Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Med obema Goricama bo zrasel EPK distrikt: tehnološko-kulturna urbana četrt

DATUM OBJAVE 15. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Nova Gorica bo skupaj z Gorico leta 2025 postala Evropska prestolnica kulture. Njun slogan je »GO! Borderless«, združevanje potencialov ob brisanju meja pa je glavno razvojno vodilo Goriške. Državna meja je po letu 1990 bledela, nekdanja fizična in ideološka razmejitev mest pa je za seboj pustila pas degradiranega obmejnega območja. Z načrtovanjem regeneracije tega območja se odpira novo poglavje v razvoju somestja. Gorici bosta sicer ohranili svoja značaja: modernističnega in srednjeveškega. Med mesti pa bo zrasel t. i. EPK distrikt – tehnološko-kulturna urbana četrt. Preteklo vlaganje v ustvarjalnost in inovativnost z dobrimi srednjimi šolami, Primorskim tehnološkim parkom in Xcentrom, centrom ustvarjalnih praks, bo skupaj z investicijami v prihodnjih letih omogočalo perspektivo za študij, raziskovanje, inovacije, podjetništvo, kulturno ustvarjanje in javne programe.

 

Dokument EPK DISTRIKT, ki je bil včeraj na novogoriški mestni občini predstavljen javnosti, razširja obravnavo in prostorsko programske scenarije z območja železniške postaje v Novi Gorici v zeleni predel med Novo Gorico in Gorico ob državni meji. Vključuje zahodni del Panovca ob potoku Koren, območje Kostanjevice, parka in vile Rafut ter vzpetino goriškega gradu v sosednji Gorici. Prikazuje scenarije, ki povzemajo razvoj dogajanj na posameznih območjih znotraj EPK DISTRIKTA in slonijo na dokumentaciji Direkcije RS za infrastrukturo za izdelavo idejnega in izvedbenega projekta za nadgradnjo železniške infrastrukture na območju železniške postaje Nova Gorica. Prav tako dokument povzema razgovore z Univerzo v Novi Gorici, ki predvidevajo selitev rektorata in gradnjo novih objektov na območju Majske poljane Zahod. V EPK distrikt bo umeščen tudi Center zelenih tehnologij – sklop laboratorijev in dejavnosti, ki podpirajo zlasti mala in srednja podjetja pri razvoju proizvodov in storitev na osnovi zelenih tehnologij. Projekt nastaja v tesnem sodelovanju lokalnih skupnosti, domačih podjetij in odlične raziskovalne Univerze v Novi Gorici. Na območju EPK distrikta bo vse, česar danes v mestu ni, s poudarkom na okolju, izobraževanju, znanosti, tehnologiji, kulturi in novih oblikah mobilnosti.

EPK district je začetek temeljite prenove na obmejnem območju od Mostovne na severu do Univerze v Novi Gorici na jugu. Ta obmejna cona, dolga približno tri kilometre, je tista, ki bo začela povezovati obe Gorici. Boštjan Vuga iz arhitekturnega biroja Sadar+Vuga izpostavlja: »Predlagamo, da se ta prostor kar najbolje izkoristi oziroma ponovno uporabi. V ta prostor se seli evropska prestolnica kulture oziroma ga že uporablja za svoje dejavnosti in hkrati se pripravlja prostor novogoriške železniške postaje za selitev rektorata Univerze v Novi Gorici vanj. Tu bodo tudi trgovine, restavracije, kavarne in pisarne. Vse to se bo povezovalo preko pasarele, nadhoda nad tiri, ki je povezava med središčema Nove Gorice in Gorice preko Trga Evrope. Gre dejansko za ulico, ki se dvigne nad tire in spusti nazaj na tla. Obstaja tudi predlog, da nov univerzitetni center nastane na zahodni strani Majskih poljan, med sedanjimi železniškimi tiri in stolpnicama Tiso in Cedro. Gre za trenutno prazen prostor, ki po mojem mnenju nudi največji potencial razvoja na tem delu mesta.«

Do leta 2025 bo prenovljen Trg Evrope, zgrajena pasarela in prenovljeno poslopje novogoriške železniške postaje. Območje stičišča obeh Goric bo torej v središčni točki dobilo nove vsebine, ki se bodo programsko razširile na celotno območje ob meji.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič poudarja: »To je neko novo poglavje za razvoj mesta. Včasih je bil to konec mesta. Nova Gorica in Gorica sta se gledali s hrbtom ena proti drugi. Zdaj imamo to območje degradirano prav med obema centroma in ponuja priložnost, da tja umestimo neke vsebine, ki bodo pomembne za razvoj goriškega somestja. Pripravlja se novo urbanistično poglavje razvoja Nove Gorice. Mesto se širi, Nova Gorica z ene strani, Gorica z druge in s tem dobivamo novo četrt, ki ne bo center Nove Gorice, ki ne bo center Gorice. Bo pa presečni del urbanega območja obeh Goric. Vanj bomo umestili izobraževalne, raziskovalne dejavnosti in inovacije, prenos znanja v gospodarstvo. V tem delu vidim neko art - tehnološko dejavnost, kjer bo tudi veliko programske vsebine, zato da se bodo tam zadrževali mladi, vse generacije, skratka nek živ del mesta, ki hkrati šiva somestje, ki je bilo včasih razdeljeno z mejo. Ustvarjamo novo četrt s prodornimi dejavnostmi, aktivnostmi, vsebinami, programi, ki dodajajo življenje obema Goricama in hkrati šivamo tisto, kar je v prejšnjem stoletju raztrgala meja.«

EPK district  EPK distrikt

Predstavitev EPK distrikta na novogoriški mestni občini  Predstavitev EPK distrikta na novogoriški mestni občini