, ki s svojim delom izstopijo iz povprečja.

 

Žarni pogreb pokojnika bo v soboto, 6. novembra 2021 ob 15. uri. Od 13. ure dalje bo žara pred poslovilno dvorano pokopališča v Stari Gori. Zadnji del pogrebne slovesnosti bo potekal v ožjem družinskem krogu.