Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odprtje sprejemno-interpretacijskega centra na gradu Rihemberk

DATUM OBJAVE 19. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Interreg

V začetku leta 2022 je bila na gradu Rihemberk dokončana obnova prvih grajskih soban – notranjih prostorov, ki so samevali skoraj 80 let. V prvem nadstropju vhodnega poslopja s stolpom je tako nastal sprejemno-interpretacijski center Infoteka Natura 2000 Grad Rihemberk za obiskovalce gradu, nadgrajen s sodobno predstavitvijo grajske zgodbe ter naravovarstvenega pomena gradu in njegove okolice.

Urejen je v dveh večjih prostorih tik nad glavnim vhodom v grajski kompleks. Prvi prostor je zasnovan kot manjša večnamenska sprejemna dvorana, ki bo služila tudi kot dobrodošel prostor za srečanja, delavnice in podobne dogodke, ki jih na Rihemberku do sedaj ni bilo mogoče organizirati. V tem prostoru obiskovalce pričaka tudi zadnji rihemberški graščak Karel Levetzow Lantieri. Sosednji prostor v okroglem stolpu je namenjen predstavitvi naravnega okolja, ki obkroža grad – s poudarkom na obvodnih habitatih v dolini Branice in Vipavske doline. Na različne načine, z digitalnimi in povsem otipljivimi pripomočki, bo obiskovalcem približana tematika varovanja narave v okviru območij evropskih Natura 2000, katerih del tudi grad Rihemberk.

Posebno mesto so v novo urejenih grajskih sobanah dobili tudi rihemberški netopirji.

Grad Rihemberk- notranjost

Nove prostore bomo v sklopu začetka nove sezone odprli v četrtek, 21. aprila 2022, ob 17. uri.

Skozi preplet naravne in kulturne dediščine gradu nas bo popeljal zavod Svitar v družbi igrivih žonglerjev skupine Čupakabra.

Vzporedno z organiziranimi ogledi sprejemno-interpretacijskega centra z uprizoritveno interpretacijo zgodovine ter vragolijami za otroke in odrasle bo vodnica Alenka Pavlica v medgradju najbolj radovednim razkrivala skrivnostno življenje netopirjev.

Za prijeten prihod večera nad dolino bodo poskrbeli duo Bort Ross & Lamai ter lokalni ponudniki v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Branik in Turističnim društvom Branik.

Ureditev Infoteke Natura 2000 Grad Rihemberk je bila izvedena v okviru strateškega projekta GREVISLIN - Zelena infrastruktura, ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih vrst in habitatnih tipov ob rekah, sofinanciranega iz programa Interreg Slovenija – Italija. V projektu je sodelovalo več partnerjev iz obeh držav, vodilni partner projekta je bila RRA SEVERNE PRIMORSKE Regijska razvojna agencija d.o.o. Nova Gorica. 

 

Program

 

Foto: Mateja Pelikan

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti