Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V aprilu razpis za prodajo zemljišč nove poslovne cone PEC

DATUM OBJAVE 23. marec 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

EU Evropski sklad za regionalni razvoj  Model PEC Nova Gorica - Kromberk

V novogoriškem Xcentru je danes ob številčni udeležbi potencialnih investitorjev potekala predstavitev možnosti investiranja v novo Poslovno-ekonomsko cono Nova Gorica – Kromberk (PEC) na območju med trgovskim centrom Merkur in nekdanjim Mipom v Kromberku pri Novi Gorici. Prednost nove poslovno-ekonomske cone je v lokaciji, saj je umeščena v bližino regijskega središča – Nove Gorice, avtoceste in državne meje z Italijo ter v programskem konceptu, ki se prioritetno usmerja v umeščanje inovativnih podjetij ter podjetij z visoko dodano vrednostjo. Novogoriška mestna občina, ki v coni že ureja komunalno infrastrukturo, si na območju cone obeta tudi številna nova delovna mesta.

 

V novi coni načrtujemo prodajo osmih zemljišč različnih velikostih, od 2.000 m2 do 4.200 m2, skupaj 25.416 m2 površin. Primerjalne prednosti  za investitorje so naslednje: možnost  ugodnega nakupa zemljišča v regijskem središču z dobro prometno povezavo in možnostjo do 80 % sofinanciranja komunalnega prispevka; podjetja imajo možnost izbire obsega površine, ki jo potrebujejo za zagon oziroma širitev poslovne dejavnosti; nova poslovno-ekonomska cona ponovno odpira prostorske možnosti za poslovanje podjetij; zasnova poslovne-ekonomske cone nudi fleksibilnost, kjer se lahko podjetja združijo in kupijo skupaj eno zemljišče ali več; ravno zaradi take ureditve zemljišč je projekt primeren tako za manjša kot tudi srednja podjetja. Nova Gorica je regijsko in  izobraževalno središče tako tehnične narave kot tudi družboslovnih vsebin. Poleg tega ima tudi univerzo, zato je kader, ki se danes izobražuje v Novi Gorici, zanimiv in predstavlja konkurenčne kadre v prihodnosti. Cona bo z mestom povezana z avtobusnim mestnim prometom, v njej bo postavljena izposojevalnica koles Go2Go.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič izpostavlja: »Potrebno je upoštevati tudi okoljske aspekte, torej želimo podjetja, ki ne bremenijo okolja, nočemo še ene tovarne, ki bo onesnaževala s toksičnimi izpusti in podobno. Delovna mesta, ki se bodo tam ustvarila, so prednostno tista delovna mesta, ki imajo visoko dodano vrednost in ki so trajnostna. Ne želimo biti neka industrijska periferija, želimo biti čezmejna regija, ki je osredotočena na razvoj, na sodobne tehnologije, imamo raziskovalno univerzo, imamo že raziskovalna podjetja, imamo odločne šole. To je treba združiti skupaj, da bomo postali vodilna gospodarska destinacija, ne pa sledilci oziroma umazana periferija za zahodno industrijo. Moja želja je, da bi se čim več perspektivnih lokalnih podjetij širilo v tem območju. So pa dobrodošli vsi ostali, ki prinašajo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, z visokimi plačami in z ugodnimi delovnimi okoliščinami.«

Novogoriška mestna občina bo pri prodaji zemljišč določila pogoje na podlagi kriterijev, ki določajo uspešnost podjetja, razvojno naravnanost in povezljivost. Izgled bodoče cone je določen z veljavnim lokacijskim načrtom. Razpis za prodajo zemljišč bo objavljen v aprilu. Posamezni kupci bodo lahko začeli s postopki pridobivanja gradbenih dovoljenj za posamezne objekte takoj po izvedeni kupoprodaji oziroma še v  letu 2022. Novogoriška mestna občina bo s komunalnim urejanjem območja poslovno-ekonomske cone zaključila maja 2023, poslovni objekti v poslovni coni pa morajo biti zgrajeni do leta 2026.

Mitja Pekeč, vodja projekta PEC na novogoriški občini, je glede omejitev povedal: »Omejitve, ki izhajajo iz lokacijskega načrta, so podjetja oziroma njihove aktivnosti, za katera bi načeloma potrebovali naravovarstvena soglasja. Taka podjetja ne morejo v poslovno cono. V razpisnih pogojih so omenjena mala, mikro in srednja podjetja in ta so edina, ki lahko vstopijo skozi izključujoča merila v poslovno cono. Strokovna komisija bo obravnavala vsako vlogo individualno in jo ustrezno ocenila. Iz tega bodo nastali prednostni seznami, iz katerih se bo do razpoložljive kvote zemljišča prodajalo tem podjetjem.«

Novogoriški podžupan Sašo Kogovšek pa je na današnji novinarski konferenci, na kateri smo predstavili cono, pojasnil: »Na mestni občini smo si zadali cilj, da bomo v aprilu organizirali individualne pogovore z bodočimi investitorji predvsem zato, da bi čim bolje približali nakup samih zemljišč in s tem razrešili še kakšna dodatna vprašanja, glede na to, da ima vsako podjetje neke individualne značilnosti.«

Za zainteresirane investitorje bodo tako dobrodošli individualni razgovori na novogoriški mestni občini, ki bodo potekali v začetku aprila. Nanje se je potrebno prijaviti, in sicer na elektronski naslov: info@go-ads.si.

Območje urejanje v okviru investicije mestne občine obsega 4,7 ha površin. Skupna vrednost izgradnje cone znaša 5,9 mio €. Od tega za nakup in zagotovitev služnostnih pravic za zemljišča namenjamo 2.500.000 €. Vrednost gradbene pogodbe in ostalih spremljajočih aktivnosti (predhodna dela: dokumentacija, dovoljenja, geodezija…) pa znaša 3.400.000 € . Od tega smo pridobili sofinanciranje EU v višini 2.800.000 € (Evropski sklad za regionalni razvoj 1.960.000 €, Republika Slovenija 840.000 €).

 

Naložbo »Izgradnja Poslovno-ekonomske cone Nova Gorica – Kromberk« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

 

Brošura

 

XCenter  Brošura  dr. Klemen Miklavič  Mitja Pekeč in novogoriški podžupan Sašo Kogovšek  Udeleženec konference  Udeleženci konference

Foto: Mateja Pelikan

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti