Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Prioriteta so delovna mesta, stanovanja in okolje

DATUM OBJAVE 13. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Snuje se strategija razvoja za naslednje obdobje evropskih sredstev. V novogoriškem Xcentru je namreč danes potekala predstavitev osnutka Trajnostne urbane strategije razvoja mestne občine do leta 2030 za podjetnike in gospodarstvenike. Trajnostna urbana strategija Nova Gorica 2030 je ključni strateški dokument, s katerim Nova Gorica načrtuje soodvisen gospodarski, družbeni, okoljski in kulturni razvoj. Njegov obstoj je pogoj za sistematično pridobivanje evropskih in domačih razvojnih sredstev.

 

Ni naključje, da so prav podjetniki in gospodarstveniki prvi razpravljali o delovnem osnutku. Prav gospodarska transformacija mesta in regije je namreč prva od petih prednostnih usmeritev strategije.

Podjetniki in gospodarstveniki so pohvalili dokument kot sodoben, dovolj kompleksen in s pravimi prioritetami. V razpravi z novogoriškim županom dr. Klemnom Miklavičem in ekipo strokovnih sodelavcev pa se je izkazalo, kako zelo je prihodnji gospodarski razvoj tesno prepleten z drugimi temeljnimi usmeritvami strategije, od bivalnih pogojev in virov energije do infrastrukturnih povezav in aktivnega prebivalstva.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je na današnji predstavitvi poudaril: »Če hočemo nova in dobro plačana delovna mesta, moramo naše ukrepe načrtovati strateško in z vizijo. Gospodarstvo oziroma podjetja so skupaj s šolami, tehnološkim parkom in univerzo ključni razvojni partnerji. Ta strategija, ki smo jo danes predstavili podjetnikom, je prav to. Je vizija, po kateri se bodo odločali posamezni ukrepi, na podlagi katere se bomo prijavljali za evropska sredstva in na podlagi katere bomo govorili s sogovorniki, kot so sosednje občine, celotna regija in država, ko se bomo pogovarjali o razvojnih projektih, o infrastrukturi, o cestah, železnicah, o novih poslovnih conah. Vedeti moramo, kaj delamo. Če vemo, da potrebujemo stanovanja, poslovne cone, potem moramo vedeti, kje bomo te poslovne cone in stanovanja gradili, kako bomo do njih speljali promet, kako bomo vzpostavili podporno infrastrukturo, kako bomo vključili institucije, kot so šole, raziskovalni inštituti, univerze, tehnološki park, Goleo in druge institucije v to, da bomo zagotovili gospodarstvu ustrezno podporo, zato da bodo rasla nova in dobro plačana delovna mesta.«

Predsednik uprave Hita Tomaž Repinc: »Menim, da je bilo zelo pametno, da se je strategija predstavila gospodarstvu. Gospodarstvo je podalo svoje videnje oziroma vprašanja, zato da smo dobili dodatna pojasnila in s strani gospodarstva določene predloge, kar je dobro. Sploh ta povezava glede na energijo, glede na bivalne pogoje, glede na razvoj gospodarstva in seveda, da potem vse skupaj temu sledi. To je nujno, ker na koncu, ko govorimo o razvoju gospodarstva, govorimo vedno o zaposlenih, o ljudeh, ki potrebujejo tudi druge pogoje za podporo gospodarstva in to si more slediti. Zdi se mi ključno, da se posamezne dele strategije ovrednoti, da so potem tudi cilji bolj konkretni in jasni, pa tudi bolj zavezujoči. Zadeva je bila konstruktivna, pametna in zelo dobrodošla s strani gospodarstva.«

Predstavnik podjetja Business Solutions Matic Pirih: »Vsekakor pozdravljamo, da se tovrstni dokumenti in soustvarjanje le-teh deli z zainteresiranimi javnostmi. Gospodarstvo je zagotovo tisto, ki mora biti soudeleženo in aktivno prispevati tudi pri snovanju takih dokumentov in strategij, saj je nedvomno eden ključnih deležnikov pri končni realizaciji omenjenih vsebin. Današnje srečanje je pokazalo, da je na strani gospodarstva zagotovo nekaj izredno proaktivnih posameznikov, ki želijo s konkretnimi predlogi in komentarji doprinesti in soustvarjati naše skupno okolje, v katerem delamo in bivamo. Na strani občine in države pa je, da te namige sliši, upošteva ter zagotovi pogoje za njihovo uresničitev.«

 

Delovni osnutek Trajnostne urbane strategije 2030 bo, dopolnjen s poudarki iz te in številnih drugih usmerjenih razprav, konec aprila objavljen na spletnih straneh mestne občine, da bodo k njegovi končni verziji s pripombami in dopolnitvami lahko prispevali vsi zainteresirani občani in občanke.

 

Ponovna predstavitev in razprava o Trajnostni urbani strategiji Nova Gorica 2030 za vse zainteresirane pa bo jutri, 14. aprila 2022, ob 17.00 v veliki sejni dvorani Mestne občine Nova Gorica.

Predstavitev in razprava o trajnostni urbani strategiji Nova Gorica