Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Katere so potrebe starejših občanov v mestni občini?

DATUM OBJAVE 25. november 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

V letošnjem letu smo začeli s pripravo strategije za starejše v novogoriški mestni občini. Za to skrbi županova delovna skupina, ki je že začela z aktivnostmi. Del priprave strategije je tudi analiza stanja in potreb starejših, zato je skupina skupaj s Fakulteto za uporabne družbene študije v Novi Gorici pripravila spletno anketo, s katero želijo pridobiti podatke, kako starejši v naši občini živijo, kaj si želijo, kaj pogrešajo in kako so seznanjeni s storitvami, ki so na voljo v občini.

 

Staranje prebivalstva je proces, ki se mu v razvitih državah, tudi Sloveniji, ni mogoče izogniti. Delež starejših se povečuje tudi v naši lokalni skupnosti. Starejšim moramo posvetiti posebno pozornost, zato smo se tudi odločili za pripravo Strategije za starejše v Mestni občini Nova Gorica.

Imenovanje županove delovne skupine je rezultat pobude Odbora za socialno varstvo in zdravstvo, je povedala predsednica Odbora in vodja delovne skupine Vida Škrlj. »V tem mandatu smo namreč ugotovili, da strategija za starejše manjka in da se to pozna pri delu. Težave smo imeli pri organizaciji prevozov za starejše, saj smo morali to definirati posebej kot socialno-varstveni program. Tudi pri umestitvi prostorov za starejše so težave. Strategija je torej potrebna, zato smo predlagali, da se začne izdelovati.«

Priprava strategije je pomemben korak k izboljšanju kakovosti življenja starejših. »Strategija bo zajemala usmeritve in cilje za izboljšanje kakovosti življenja starejših, zato je tudi potrebno opraviti pregled stanja in potreb starejših ter tako ugotoviti njihove dejanske potrebe v lokalni skupnosti. Z anketo bomo dobili odgovore na vprašanja, ki se nam postavljajo. Starejši nam bodo na podlagi izpolnjevanja vprašalnika pomagali, da pridobimo tudi njihova stališča in njihovo mnenje o tem, kaj potrebujejo in kaj si želijo za prihodnje v naši občini.«

 

Anketa o stanju in potrebah starejših je namenjena občanom Mestne občine Nova Gorica, starejšim od 65 let. Dostopna je na povezavi: https://ankete.fuds.si/a/127923. V fizični obliki pa bo anketa do 17. decembra 2021 na voljo v sprejemni pisarni mestne občine v času uradnih ur.