Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vse najboljše, Osnovna šola Kozara

DATUM OBJAVE 18. marec 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Včeraj, 17. marca, so učenci in sodelavci Osnovne šole Kozara pripravili prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem.

Posebna osnovna šola je pričela delovati 12. septembra 1961 kot samostojen zavod v prostorih današnje Osnovne šole Milojke Štrukelj. Lastne prostore v Lenassijevi vili v Solkanu je dobila leta 1964, kjer je delovala do 11. junija 1976, ko je stavbo močno poškodoval potres. Po potresu je šola delovala na različnih lokacijah občine Nova Gorica glede na kraje bivanja učencev, obenem pa se je zanje že gradila nova šola. 17. marca 1978 je šola dobila nove prostore na Kidričevi ulici, kjer deluje še danes.

Poslanstvo Osnovne šole Kozara nova gorica je vzgoja in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pri čemer posebej spodbujajo in razvijajo njihova močna področja. Staršem in drugim strokovnim sodelavcem nudijo podporo, jim svetujejo in z njimi aktivno sodelujejo. Šola si prizadeva postati strokovni center za vzgojo, izobraževanje in svetovanje. Trudijo se pokrivati posebne potrebe vzgoje in izobraževanja ter zgodnje obravnave predšolskih in osnovnošolskih otrok ter mladostnikov v regiji.

Včerajšnje prireditve sta se udeležila tudi župan dr. Klemen Miklavič in podžupanja Damjana Pavlica.

Župan je ob tem jubileju čestital zaposlenim in učencem. »Ta 60-letnica nam govori, da je šola nastajala skupaj z mestom in da je že mesto samo v svojem institucionalnem tkivu predvidelo šolo za otroke s posebnimi potrebami, kar nakazuje na značaj te naše prestolnice regije, značaj vključevanja vseh družbenih skupin in neko pravično in solidarno družbo, kjer vlada načelo sočutja.

V naši regiji smo lahko veseli in ponosni, da imamo takšno šolo s prilagojenim programom, kajti razvitost skupnosti in civilizacije se meri po tem, kako dobro poskrbimo za tiste, ki so najšibkejši. Naša šola ima eno veliko prednost, to je, da ima zelo dobro uigran strokoven kolektiv in to je odlična osnova, da to tudi nadgradimo in da še z dodatnimi investicijami povzdignemo to šolo v sloves najboljše šole daleč naokrog.

V zadnjih letih smo se občine ustanoviteljice resno lotile dela. Maja bo pripravljena projektna dokumentacija za prenovo telovadnice. V kratkem nameravamo tudi širiti dve učilnici in obnoviti didaktični atrij. Smo pa v letu 2022 odobrili novo zaposlitev za enega strokovnega sodelavca za nudenje individualne učne pomoči.«

Včerajšnji prireditvi je sledil še ogled dokumentarnega filma Pustite nam ta svet, ki je nastal  ob 60-letnici šole. V avli mestne občine pa je do 1. aprila na ogled tudi istoimenska razstava.

 

Prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem  Prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem  Prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem  Prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na GoriškemGovornica na pripreditvi  Govorec na pripreditvi  Prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem  Prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem  Prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem  Prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na GoriškemPrireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem  Prireditev ob praznovanju 60-letnice organizirane vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem

Foto: Mateja Pelikan

 

Razstava Pustite nam ta svet  Razstava Pustite nam ta svet

Razstava Pustite nam ta svet je v avli Mestne občine Nova Gorica na ogled do 1. aprila.