Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zajtrk X o zelenem prehodu

DATUM OBJAVE 14. december 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Da je zeleni prehod pomemben gospodarstvenikom in širši publiki na čezmejnem območju je pokazala tudi izjemna udeležba, kar 600 udeležencev na petkovem drugem Zajtrku X na temo Zeleni vidik razvoja gospodarstva na čezmejnem območju. Hibridni dogodek je potekal hkrati v živo v novogoriškem centru kreativnih praks Xcenter in preko dveh platform v soorganizaciji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, RRA Severne Primorske in Mestne občine Nova Gorica. Dogodek je potekal v okviru Konference o prihodnosti Evrope, ki je edinstvena priložnost za državljane Evrope, da razpravljajo o izzivih in prednostnih nalogah Evrope.

Udeležence so nagovorili dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, s poudarkom na priložnostih evropskega zelenega dogovora pri razvoju Nove Gorice, Evropske prestolnice kulture 2025, Sašo Kogovšek, podžupan Mestne občine Nova Gorice, ki je spregovoril o vlogi krožnega gospodarstva, dr. Matjaž Valant zeleni inovator in profesor z Univerze v Novi Gorici in Tomaž Repinc, predsednik uprave družbe HIT, ki se tudi pripravlja na zeleni prehod, predvsem na področju energetike.

Uvod v razpravo je s predavanjem in primeri dobrih praks odprl moderator Jurij Giacomelli, ustanovitelj Krožne akademije in predsednik Italijansko-slovenskega foruma. Zastavil je ključna vprašanja za pripravo na zeleni prehod. Po odzivih udeležencev, ki so se lahko med razpravo neposredno odzivali in podajali mnenja, sodeč, jih večina dojema regijsko povezovanje Nove Gorice in Gorice ko zelo pomembno. Ključno dejavnost za razvoj Goriške udeleženci prepoznavajo  v visoki tehnologiji in si želijo predvsem zasnove povezanega univerzitetno-raziskovalnega inovacijskega središča s kampusom.

Dr. Jerneja Jug Jerše je v razpravi izpostavila: “Evropski zeleni dogovor je zakon, obveza držav članic. Potrebno je zmanjšati emisije za 55%. Julija je Evropska unija predstavila sveženj zakonodajnih aktov za realizacijo tega zakona, ki vključuje tudi spremembo voznega parka, obdavčitev stavb z okoljskega vidika. V čezmejnem prostoru je potrebno sodelovanje, pri čemer niso problematične nove ideje ,temveč je vprašanje, kako se odmakniti od starih idej. Jeršetova je poudarila, da nam tukaj lahko pomagajo tudi načrti za okrevanje in odpornost v svežnju “Next generation EU”, v okviru katerih je za financiranje na voljo dva tisoč miljard evrov. Tu bodo tudi razpisi za zeleno tranzicijo, na katere se morata Nova Gorica in Gorica kot čezmejno območje prijavljati.”

Podžupan novogoriške mestne občine Nova Gorica Sašo Kogovšek je povedal: ‘’Na novogoriški mestni občini se veliko ukvarjamo s to temo. Sodelujemo pri vzpostavljanju centra zelenih tehnologij. Z univerzo se pogovarjamo o zelenem prehodu. V zadnjem obdobju smo veliko truda vložili v Trajnostno urbano strategijo, v okviru katere smo organizirali tudi čezmejne delavnice.” Veliko priložnosti po njegovem mnenju predstavlja tudi posebna ekonomska cona in možnosti razvoja trajnostnega sodelovanja na čezmejnem območju.

Dr. Matjaž Valant je predstavil koncept za pridobivanja energije iz vodika, ki je bil razvit na Univerzi v Novi Gorici: “Vodikova tehnologija je primerna, ko govorimo o tranziciji k zelenim tehnologijam, ampak je lahko tudi nevarna. Rešitev je, da proizvedemo vodik po potrebi in ga nato porabimo. V povezavi s kisikom nastane voda, kot stranski produkt pa se ob tem sprosti veliko energije. Vodik bo proizvajal električno energijo po potrebi. Skladišče energije je eden največjih izzivov v današnji energetiki, ker želimo opustiti premog in nafto. Energija, proizvedena z uporabo sonca, je neenakomerna, saj sonce ne sveti enakomerno skozi vse leto. Nimamo pa hranilnikov energje, ki bi to energijo shranjevali.”

Zaključki razprave so pokazali predvsem razsežnost teme zelenega prihoda, pri čemer se izkazuje, da posameznik težko obvlada vsa podpodročja. Udeleženci si želijo v prihajajočih Zajtrkih X naslednjih samostojnih tem: zeleni vidik transporta in pomen železnice v goriškem čezmejnem prostoru, zeleni vidik prestolnice kulture GO! 2050 in investicijske možnosti za lokalno gospodarstvo ter razpisne priložnosti zelenega prehoda za gospodarstvo. Naslednji Zajtrk X bo organiziran v mesecu marcu 2022.