Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

»Novinarstvo je poklic in delo, ki sem ga vedno opravljala z največjim veseljem.«

DATUM OBJAVE 12. januar 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Danes smo na mestni občini sprejeli dolgoletno urednico in novinarko Radia Koper Ingrid Kašca Bucik, ki se je z začetkom leta upokojila. Iz rodne Idrije se je v Novo Gorico priselila leta 1980, ko se je poročila in ustvarila družino ter začela svojo poklicno pot na Radiu Koper, kjer je ostala 41 let. Je eden najbolj prepoznavnih obrazov Radia Koper in zelo priljubljena pri številnih poslušalcih Radia Koper širom Primorske. Pri novinarskem delu se je posvečala različnim področjem, od gospodarstva, kulture, kmetijstva in drugih aktualnih tem družbenega življenja. Bila je tudi odlična mentorica številnim generacijam mladih novinarjev, ki so se kalili z njenimi nasveti in izkušnjami. Med ljudmi je zelo poznana tudi po vodenju številnih prireditev, proslav in drugih dogodkov, s čemer je, kot je povedala na današnjem sprejemu, začela že pri svojih rosnih trinajstih letih.

 

Ingrid poznamo kot vedro in odločno žensko, ki je svoje delo vedno opravljala profesionalno in velja za eno od ikon novinarstva na Goriškem. Vedno zna povedati kakšno anekdoto in se z veseljem spominja tudi časov, ko na  radiu niso imeli na voljo dovolj glasbenega materiala, ne sredstev in so se morali znajti po svojih najboljših močeh. Zavezana radiu, večkrat poudari, da je bil Radio Koper vedno njen drugi dom.

»Pred približno 41 leti sem prišla na takratni Radio Nova Gorica in Radio Koper na povabilo Tonija Gomiščka in od takrat naprej nisem te hiše nikoli zapustila. Bilo je lepo, bili so krasni trenutki, tam sem odrasla kot novinarka. Imela sem čudovite mentorje – Tomaža Dimica, Tonija Gomiščka, Slavico Crnica in druge, ki so v meni prepoznali voljo in željo ter mi veliko pomagali. 41 let je veliko, ampak morda samo desetkrat v vseh teh letih, ali pa niti ne, sem šla s kepo v želodcu v službo. Temu jaz pravim, bogovi me ljubijo, ker so mi dali poklic in delo, ki sem ga vedno opravljala z največjim veseljem in zavzetostjo. Zdaj je malo čudno, ker ga ne bom več, ampak bom počela pa še druge stvari. Zagotovo bo Radio Koper pri meni vedno odprt. Te vezi so tako močne, da se z odhodom v pokoj, razen če se ne zgodi kaj drugega, ne morejo pretrgati,« je Ingrid Kašca Bucik povedala ob današnjem sprejemu.

Na mestni občini jo je sprejel župan dr. Klemen Miklavič in se ji zahvalil za njeno dolgoletno novinarsko delo, ki so ga spremljale številne generacije, ter za njen dragocen prispevek k razvoju novinarstva na Goriškem. »Radio Koper je medij, ki je izjemnega pomena za našo skupnost, je tudi institucionalno ogrodje Goriške. Tako kot drugi mediji, ki so tukaj dolgo, je Radio Koper igral vlogo medija, ki je pomemben za skupnost, hkrati je pa to vodilen medij v našem koncu. Odraščali smo z Radiem Koper in tudi njegovimi novinarji. In Ingrid Kašca Bucik je znan glas iz valov Radia Koper, ki nas je spremljal ves čas v teh desetletjih. In gotovo ljudje ob imenu Radio Koper asociirajo to tudi na tiste novinarje, ki so Radio Koper tvorili. In Ingrid Kašca Bucik je nedvomno glas Radia Koper, ki pooseblja tako novinarstvo kot radio, ki je polnil naše domove tako z razvedrilnim programom, glasbo po željah kot v informativnem programu od poročil do kmetijske oddaje, kulturnih oddaj. Tako da je na nek način Ingrid pustila močan pečat, s svojim življenjskim delom je tvorila ta radio, ki je pomembna institucija v naših krajih, zato smo jo tudi povabili, da se ji zahvalimo za njen prispevek v eter Goriške.«

Sprejema se je udeležil tudi odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko, ki je povedal: »Ingrid Kašca Bucik je bila steber novogoriškega studia Radia Koper desetletja. Pokrivala je zelo raznovrstna področja, ni se omejila samo na eno, ampak je bila prisotna v gospodarskem prostoru, v kulturi, pri prenosu proslav in številnih lokalnih dogodkih. Hkrati je vodila studio, vzgajale mlade, skozi njene roke so šle generacije novih novinarjev, ki danes delajo bodisi v medijih bodisi kje drugje. Tako da je bila ves čas zelo vpeta v to lokalno okolje. Njen prepoznaven glas je segal od Pirana do Bovca, tam kjer oddaja Radio Koper. Mi jo bomo seveda kot sodelavci pogrešali. Prepričan sem, da jo bodo pogrešali tudi poslušalci. Hkrati pa smo se tudi dogovorili, da bo še malo ostala z nami, tako da bo na valovih Radia Koper tudi še prisotna.«

 

Prepričani smo, da tudi odslej, na novi poti, ne bo sedela križem rok, ampak bo našla nove izzive. Jutri že hiti na Rdeči križ, kjer želi delati kot prostovoljka. Srečno, Ingrid! 

 

Ljudje sedijo v dvorani.  Ljudje sedijo v dvorani.Župan izroča nagrado novinarki.  Štirje ljudje stojijo

DESNO: odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko, Ingrid Kašca Bucik, župan dr. Klemen Miklavič, vodja studia Nova Gorica Karin Zorn Čebokli