Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Neprofitni najem letos tudi z možnostjo varčevanja

DATUM OBJAVE 04. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Stanovanjski sklad Mestne občine Nova Gorica kot že v preteklosti tudi letos razpisuje oddajo svojih razpoložljivih stanovanj v neprofitni najem, ki se bodo uspelim upravičencem oddala predvidoma v obdobju 2022–2024. V najem bo sklad oddajal vsa izpraznjena in novo pridobljena najemna stanovanja.

 

Oblikovani bosta dve ločeni prednostni listi, in sicer:

  • lista A za stanovanja, predvidena za oddajo v najem upravičencem, ki glede na socialne razmere po 9. členu Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem niso zavezanci za plačilo lastne udeležbe;
  • lista B za stanovanja, predvidena za oddajo v najem upravičencem, ki so glede na dohodek lahko zavezani za plačilo lastne udeležbe in varščine (na listo B se uvrsti na primer 4-člansko gospodinjsko, ki ima skupaj v povprečju med 2478 evrov in 4700 evrov neto mesečnega dohodka)

Lista B v letošnjem razpisu pomeni bistveno novost, saj vpeljuje mehanizem lastne udeležbe. Lastna udeležba so sredstva, ki jih lahko bodoči najemnik sam prispeva oziroma vplača Skladu in ki se mu po največ 10 letih vrnejo z 2 % obrestno mero. Navedeno, glede na nizke (celo negativne) obrestne mere na denarnem trgu, pomeni zelo ugodno obliko varčevanja.

Višina lastne udeležbe znaša do 10 % vrednosti neprofitnega stanovanja (na primer za stanovanje v površini 55 kvadratnih metrov bi lastna udeležba znašala okvirno 5.930 evrov). Vplačilo lastne udeležbe ne pomeni prednosti pri dodelitvi stanovanj.

Stanovanja se bodo dodeljevala v razmerju 1 : 3 v korist liste A, kar pomeni, da se na vsaka tri dodeljena stanovanja listi A, dodeli eno stanovanje listi B.

Informativno bo za povprečno veliko dvosobno stanovanje v izmeri 55 kvadratnih metrov povprečna neprofitna mesečna najemnina, izračuna na podlagi sedaj veljavnih predpisov, znašala okvirno 230 evrov tako za listo A kot za listo B.

Oddana bodo neprofitna stanovanja, ki so takoj vseljiva in se nahajajo na posameznih lokacijah na območju celotne Mestne občine Nova Gorica in katerih števila se v času razpisa ne da opredeliti.

 

Rok za oddajo vlog je 9. maj 2022.

 

Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani Stanovanjskega sklada MO Nova Gorica in na naši spletni strani pod razpisi.