Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vložena vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja za novogoriški amfiteater

DATUM OBJAVE 21. februar 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Slovensko narodno gledališče je v sodelovanju z novogoriško mestno občino pripravilo in na pristojno Ministrstvo za okolje in prostor vložilo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo novega amfiteatra ob gledališču.

Po tridesetih letih projekt zunanjega amfiteatra v Novi Gorici dobiva svoj epilog. Novo prizorišče za kulturne prireditve in koncerte bo zgrajeno med SNG Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka. Z amfiteatrom bo imela Nova Gorica možnost večjega nabora predstav, tudi opernih in baletnih, ki jih bo lahko ponudila publiki. Amfiteater, ki bo sprejel okrog 500 obiskovalcev, bo ne samo regijsko, ampak tudi čezmejno kulturno središče. Ministrstvo za kulturo je za projekt prispevalo 2 milijona evrov.

Novogoriška mestna občina je pomagala zlasti pri pripravi prostorskih aktov, koordinaciji projektantov, usklajevanju z nosilci urejanja prostora in pridobivanju mnenj. Da bi pospešili postopke, smo za potrebe investicije pripravili lokacijsko preveritev vključno z mobilnostnim načrtom. S prestavitvijo komunalne infrastrukture vodovoda in možnostjo priključitve meteorne odvodnje objekta na vodni zadrževalnik Borov gozdiček smo prispevali tudi k cenovni racionalizaciji izgradnje.

Začenjamo s prvo fazo, v kateri je predvidena izgradnja odra in tribun z osnovno odrsko tehniko. Če bo vse po sreči, bo to zgrajeno do prihodnjega leta, ko naj bi amfiteater že začeli uporabljati. Sledila bo druga faza projekta, v kateri je predvidena izgradnja premične strehe in nadgradnja odrske tehnike. Ta faza naj bi bila zaključena do leta 2025.

Podžupanja novogoriške mestne občine Damjana Pavlica, ki je ves čas sodelovala pri pogajanjih z ministrstvom za kulturo, se zahvaljuje vsem, ki so prispevali k vložitvi dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja: »Zahvaljujem se ministru za kulturo Vasku Simonitiju, naši poslanki Eleni Zavadlav-Ušaj za njeno podporo, vsem službam na novogoriški mestni občini, ki so kakorkoli pomagale pri pripravi potrebne dokumentacije za vložitev vloge za gradbeno dovoljenje. Nadalje se zahvaljujem Domnu Mozetiču, ki je ves čas bdel nad projektom. Zahvaljujem se tudi nekdanji direktorici gledališča Maji Jerman Bratec in sedanji direktorici Mirjam Drnovšek, ki je vlogo za gradbeno dovoljenje tudi vložila. Načrtujemo, da bomo najprej zgradili amfiteater, ki bo že lahko služil svojemu namenu. Do leta 2025, ko bomo Evropska prestolnica kulture, pa smo prepričani, da bomo amfiteater zaključili in da bo zasijal v vsej svoji lepoti. To bodo goriške Križanke, ki bodo pomembne tako za našo regijo kot za čezmejni prostor.«

 

Z leve: direktorica SNG Nova Gorica Mirjam Drnovšek, svetovalec za prostor Domen Mozetič, podžupanja Damjana Pavlica