Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Startup izziv: kako lahko dijaki prehitijo podjetja

DATUM OBJAVE 17. januar 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Primorski tehnološki park je danes v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica in Šolskim centrom Nova Gorica začel STARTUP IZZIV. Gre za intenzivno 3-dnevno delavnico, na kateri se mladi naučijo, kako tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih – POPRI. Na podlagi lanskih pozitivnih odzivov tudi letos projekt združuje Gimnazijo in Šolski center Nova Gorica, kar omogoča multidisciplinarno delo.

 

Startup izziv za dijake se v Novi Gorici izvaja že osmič. V tem času je na njem sodelovalo 296 dijakov s 70  podjetniškimi idejami. Tokrat se je na delavnico prijavilo 22 dijakov, ki bodo s podjetniškimi mentorji razvijali svoje zamisli.

Kot je povedala direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh, Startup izziv mladim da neprecenljivo izkušnjo, ki jim bo zelo prišla prav v prihodnosti, ko bodo želeli razvijati svoje ideje, ki se jim bodo porodile. Z načini in pristopi, ki jih bodo spoznali v teh treh dneh, bodo lahko za vsako idejo preverili, ali ima potencial, ali jo ljudje resnično potrebujejo in ali lahko z njo uspejo.

Pred današnjim začetkom delavnic je dijake nagovoril tudi župan dr. Klemen Miklavič: "Pomembno je, da se imamo v naših krajih ne za sledilce, ampak za tiste, ki postavljajo trende. Praznovali smo 30. obletnico samostojnosti, spremembe gospodarskega sistema, družbene ureditve. Po 30 letih je vzhodna Evropa in s tem naši kraji še vedno neka periferija Nizozemske, Nemčije, Velike Britanije. Zato, da ne bomo več periferija, da ne bomo capljali zadaj in stalno lovili neke razvitejše države, je potrebno začeti drugače razmišljati, razmišljati tako, da emancipiramo trende in da tukaj postavimo razvoj in neko ustvarjanje.

Podpiramo, da se otroke in mlade spodbuja k kreativnemu razmišljanju. Šole so pri nas zelo dobre, v podporo jim je tudi občina, ki skuša z dodatnimi programi nadgraditi možnosti za to, da se spodbudi ustvarjanje. Taki instituciji sta Primorski tehnološki park in Xcenter. Slednji podpira dejavnosti v smeri kreativnih industrij – eksperimentiranje, umetniške in tehnološke delavnice.

Na Goriškem želimo razmišljati in načrtovati zdaj, da vas spodbujamo, da ustvarjate in iščete neke nišne produkte, storitve za to, da bomo tukaj zagnali razvoj, neko dodano vrednost, visoko plačana delovna mesta, na znanju temelječo industrijo in storitve. Samo na ta način bomo iz periferije postali center in bomo lahko temeljili naš razvoj v teh krajih."

 

Kako potekajo delavnice?

Delo poteka na način, kot za izvajajo najuspešnejši podjetniški inkubatorji v svetu. Dijaki predpostavke o svojih  idejah testirajo pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami izdelajo prototipe in svoje delo tudi javno predstavijo v obliki »pitcha« - tri minutne predstavitve pred podjetniško komisijo. Proces je  zelo intenziven – za rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov. Namen delavnice je mlade seznaniti s procesom razvoja novih idej, uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin.

Prednost novogoriškega STARTUP IZZIVA je v tem, da na njem sodelujejo dijaki Gimnazije Nova Gorica in Šolskega centra Nova Gorica, kar pomeni, da bodo mladi lahko sodelovali v multidisciplinarnih skupinah, z vrstniki, ki imajo drugačna znanja in zanimanja – tako kot v realnih delovnih okoljih.

S poslovnimi modeli, ki jih bodo razvili na Startup izzivum se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI. Po lanski digitalni izvedbi se organizator – Primorski tehnološki park, letos nadeja izvedbe v živo ali pa v hibridni obliki. Prijavni rok za tekmovanje je 14. 2. 2022.

Aktivnosti za razvoj podjetnosti mladih POPRI, ki jih organizira Primorski tehnološki park, podpirajo občine solastnice, Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba in Občina Renče-Vogrsko ter nacionalne institucije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad.

 

Foto: Rok Peric