Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ukrepi v podporo in pomoč podjetjem na Goriškem

DATUM OBJAVE 26. januar 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Zaradi epidemije koronavirusa so se tudi številna podjetja na Goriškem znašla v stiski. Na pomoč so jim priskočili v Javnem skladu malega gospodarstva Goriške, ki so ga ustanovile občine ožje Goriške prav z namenom podpore gospodarstvu. Skozi celotno leto 2021 je sklad zaradi vpliva epidemije na likvidnost podjetij veliko pozornost namenil pokrivanju potreb po obratnih sredstvih. Prek različnih razpisov je v minulem letu za obratna sredstva nakazal 706.800 evrov. Pri tem gre izpostaviti razpis za ublažitev posledic epidemije COVID-19, ki teče tudi še v letu 2022, in iz katerega je bilo lani nakazanih 220.300 evrov. V primerjavi z letom 2020 je bilo iz tega razpisa nakazano kar 130 % več sredstev. Posojilojemalci, ki jih je epidemija prizadela z zaprtjem dejavnosti, so v tej obliki posojila prepoznali resnično pomoč, saj kar polovico stroškov zavarovanja krije sklad. Tudi sicer ukrepi sklada in ukrepi Mestne občine Nova Gorica v pomoč podjetjem pomenijo dodatno podporo podjetnikom pri njihovem poslovanju.

 

Javni sklad malega gospodarstva Goriške pomaga podjetnikom na področju občin Nova Gorica, Šempeter - Vrtojba, Renče - Vogrsko, Miren - Kostanjevica, Kanal ob Soči in Brda z brezobrestnimi posojili. Že drugo leto zapored je podelil prek 1,5 milijona evrov brezobrestnih posojil, v letu 2021 kar 1.775.795 evrov. Za potrebe gospodarstva je bilo nakazanih 1.368.095 evrov, za potrebe kmetijstva pa 407.700 evrov posojil.

Podjetniki in gospodarske družbe so za investicije prejeli 661.295 evrov, od tega 429.495 evrov za nakup opreme in 231.800 evrov za nakup, gradnjo ali adaptacijo poslovnih prostorov

Sklad je v letu 2021 nadaljeval s podporo tudi kmetijske dejavnosti. Največ kmetijskih gospodarstev je investiralo v nakup kmetijske opreme, za kar je Sklad namenil 307.800 evrov brezobrestnih posojil. Za vzpostavitev in obnovo trajnih nasadov je bilo nakazanih 39.900 evrov, za gradnjo gospodarskega poslopja pa 60.000 evrov.  Sedemindvajsetim posojilojemalcem iz Mestne občine Nova Gorica je bilo v letu 2021 skupno nakazanih 875.795 evrov posojil, od tega 779.795 evrov za potrebe gospodarstva in 96.000 evrov za potrebe kmetijstva.

V okviru gospodarstva je bilo 499.800 evrov namenjenih za potrebe po obratnih sredstvih in 279.995 evrov za investicije. V okviru investicij je bilo 100.000 evrov namenjenih nakupu poslovnega prostora in 179.995 evrov nakupu opreme. V okviru kmetijstva so bila vsa sredstva namenjena investicijam, in sicer 36.000 evrov za nakup opreme in 60.000 evrov za gradnjo gospodarskega poslopja. Skupaj je bilo tako za investicije namenjenih 379.995 evrov.

»Veseli smo, da so podjetniki prepoznali prednosti sodelovanja z nami. Trudimo se pomagati na različne načine; tako smo posebej zaradi epidemije in z mislijo na tiste podjetnike, ki so zaradi ukrepov morali začasno zapreti svoja vrata, oblikovali razpis, v okviru katerega lahko pridobijo brezobrestno posojilo v višini 20.000 evrov z dobo odplačila 3 let. Pri tem smo šli, v primerjavi z ostalimi posojili sklada, korak dlje in jim mi krijemo polovico stroškov zavarovanja posojila. Na ta način smo v preteklem letu pomagali 10 podjetnikom v občini in jim nakazali 189.800 evrov posojil, kar je za slabih 160 % več kot v letu prej. Podjetnikom smo skozi celotno obdobje epidemije pomagali tudi z reprogramiranjem že najetih posojil. Skupaj smo tako reprogramirali 49 posojil in na ta način omogočili posojilojemalcem, da so lažje prebrodili najtežje trenutke epidemije in prilagodili poslovanje novim razmeram. Naši razpisi bodo tudi v prihodnosti brezobrestni, z dobo odplačevanja do osem oz. devet let in četrtletnim odplačevanjem obrokov posojila. Na ta način pomagamo podjetnikom, da imajo na voljo več manevrskega prostora za izpolnjevanje svojih obveznosti in se lahko bolj posvetijo tistemu, kar jim prinaša denar,» je izpostavila direktorica Javnega sklada malega gospodarstva Goriške, mag. Iris Podobnik.

