Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odprli smo prenovljeno Delpinovo ulico v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 03. december 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

V Novi Gorici smo odprli prenovljeno Delpinovo ulico in obenem prižgali novoletne lučke, ki letos v sodelovanju z družbo HIT in Mestnimi storitvami svetijo v nadgrajeni praznični razsvetljavi. Ulico odslej ne bo odlikovala zgolj prenovljena podoba ampak tudi nova prometna ureditev, ki v ospredje postavlja pešce in kolesarje. Delpinova ulica je bila ena prvih pomembnih ulic v Novi Gorici, poimenovana pa je bila po heroju Rastislavu Delpinu. Kmalu je postala mestno središče novega mesta, preden se je v začetku 70-ih let zgradila Trgovska hiša. Leta 1957 so začeli na Delpinovi ulici zidati komunalne bloke. V pritličje so naselili mestotvorne dejavnosti: pekarno, slaščičarno, gostinski lokal, k dodatnemu utripu je pripomogla tudi tržnica. Živahno vzdušje je dajala kavarna in restavracija in kasnejši hotel Park. Delpinovi ulici zdaj vračamo sijaj in živahnost, zato smo tudi njeno prenovo načrtovali tako, da bo privabljala prebivalce in obiskovalce mesta, omogočala prijetno druženje in obisk kulturnega dogajanja. Na ulici bo v bodoče zraslo knjigotrško središče, poseben pomen ji namenjamo tudi v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025, saj bo postala ulica številnih kulturnih dogodkov.

 

Novost prenovljene ulice je na odseku od uvoza z Erjavčeve ulice do križišča s Prešernovo ulico prvi skupni prometni prostor v mestu, v katerem so avtomobili podrejeni prometu kolesarjev in ti prometu pešcev. Gre za javni prostor oziroma prometno površino, kjer ni delitve glede na različne uporabnike prostora oziroma motorizirane in nemotorizirane udeležence v prometu, na primer na vozne pasove in pločnike, temveč vsi udeleženci souporabljajo vso površino, pri čemer imajo pešci prednost. Počasen avtomobilski promet (20 km/h) je za razliko od peš con v skupnem prometnem prostoru dovoljen. Namen take ureditve je spodbujanje hoje, kolesarjenja, družabnosti, poslovne dejavnosti in hkrati zmanjšanje prometnih nesreč. Tranzitni promet vozil ni zaželen in se ga z ukrepi prometnih omejitev in urbane opreme tudi nekoliko odvrača iz prostora ulice.

Skupni prometni prostor spodbuja lokalne prebivalce k dnevni souporabi ulice z možnostjo izvajanja različnih socialnih in storitvenih dejavnosti. Lahek dostop pešcev in kolesarjev do lokalnih dejavnosti je pomemben tudi za razvoj lokalne trgovine, servisov in raznih storitev. O novi prometni ureditvi ulice so zadnje dni prebivalce in obiskovalce s pomočjo informativnih letakov osveščali dijaki Strojne, prometne in lesarske šole Šolskega centra Nova Gorica.

Dolžina odseka nove ureditve Delpinove ulice od priključka na Erjavčevo ulico do priključka na Trubarjevo ulico znaša 285 m. Na zahodni strani ulice so urejena parkirna mesta (parkiranje je plačljivo, 30 minut brezplačno). Za tlakovanje ulice sta bila uporabljena beton in granitne kocke, južni del je asfaltiran. Obnovljen je vodovod in vodovodni priključki, vgrajena je elektro kabelska kanalizacija (investitor Elektro Primorska), delno je urejena fekalna kanalizacija in nova meteorna kanalizacija. Projekt je stremel k ohranjanju obstoječih dreves oz. nadomeščanju odstranjenih dreves z novimi (odstranjeno 6 dreves, od tega dve posušeni drevesi, zasajenih 8 novih dreves koprivovca). Dela je izvajalo podjetje Adriaing Koper, in sicer od marca do oktobra letos. Rok za izvedbo je bil sporazumno podaljšan zaradi epidemiološke situacije in posledično težav pri dobavi gradbenih materialov, zaradi izredno visokih temperatur v poletnih mesecih, ki niso dopuščale vgradnje vidnega betona, pa tudi zaradi potrebnih dodatnih del (novega priključka na parkirišče). Med gradnjo podzemnih vodov so se določene težave pokazale po izvedbi izkopov, zaradi česar so bile rešitve bolj zahtevne in je izvedba trajale dlje.

Trak sta danes slovesno prerezala novogoriški župan dr. Klemen Miklavič in Simon Mlekužvodja Službe za investicije mestne občine. S prerezom traku so zažarele tudi praznične lučke v Novi Gorici, ki bodo prebivalce in obiskovalce pospremile v novo leto 2022.

 

                    

 

Foto: Mateja Pelikan