Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Digitizirane točke kulturne dediščine – nova priložnost za razvoj turizma v Vipavski dolini in čezmejni Goriški

DATUM OBJAVE 07. januar 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina je konec preteklega leta uspešno zaključil obsežen projekt digitizacije spomenikov kulturne dediščine in razvoja novih turističnih produktov, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo oziroma Evropska unija iz Evropska sklada za regionalni razvoj.

 

V okviru projekta so grad Rihemberk, grad Vipavski Križ, rimska utrdba Kastra in Solkanski most dobili sodoben digitalni zapis, z vzporedno razvitimi digitalnimi orodji in izvirnimi turističnimi produkti pa tudi nove vsebine in priložnosti za privabljanje obiskovalcev.

 

V Zavodu za turizem so izbrali objekte, ki predstavljajo ali simbolizirajo zgodovinske prelomnice na naših tleh: grad Rihemberk kot rezidenca plemiške rodbine Lanthieri in simbol razvoja kmetijstva v tem delu doline, Vipavski Križ kot prvo mesto s pravicami prirejanja sejmov ter s tem gospodarsko in kulturno središče Vipavske doline, rimska utrdba Kastra kot največja takratna vojaška naselbina in prizorišče zgodovinsko prelomne bitke ter Solkanski most, svetovna tehniška znamenitost na zgodovinsko pomembni Bohinjski železniški progi. 3D modeli gradov Rihemberk in Vipavski Križ so bili na osnovi znanih dejstev in hipotez obogateni z digitalnimi rekonstrukcijami njunega nekdanjega izgleda.

 

Ob štirih enotah kulturne dediščine se nahajajo QR kode:

  • grad Rihemberk: 3x tablice na klopeh v gradu, 1x tablica na vhodnih vratih
  • grad Vipavski Križ: 3x tablice
  • rimska utrdba Kastra: količek
  • Solkanski most: količek

 

V okviru projekta sta poleg 3D posnetkov vseh 4 točk kulturne dediščine nastali še dve rekonstrukciji (grad Vipavski Križ in grad Rihemberk) in 4 promocijski videi, dosegljivi na YouTube kanalu Vipavske doline. Poleg tega so se oblikovala 5-zvezdična doživetja, ki v središče postavljajo posamezno točko kulturne dediščine. Doživetja si lahko podrobneje ogledate med top doživetji na spletnem portalu Vipavska dolina.

 

Povezave do videov:

 

Povzeto po: Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

 

Rimska utrdba Kastra  Grad Rihemberk  Solkanski most  Grad Vipavski Križ