Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nova Gorica prijavljena na poziv EU za podnebno nevtralna in pametna mesta

DATUM OBJAVE 02. februar 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novogoriška mestna občina se je, kot ena od petih mestnih občin v Sloveniji, poleg Kranja, Ljubljane, Maribora in Velenja, prijavila na poziv Misije Evropske unije za prvih 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest v Evropski uniji. Misija bo podpirala, promovirala in predstavljala izbranih 100 evropskih mest pri njihovi preobrazbi za doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2030 ter jih spremenila v eksperimentalna in inovacijska središča za vsa mesta. Vsako od 100 izbranih pionirskih mest bo v naslednjem obdobju podpisalo pogodbo, da do leta 2030 postane podnebno nevtralno. Pogodba bo prilagojena danostim mesta in oblikovana v procesu participacije različnih deležnikov tako na ravni politike, znanosti, gospodarstva, kot tudi na ravni prebivalcev.

 

Misija je zasnovana tako, da pomaga pospešiti napredek najbolj ambicioznih evropskih mest, ki bodo navdih vsem mestom v Evropi na njihovi poti do podnebne nevtralnosti. Sodelujoča mesta bodo deležna predvsem podpore in svetovanja, prednosti pri črpanju evropskih sredstev, sodelovanja v inovacijskih aktivnostih ter pilotnih in demonstracijskih projektih, možnosti povezovanja, izmenjave dobrih praks, visoke prepoznavnosti in s tem povezane atraktivnosti za investicije in gospodarsko dejavnostUkrepi preobrazbe za doseganje podnebne nevtralnosti segajo od zmanjševanja števila avtomobilov na fosilni pogon in povečevanja števila električnih avtomobilov, do večanja števila javnih prevoznih sredstev v mestu (npr. koles, manjših električnih avtobusov itd.), ozelenitve javnih streh, priključevanja vseh javnih stavb na toplovod, do proizvodnje električne energije s postavitvijo fotovoltaičnih elektrarn na javne strehe, »car sharinga«, itd. S pomočjo programa Horizon Europe bo že v tem letu za misijo namenjenih preko 350 milijonov evrov.

Mesta iz Slovenija morajo za sodelovanje v misiji izpolnjevati dva osnovna pogoja, in sicer da imajo več kot 10.000 prebivalcev ter da jasno izrazijo interes, da mesto postane podnebno nevtralno v tem desetletju, torej da bo mesto do leta 2030 doseglo ničelno stopnjo emisij toplogrednih plinov. Rezultati o izboru mest bodo objavljeni predvidoma v mesecu aprilu.

Za novogoriško mestno občino prijava na razpis predstavlja pomembno odločitev, zlasti v vidu prihajajočega leta 2025, ko bomo gostili Evropsko prestolnico kulture, kjer bomo lahko širši evropski skupnosti že prikazali prve rezultate in s tem tudi konkretno umestili mestno občino v evropsko vizijo o podnebni nevtralnosti. Tudi v primeru, da na razpisu ne bi uspeli, bo Nova Gorica nadaljevala s politiko približevanja podnebni nevtralnosti.

 

Naslovna fotografija: Mateja Pelikan