Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Na Expu v Dubaju o priložnostih čezmejne Goriške regije

DATUM OBJAVE 31. marec 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V Združenih arabskih emiratih v Dubaju zaključuje svetovna razstava Expo, ki jo je obiskalo preko 20 milijonov obiskovalcev s celega sveta. V tem tednu se je na EXPU mudila najštevilčnejša delegacija iz Slovenije do zdaj, in sicer delegacija Slovenskega podjetniškega sklada, Primorskega tehnološkega parka in RRA ROD Ajdovščina ter Mestne občine Nova Gorica. Dr. Klemen Miklavič, novogoriški župan in član delegacije, ob tem izpostavlja pomembnost prisotnosti Slovenije in predvsem čezmejne Goriške regije na dogodku, ki povezuje 192 sodelujočih držav na EXPU.

»Nova Gorica in čezmejna Goriška regija postajata vse pomembnejši mednarodni akter, zato je prisotnost na globalnih investicijskih in promocijskih dogodkih nujen spremljevalec razvoja, novih investicij in odpiranja trgov za naša podjetja. Poudarjali smo razvojno vizijo, ki temelji na znanju, človeških virih in ustvarjalnosti. Odziv potencialnih investitorjev pa dokazuje, da mestno občino razvijamo v pravo smer. Obisk Expa ocenjujem za uspešnega tako za občino kot podjetja, ki so bila zastopana v delegaciji. Nekateri konkretni rezultati se obetajo že letos«, je izpostavil župan dr. Klemen Miklavič.

Opravljenih je bilo vrsto sestankov in promocij. Sodelovanje pa bi lahko obrodilo sadove na področju namestitvenih kapacitet, turizma, inovacij in tehnologij. Goriška delegacija je posebej ponosna na dejstvo, da je bil član delegacije tudi prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije na Univerzi Nova Gorica prof. dr. Matjaž Valant, ki je skupaj z novogoriškim županom dr. Klemnom Miklavičem sodeloval na pogovorih z Univerzo Združenih arabskih emiratov. Ti so izrazili zanimanje za nadaljnje sodelovanje na področju biotehnologije in astrofizike. Zlasti jih je zanimal nastajajoči Center zelenih tehnologij in pripadajoči univerzitetni kampus, ki ga vzpostavljata univerza in Mestna občina Nova Gorica. Vpleteni so se dogovorili o nadaljnjih skupnih raziskovalnih projektih in o sodelovanju pri vzpostavljanju raziskovalnih kapacitet na obeh univerzah. Obeta se tudi sporazum o dolgoročnem sodelovanju in financiranju raziskovalnih projektov, kar je izjemna priložnost za Univerzo v Novi Gorici, saj je Univerza Združenih arabskih emiratov ena izmed najprestižnejših univerz v regiji.

Ker je Nova Gorica nosilka Evropske prestolnice kulture 2025, se bo župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič sestal tudi s predstavniki tamkajšnjega ministrstva za kulturo. Evropska prestolnica kulture si obeta tesno sodelovanje z Združenimi arabskimi emirati v različnih pogledih na kulturnem in investicijskem področju.

Delegacija, ki je bila največja organizirana delegacija iz Slovenije v času celotne svetovne razstave Expo, je sicer vključevala preko 60 članov podjetij, razvojnih agencij, startupov in predstavnikov lokalnih skupnosti. Med njimi so bila tudi goriška podjetja in startup podjetja. Med svojim obiskom so člani delegacije opravili številne pomembne obiske in dogovore. Predstavili so možnosti za investicije v Sloveniji ter priložnosti za sodelovanja, zlasti v okviru prenosa znanja v industrijo, ki je odlika nastajajočega Centra zelenih tehnologij. Izpostavili so tudi možnosti razvoja sodelovanja znotraj turistične panoge ter opozorili na objekte, kot so Grad Rihemberk in Vila Rafut.

Član delegacije je bil tudi župan sosednje Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Župana Nove Gorice in Ajdovščine sta ob robu dogodka ocenila, da lahko goriško območje med Novo Gorico, Gorico in Ajdovščino postane pomemben gospodarsko- razvojni bazen globalnega dosega z rastočimi izvozno naravnanimi podjetji. Primorsko delegacijo je v Dubaju sprejel tudi Ivan Fornazarič, eden najuspešnejših goriških podjetnikov, saj je sedež njegovega mednarodno aktivnega podjetja z imenom Gorica Industries LCC (Gorica Group) prav v Dubaju. Gospod Fornazarič je še vedno tesno povezan z domačim krajem, hkrati pa uživa velik ugled na Bližnjem vzhodu in širše.

Primorska delegacija se je udeležila tudi Letnega investicijskega sejma v Dubaju, obiskala Silicijevo dolino Dubaj in njihov inovacijski center.

Župan dr. Klemen Miklavič se ob tem zahvaljuje za organizacijsko podporo v Dubaju Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo – Javni agenciji SPIRIT, Gospodarski zbornici Slovenije in RRA ROD Ajdovščina.

 

EXPO   EXPO

EXPO - Dtec   EXPO

EXPO - sestanek   EXPO

EXPO - Župan  EXPO