Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Občine pridobile lastništvo namakalnega sistema Vogršček in načrtujejo njegovo prenovo

DATUM OBJAVE 05. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Podpis pogodbe o prenosu lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja državnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček

 

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek ter župani Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič, Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, Občine Renče - Vogrsko Tarik Žigon, Občine Šempeter - Vrtojba mag. Milan Turk in Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar so danes v Coroninijevem dvorcu v Šempetru podpisali pogodbo o prenosu lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja državnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček. Ob tej priložnosti so župani podpisali tudi sporazum med občinami o sodelovanju na projektu Prevzem in tehnološka posodobitev namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček in organiziranju gospodarske javne službe upravljanje, vzdrževanje in delovanje lokalnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček, s katerim so določili naloge in obveznosti za izvedbo projekta v nadaljevanju.

 

Mestna občina Nova Gorica, Občina Ajdovščina, Občina Miren - Kostanjevica , Občina Renče – Vogrsko in Občina Šempeter – Vrtojba so z Republiko Slovenijo 5. januarja 2018 sklenila pismo o nameri o prihodnji ureditvi razmer na pregradi Vogršček in namakalnem razvodu Vogršček. Od takrat je Republika Slovenija svojo obvezo uresničila v smislu, da je zagotovila proračunska sredstva za prenovo pregrade in naročila potrebna dela. V novembru 2018 je bila po naročilu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdelana Analiza namakalnega sistema Vogršček iz katere izhaja, da je potrebno in smotrno namakalni sistem »Namakalni razvod Vogršček« prenoviti oz. tehnološko posodobiti, s čimer bi zagotovili ekonomsko upravičeno obratovanje in uporabo namakalnega sistema skladno z veljavnimi predpisi in tehničnimi zahtevami. Zaradi potreb pri obratovanju sistema je dosedanji upravljavec namakalnega sistema Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije zagotovil sredstva in izvedel potrebna dela za prenovo strojnih in električnih instalacij v nekaterih črpališčih in drugih objektih ter izvedel nekatera nujna dela, da se je lahko odvzemalo čistejšo vodo. Sedanji upravljavec je tudi v veliki meri uredil stvarno pravne pravice in stanja povezane z nepremičninami ter uredil obstoječo dokumentacijo.

Skladno s sklenjenim pismom o nameri so z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zainteresirane občine uskladile Pogodbo o prenosu lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja državnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček.

Glede na to, da je namakalni sistem »Namakalni razvod Vogršček« potreben obnove, nepovratna sredstva pa je mogoče pridobiti 100 % iz Programa razvoja podeželja, so občine na območju katerih leži omenjeni namakalni sistem, pripravile Sporazum o sodelovanju na projektu prevzem in tehnološka posodobitev namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček in organiziranju gospodarske javne službe upravljanje, vzdrževanje in delovanje lokalnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček. Z usklajenim sporazumom občine podpisnice določajo način sodelovanja pri pripravi potrebne investicijske dokumentacije za projekt Prevzem in tehnološka posodobitev namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček, način sodelovanja pri brezplačnem prevzemu omenjenega namakalnega sistema v last, upravljanje in vzdrževanje občin, način sodelovanja pri pripravi potrebne projektne in tehnične dokumentacije ter vse druge dokumentacije potrebne za izvedbo tehnološke posodobitve namakalnega sistema in način sodelovanja občin pri pripravi vloge za prijavo na javni razpis oz. javne razpise za (so)financiranje tehnoloških posodobitev namakalnih sistemov. Predmet sporazuma je tudi določitev načina sodelovanja občin pri organiziranju občinske gospodarske javne službe upravljanje, vzdrževanje in delovanje lokalnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček. Za samo izvedbo prenove namakalnega sistema bodo občine sklenile dodaten sporazum.

Občine bodo namakalni sistem Namakalni razvod Vogršček od Republike Slovenije pridobile neodplačno in bodo postale lastnice na nepremičninah in opremi tako, da bo Občina Ajdovščina v celoti lastnica vseh nepremičnin in opreme na svojem ozemlju, ostale občine pa bodo solastnice na celotnem sistemu v deležih, ki so določeni na osnovi  površin namakalnih polj v posamezni občini.

Občine načrtujejo, da bodo za prenovo oz. tehnološko posodobitev namakalnega sistema pridobile nepovratna sredstva v višini 100 % potrebnih sredstev, s čimer bi zagotovili ekonomsko upravičeno obratovanje in uporabo namakalnega sistema skladno z veljavnimi predpisi in tehničnimi zahtevami. Dosedanje izkušnje pridobivanja sredstev za tak namen na razpisih iz Programa razvoja podeželja to potrjujejo. Vzdrževanje in delovanje namakalnega sistema pa se bo moralo v celoti financirati iz prihodkov javne službe skladno z Zakonom o kmetijskih zemljiščih.

 

Vir: Občina Šempeter - Vrtojba

 

Načrtovanje prenove namakalnega sistema Vogršček

Foto atelje Pavšič Zavadlav