Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izbrana so vina županov Mestne občine Nova Gorica ter občin Ajdovščina in Renče-Vogrsko

DATUM OBJAVE 22. marec 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na včerajšnjem slovesnem dogodku ob podelitvi naslovov županovih vin Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina in Občine Renče – Vogrsko, se je odvila še ena skupna zgodba, ki nastaja v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina. Vse tri občine se uspešno povezujejo v projektih, kot so Tržnica na borjaču, vzpostavitev Učne poti ob Vipavi, digitalizacija kulturne dediščine, poti miru in kolesarske povezave. Župani pa so prepoznali tudi skupno vinsko destinacijo in tako so letos drugič skupaj razglasili županova vina, s katerimi bodo doma in po svetu predstavljali Vipavsko dolino in posamezno občino.

Letos je na izboru za Županovo vino Mestne občine Nova Gorica, ki ga je izvedel Zavod Konzorcij vinarjev Vipavske doline pod vodstvom dr. Klemna Lisjaka, sodelovalo 10 vinarjev, ki so prispevali skupaj 31 vzorcev vin. Naziv se je podelil za vina v petih kategorijah, med njimi je letos novost – županova penina. Letošnja županova penina prihaja s posestva Kraljič iz Tabora nad Dornberkom. Županovo belo in županovo rdeče vino pa prihajata s posestva Berce iz Dornberka, in sicer Zelen 2021 in Cabernet sauvignon 2017. Naziv županov beli izbor sta prejela chardonnay barkola 2020 Kmetija Barkola in malvazija 2020 Vina Lisjak 1956, naziv županov rdeči izbor pa merlot Barkola 2019 Kmetija Barkola in caberne franc 2022 Vinarstvo Lisjak, Radivoj Lisjak in Matej Žabar.

Vina Občine Ajdovščina in Občine Renče – Vogrsko je ocenjevala strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki ji je predsedovala Tamara Rusjan. Na izboru za županovo vino Občine Ajdovščina je letos sodelovalo 16 vinarjev, ki so prispevali skupaj 57 vzorcev vin. Najvišje ocenjena vina v posameznih kategorijah so prejela listine odličnosti, in sicer za penino pinela brut 2018, pinelo 2021 in zvrst Planta rdeča 2019 Posestvo Štokelj, za malvazijo 2021 Miha Cigoj iz Črnič, za chardonnay 2021 in zelen 2021 Bojan Furlan ZAVINO, za zelen 2021 Vina Štrancar Planina, za sauvignon 2021 Posestvo Ferjančič Planina in za barbero 2018 ter merlot 2019 Vina Sveti Martin Brje. Med njimi je župan Tadej Beočanin izbral županovo vino Občine Ajdovščina za leto 2022, ki je postalo vino merlot 2019 Petra Stegovca s posestva Vina Sveti Martin z Brij.

V Občini Renče-Vogrsko so letos sodelovali trije vinarji s šestimi vzorci vin. Občina je podelila tri vrste listin odličnosti: zlato, srebrno in bronasto odličje ter zahvalo za sodelovanje, in sicer bronasto odličje za cabernet sauvignon 2018 in srebrno odličje za chardonnay 2020 Vina Mozetič, srebrno odličje za malvazija clasic 2019 in merlot premium 2016 Vina Guštin ter zlato odličje za jakot 2017 Vina Fornazarič. Županovo vino Občine Renče-Vorgsko pa je postalo rdeče vino Rubino Janija Fornazariča.

Na razglasitvi izbora županovih vin, ki ga je koordiniral Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, je direktorica zavoda Erika Lojk izpostavila pomen vinske ponudbe Vipavske doline, ki je pomemben kamenček v mozaiku celotne turistične ponudbe. Vinarji, ki so se dopoldan že predstavili na novogoriški turistični borzi Turistična pomlad, so se zavezali, da bodo z vini predstavljali Vipavsko dolino v domačem in mednarodnem prostoru. 

 

Županovo vino Mestne občine Nova Gorica - udeleženci  Županovo vino Mestne občine Nova Gorica - udeleženci  dr. Klemen Miklavič  Tadej Beočanin  Tarik Žigon  Erika LojkŽupanovo vino Mestne občine Nova Gorica - udeleženci  Županovo vino Mestne občine Nova Gorica - udeleženciŽupanovo vino Mestne občine Nova Gorica - udeleženci  Županovo vino Mestne občine Nova Gorica - prejemniki  Županovo vino Mestne občine Nova Gorica - prejemniki  Županovo vino Mestne občine Nova Gorica - prejemniki  Buteljke vin  Županova penina s posestva Kraljič   

Foto: Mateja Pelikan