Sklad gospodarskim in kmetijskim subjektom ponuja brezobrestna posojila tudi v tekočem letu. Razpisi so odprti do porabe sredstev. Več informacij posojilojemalci najdejo na spletni strani sklada (https://www.jsmg-goriska.com/aktualni-razpisi.html), kjer so objavljene tudi telefonske številke.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič pa dodaja: »Med slovenskimi občinami izstopamo po pomoči gospodarstvu, kar je predvsem razvidno v tem, da imamo poseben sklad. Sklad malega gospodarstva Goriške je namreč edini tovrstni sklad v Sloveniji in pomeni dodatno pomoč gospodarstvu, tudi v času, ko je slednje zaradi epidemije koronavirusa pod dodatnim pritiskom. Občine ustanoviteljice v celoti krijejo stroške delovanja sklada, poleg tega pa še letno namenijo sredstva za povečanje namenskega premoženja sklada, iz katerega se daje posojila. Tako novogoriška mestna občina letno namenja 100.000 evrov za delovanje sklada in skoraj 122.000 evrov za povečanje namenskega premoženja. Lokalna skupnost sicer ne more neposredno pomagati podjetjem, lahko pa vzpostavlja čim boljše pogoje za razvoj gospodarstva. Poslanstvo sklada pomeni dodano vrednost pri ustvarjanju spodbudnega okolja za razvoj gospodarstva. Ob tem na novogoriški mestni občini tudi letos nudimo vrsto dodatnih ukrepov za podporo podjetjem, od razdeljevanja nepovratnih sredstev do urejanja Poslovno – ekonomske cone Nova Gorica – Kromberk. Ob tem s pomočjo Primorskega tehnološkega parka, Xcentra in »Makerspace Goriška« skrbimo tudi za ustrezno izobraževalno podporo. Mestna občina Nova Gorica skupaj z Univerzo v Novi Gorici in v sodelovanju z institucijami podpornega okolja v mestu in širši regiji ter z inovativnimi in razvojno usmerjenimi podjetji vzpostavlja tudi prostorske pogoje in izvaja aktivnosti  za izgradnjo Centra zelenih tehnologij, ki predstavlja osrednje stičišče  za razvojno –raziskovalne aktivnosti, komercializacijo novih idej in tehnologij ter izobraževanje strokovnjakov na tem področju.«

Mestna občina Nova Gorica bo tudi v letošnjem letu dodelila neposredne finančne spodbude za sofinanciranje začetnih investicij in investicij v razširitev dejavnosti in razvoj, za sofinanciranje udeležbe podjetij na sejmih doma in v tujini, za sofinanciranje komunalnega prispevka  in za sofinanciranje novih zaposlitev mladih iskalcev novih zaposlitev, ki imajo stalno bivališče v novogoriški mestni občini.

Mestna občina si tudi sicer prizadeva za ustvarjanje podpornega okolja za razvoj gospodarstva. Primorski tehnološki park, katerega soustanoviteljica je, s programom inkubacije skrbi za nastanek in razvoj mladih inovativnih podjetij. Aktivno sodeluje pri vseh inovativnih podjetniških projektih v regiji in nudi ugodno poslovno okolje za rast in razvoj. Z vzpostavitvijo Xcentra kreativnih praks v središču Nove Gorice mestna občina omogoča razvoj prostora, ki bo središče pospeševanja  razvoja  gospodarstva  in družbenih  inovacij. Preko eksperimentov in s celodnevno odprtostjo  prostora  je ustvarjeno okolje, ki spodbuja podjetnike, inženirje raziskovalce in umetnike k aktivni vlogi pri razvoju. Kar 19 goriških podjetij je v letu 2020 proaktivno pristopilo h kreiranje prostorov Xcentra s pripravo programov in razvojem ideje. Mestna občina Nova Gorica je prevzela tudi  pobudo za ustanovitev »Makerspace Goriške«.  V centru Nove Gorice bo mestna občina skupaj z Šolskim centom Nova Gorica in Primorskim tehnološkim parkom preuredila in obnovila razpadajoče kovinarske delavnice  v  ustvarjalni prostor, kjer bodo  lahko inovativni posamezniki,  dijaki, študentje in podjetniki s pomočjo usposobljenih  strokovnjakov uresničevali svoje ideje in zamisli z uporabo opreme, ki bo v tem prostoru na razpolago.  

 

Naslovna fotografija: Leo Caharija