Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pomoč ukrajinskim beguncem na Goriškem

DATUM OBJAVE 25. marec 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na območju Mestne občine Nova Gorica in petih sosednjih občin se po podatkih policije trenutno nahaja 111 ukrajinskih beguncev, ki so pretežno nastanjeni pri sorodnikih oziroma prijateljih. Večinoma gre za otroke od dveh pa do 18. leta starosti, matere in babice. Ob prihodu na naše območje se begunci najprej prijavijo na pristojni policijski postaji, saj jim prijava omogoča tudi dostop do pravic iz Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb. Na spletni strani novogoriške mestne občine so zbrane osnovne informacije o pomoči in storitvah tako na državni kot na lokalni ravni, ki jih sproti osvežujemo. Na novogoriški mestni občini so se včeraj na sestanku zbrali predstavniki različnih institucij in nevladnih organizacij, ki v našem okolju nudijo pomoč beguncem.

Trenutno si v šolah prizadevajo za vključitev begunskih otrok k pouku. Otroci bodo šolanje lahko začeli v osnovni šoli iz šolskega okoliša, v katerem so nastanjeni. Mladinski center Nova Gorica in Ljudska univerza Nova Gorica organizirata tečaje za učenje slovenščine. Ker je povpraševanja vedno več, si želijo k sodelovanju privabiti učitelje slovenskega jezika, ki bi bili pripravljeni voditi tečaje. Vsi tisti učitelji slovenščine, ki bi bili pripravljeni sodelovati, lahko to namero sporočijo na elek. naslov: petra.sismond@nova-gorica.si. Prav tako je veliko povpraševanje po prevajalcih bodisi iz ukrajinščine bodisi iz ruščine. Vse, ki bi lahko nudili pomoč pri prevajanju iz obeh jezikov v slovenščino in obratno, prav tako vabimo, da pišejo na naslov petra.sismond@nova-gorica.si.

V novogoriškem zdravstvenem domu se bo besedah direktorice Petre Kokoravec pripravljajo na nudenje osnovne zdravniške pomoči beguncem, prav tako se pripravljajo na sistematski pregled prispelih otrok in odraslih. V Centru za socialno delo Severna Primorska, Enota Nova Gorica poskrbijo za otroke oziroma mladostnike, ki prispejo brez spremstva. V Medobčinskem društvu prijateljev mladine za Goriško imajo na voljo tako šolske potrebščine kot obleke. V zbirnem centru Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica zbiranje pomoči poteka nemoteno. Povedali so, da je odziv velik. Zelo veliko dela imajo tudi v Humanitarnem društvu KID in na Goriški območni Karitas, saj se nanje obračajo številni begunci v spremstvu svojcev in prav vsem skušajo pomagati ter jih ustrezno usmerjati. Humanitarno društvo KID poleg zbiranja humanitarne pomoči za begunce iz Ukrajine, ki so že nastanjeni na območju Goriške, organizira, ob pomoči gostincev iz mesta in okolice (Fabrika, Restavracija Magma, Restavracija HIT, Restavracija Hrast, Restavracija Žogica, Restavracija Presta in Gostišče Lokve) delitev brezplačnih toplih obrokov. Quality Clinics Smiling health in Zobna ordinacija Modri zob beguncem nudita brezplačne nujne zobozdravstvene obravnave. Vsem beguncem iz Ukrajine v Goriški knjižnici Franceta Bevka omogočajo brezplačno letno članarino, ki omogoča izposojanje gradiva ter dodelitev gesla za dostop do različnih e-virov.

Članice delovno operativne skupine “Nova Gorica - otroku prijazno Unicefovo mesto” si prizadevajo za čim prejšnji začetek izvajanja tečajev slovenskega jezika tudi za ukrajinsko govoreče otroke, saj je znanje jezika za šolanje in integracijo otrok bistvenega pomena. Na njihovo pobudo so na včerajšnji seji Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica svetniki donirali šolske pripomočke za prvo triado, ki so potrebni za najmlajše osnovnošolce iz Ukrajine. Zbrane potrebščine bodo predali Medobčinskemu društvu prijateljev mladine za Goriško in Humanitarnemu društvu KID, ki že zbirata tovrstno pomoč.

V Mladinskem centru Nova Gorica bodo poleg tečajev slovenščine pripravili tematske delavnice za mladostnike iz Ukrajine. Iz novogoriške plesne šole MN Dance Company so sporočili, da nudijo otrokom iz Ukrajine možnost brezplačnega vpisa na plesne tečaje. Doslej se je vpisalo že osem otrok. Nekatere frizerke pa beguncem nudijo brezplačno striženje.